Hopp til innhold

Sterkt uenige om kommunesammenslåing

Det er sterkt delte meninger om å kutte antallet kommuner fra 428 til 105 i Norge, og fra 36 til åtte i Møre og Romsdal. Else May Botten (Ap) frykter at denne skissen kan tre i kraft med ny regjering.

Kommunesammenslåing MR

Else May Botten (Ap) er imot sammenslåingen, mens Helge Orten (H) er positiv. KS-leder Knut Støbakk tror ikke sammenslåing er realistisk på kort sikt.

Foto: NRK

– Jeg synes det er ekstremt og uaktuelt, men dessverre så er det en reell fare for at det blir ei massiv tvangssammenslåing av kommunene dersom vi får ei ny regjering fra høsten av, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

Stemningen er gemyttlig når de politiske kamphanene møtes til valgduell i Møre og Romsdal. Men spørsmålet om kommunesammenslåing med tvang setter gjerne følelsene i sving.

I går skrev NRK at fem av syv partier på Stortinget vil slå sammen kommuner med ulike grader av tvang. På oppdrag fra NRK skisserer analyseselskapet NIVI et dramatisk kutt i antall kommuner – fra 428 til 105. Altså vil 75 prosent av dagens kommuner bli lagt ned og slått sammen med nabokommunene.

Jenny Klinge

– Jeg synes det er ekstremt og uaktuelt, sier Jenny Klinge (Sp) om sammenslåingen.

Foto: Terje Reite / NRK

Nyheten førte til mange reaksjoner både i det offentlige rom, samt på sosiale medier. Folket virker så langt å være delt i meningene om sammenslåing, og det samme gjelder politikerne i Møre og Romsdal.

Positiv til sammenslåing

Stortingskandidaten til Høyre, Helge Orten, vil ha langt større og sterkere kommuner enn i dag. Han lese NIVI Analyse sine konklusjoner med stor interesse.

– Jeg synes det er en interessant analyse, fordi den bekrefter det vi har snakket om lenge – nemlig at det er behov for større og mer robuste kommuner for å løse de oppgavene som kommunene vil ha i fremtiden.

Møre og Romsdal har 36 kommuner i dag. Bare 4 av dem har mer enn ti tusen innbyggere.

– For drastisk

Else May Botten fra Arbeiderpartiet er av en helt annen oppfatning. Hun rister på hodet over forslaget om åtte storkommuner i Møre og Romsdal. Hun mener de må begynne i en helt annen ende.

– Jeg har ikke tro på at noen skal sitte i Oslo og bestemme hvor mange innbyggere det skal være i hver enkelt kommune.

Helge Orten

– Jeg synes det er en interessant analyse, fordi den bekrefter det vi har snakket om lenge – nemlig at det er behov for større og mer robuste kommuner for å løse de oppgavene som kommunene vil ha i fremtiden, sier Helge Orten (H).

Foto: Trond Vestre / NRK

Dette blir aldri gjennomført, spår fylkesordføreren i Møre og Romsdal, Jon Aasen fra Arbeiderpartiet. Han mener det er for store forskjeller mellom vinnere og tapere i det kommunekartet som NIVI Analyse tegner.

– Hvis man skal beholde fylkeskommunen, så er dette for drastisk, sier Aasen om storskala-sammenslåingen.

– Bør ha «gulrøtter»

Fylkesleder i kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon (KS), Knut Støbakk, fra KrF, tror ikke det er realistisk å slå sammen såpass mange kommuner på kort sikt.

– Nei, på kort sikt tror jeg en må inn med «gulrøtter» for å få helt naturlige kommuner til å slå seg sammen, sier Støbakk, og sikter til at mange nok vil trenge en gevinst for å se nytten i forslaget.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL