Hopp til innhold

Nøster i mystisk forsvinningssak

En underlig forsvinningssak er under opprulling i Kristiansund. En "gutt" ble sist sett på kommunens søppelplass i 1969. Siden har ingen sett ham - eller savnet ham før nå.

Lokale entusiaster forsøker å finne igjen en gutt som prydet en av byens fontener. Fortsatt et mysterium hvor gutten har blitt av.

Jan Løbersli finner spor i forsvinningssaken i gamle avisarkiver. Fortsatt en gåte hvor "gutten" har blitt av.

Fontene i Øvreparken

Sik så den ut før den av ukjente årsaker forsvant en gang etter krigen. Det er gutten på toppen de i dag leter etter.

Foto: Ukjent

45 år etter at han forsvant, har en liten gruppe entusiaster begynt å lete. Og gutten er ingen hvem som helst. Han var selve pryden på en fontene skjenket til kommunen av folk i 1928. Etter en kronerulling, kom den på plass i en av byens fineste parker. Men en gang etter krigen, var den borte.

- Da var det ingen som så fontenen eller gutten igjen før den dukket opp på et område hvor kommunen hadde lager og søppelplass. Der lå den slengt i 1969, sier Jan Løbersli som står i spissen for den lille, private "etterforskningen" av forsvinningssaken.

Øvreparken

Øvreparken fra den gang fontenen forsatt sto der.

Foto: Ukjent

"Forbitrede kristiansundere"

Den gangen fontenen ble funnet, vakte det stor oppsikt i lokalavisen Romsdalsposten. Avisen avslørte 21. juni 1969, at folkegaven var slengt på søpla. I dagene etterpå kunne de melde at de hadde fått "en lang rekke henvendelser fra forbitrede kristiansundere som ikke kunne finne noen rimelig forklaring på historien". En historie som den dag i dag er et mysterium.

- Byingeniøren lovet den gang til Romsdalsposten å ta vare på statuen. Men gutten er altså borte. Det eneste som står igjen er foten til fontenen, sier Løbersli.

Bare foten står igjen

foten til fontenen står i dag på kommunens brannmuseum.

Foto: Eirik Haukenes

Ingen husker

NRK har vært i kontakt med både den tids byingeniør og dagens byingeniør, men ingen av dem husker noe om den forsvunnede gutten. En teori er at han gikk i søppelfyllinga før byingeniøren rakk å berge ham, en annen og mer optimistisk teori er det som holder "letemannskapenes" mot opp.

- Det kan jo være at noen tok vare på ham og plasserte den i hagen sin. Foten er jo stor og tung å frakte med seg, men gutten var greiere å ta med. Kanskje står den i en hage uten at dagens eier aner noe som helst om historien til den lille figuren.

Nå håper Løbersli og de andre engasjerte at omtalen av forsvinningen kan gjøre at gutten kommer til rette igjen.