Hopp til innhold

Disse tipsene gjør flyturen din bedre

Stadig flere reiser utenlands i ferien – og de fleste velger å reise med fly. Da kan det være lurt å møte forberedt.

I flykabinen
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Reiselivsekspert Jens A. Riisnæs

Reiselivsekspert Jens A. Riisnæs syns ikke at det er et problem å fly så lenge han har med seg godt lesestoff.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

Til tross for at vi frivillig setter oss på flyet mot eksotiske feriedestinasjoner er det mange som ser på selve flyreisen som tung og trasig. Kroppen stivner til, luften er tørr og utsikten er enormt ensformig. Ifølge det norske bransjemagasinet går nesten femti prosent av alle ferieturer til utlandet – og vi har blitt mer rutinerte enn tidligere.

Råd fra eksperten

Reiseekspert Jens Aksel Riisnæs mener at å fly er den desidert kjedeligste måten å reise på. Riisnæs, som tidligere jobbet som reiselivsjournalist, har lagt mange verdenshjørner bak seg – og brukt flerfoldige timer av livet sitt om bord i fly.

– Å fly er ikke så ille som mange vil ha det til. Den lengste flyturen jeg har vært på varte i omtrent 20 timer. Det er lenge ... og da er det egentlig bare én ting som kan gjøre reisen til en god opplevelse, sier den bereiste eksperten.

1. Lesestoff

Riisnæs mener at godt lesestoff er svaret på hvordan man kan få tiden til å fly. Selv har han omtrent 2000 bøker lagret på lesebrettet.

– Med godt lesestoff kan du lene deg tilbake og drømme deg bort.

2. Utnytt godt selskap

Noen ganger kan sidemannen kanskje ikke være interessert i å slå av en prat. Men hvis du er heldig å sitte ved siden av et spennende menneske er det lurt å utnytte det.

– Gode samtaler får tiden til å gå, sier Riisnæs.

3. Sov litt – men ikke for lenge

Cathrin Eide i Ticket feriereiser Stormoa

Cathrin Eide er selgerleder for reisebyrået Ticket i Ålesund.

Foto: Ticket

Reiselivseksperten forteller at han klarer som regel å sove hvor som helst, og gjerne også på fly hvis det er behov for det. Hvis du klarer å klamre til deg en vindusplass er sjansene også større for at du klarer å sove bedre enn hvis du er uheldig å må sitte i midten. Setene ved nødutgangen kan friste med større benplass. Men ikke bli sittende stille for lenge.

– Det er ikke noe i veien for å sove bort litt av flyreisen, sier Riisnæs.

Selgerleder i Ticket feriereiser Stormoa i Ålesund, Cathrin Eide, flyr som regel i økonomiklassen – og mener at det er fullt mulig å få en behagelig reise likevel.

– Flyr du business eller første klasse er sjansene for å få sove større. Men en god nakkepute kan gjøre underverker. Selv glemmer jeg den aldri – og det takker nakken meg for, sier Eide.

Med en nakkepute, ørepropper og øyemaske skjermer du deg selv fra resten av passasjerene, og du får med en gang mer privatliv.

4. Viktig å bevege seg

Frode Aasen lege ved Volda sjukehus

Frode Aasen, lege ved Volda sjukehus, presiserer at det er veldig viktig å bevege seg når man flyr lenge.

Foto: Volda Sjukehus

Kroppen blir ofte litt tung og stiv hvis man sitter lenge i ro. Lege Frode Aasen ved Volda sjukehus sier at mange er redde for å få blodpropp under lange flyreiser. Derfor er det viktig å røre kroppen.

– Risikoen for å få blodpropp øker hvis en flyr mer enn tre til fire timer i strekk. Gravide, overvektige eller personer som bruker p-piller er mest utsatt. Men uansett er det viktig å gå rundt i flyet slik at det ikke lenger blir press på blodårene, sier legen.

Han anbefaler å ha på seg løse klær slik at klærne ikke presser på kroppen. Men det kan være lurt å investere i støttestrømper for dem som er i risikogruppa. Han liker heller ikke at folk bruker sovemedisin for å få seg et par timer ekstra på øyet.

– Hvis du sover for lenge blir du liggende i ro, og det vil vi ikke.

5. Drikk nok vann!

Aasen presiserer at det er lett å bli dehydrert om bord i fly. Lufta er tørr og det er viktig å få i seg nok væske. Helst vann.

– Jeg vil ikke anbefale folk å drikke alkohol. Da vil du bare bli enda mer dehydrert. Alkoholen kan du nyte når du kommer frem. Det at man må på do fordi man har drukket mye vann er en ønsket bivirkning, sier Aasen.

6. Trykk i ørene?

Apotek1 opplyser at hvis du drikker, tygger eller gaper høyt så vil du utligne trykket i ørene som kommer når du flyr. Spedbarn kan ammes eller gis en smokk eller flaske. Hvis du er tett i nesen pga. forkjølelse eller allergi, anbefales bruk av nesespray en halv time før flyet letter og/eller lander.

Flykabin

Det kan bli trangt og litt svett på lange flyturer. Da er det lurt å ta i bruk et par enkle tips slik at turen går bedre. Bruk gode hodetelefoner og spill avslappende musikk eller les en god bok.

Foto: ScanStock

7. Kle deg komfortabelt

Flyturen vil gå mye glattere hvis du har på komfortable klær. Det er ikke tiden for glamorøse antrekk, men for praktiske løsninger. Ta med varme sokker og et pledd i tilfelle temperaturen synker.

Det er også lurt å ha på seg sko som er enkle å ta på og av – da slipper du å plage sidemannen for mye.

8. Steng ute støyen

Noen ganger kan man være uheldig å havne på et fly med høye barneskrik eller andre høylytte mennesker. De durende flymotorene kan også bli ganske irriterende etter en stund. Gode hodetelefoner, gjerne av de støydempende sorten, og en fin samling av flott musikk kan gjøre flyturen enklere å takle.

Men pass på at du har nok strøm på musikkspilleren. Eller ta med flere alternativer for musikkavspilling. Det finnes også haugevis av nødladere på markedet.

9. Hold huden fuktig

Huden kan føles veldig stram og tørr etter noen timer om bord i flyet. Det er ikke så veldig behagelig. Da er en liten tube fuktighetskrem eller ansiktsspray god å ha i håndbagasjen. Men pass på at beholderen ikke er større enn 100 milliliter.

10. Ha system i håndbagasjen

Hvis du alltid vet hvor tingene dine er plassert i håndbagasjen tar det mindre tid å få tak i dem. Sidemannen slipper å bli irritert og du finner alltid det du trenger. Hvis du plasserer bagasjen i hyllen over deg har du mer beinplass. Stort sett får du plass til det du trenger i lommen foran deg.