Hopp til innhold

Slik får du din sak opp i kommunestyret

Nesten 90 personer har fått sine saker opp i kommunestyret eller fylkestinget siden 2013. Likevel er det mange som ikke vet om nettportalen minsak.no.

Nettportalen minsak.no

Flere engasjerer seg i lokale saker etter at nettportalen minsak kom, men fortsatt er den ukjent for mange.

Har du noe du vil ha endret på i kommunen din? Med litt engasjement og nok underskrifter, må kommunen eller fylkeskommunen du bor i vurdere saken din.

– Formålet med minsak.no er å gjøre det lettere for innbyggerne å ta opp saker som de er opptatt av, sier Paul Chaffey, statssekretær i kommunal- og moderniseringsdepartementet, til NRK.

Paul Chaffey

Statssekretær i kommunal og moderniseringsdepartementet, Paul Chaffey.

Foto: Torbjørn Tandberg / KRD

I januar 2013 lanserte kommunal- og moderniseringsdepartementet tjenesten minsak.no. Her kan du foreslå saker som du mener vil gjøre din kommune eller fylkeskommune bedre.

– Vi ser at det er en del trafikk på nettsidene. 88 saker har blitt sendt til kommuner eller fylkesting siden vi startet opp. Det er nok ulike meninger om det er mye eller lite, men vi syns det er ganske bra vi, sier Chaffey.

En rekke saker på minsak.no har fått nok underskrifter. Blant annet aktivitetshus for barn og unge i Stensparken i Oslo og asylmottak i Folkvordveien i Sandnes.

I Eidsvoll ble det samlet 450 underskrifter til en klatrevegg i idrettshallen og det ble bevilget 170.000 kroner.

Kan dele saka på sosiale medier

I lovverket står det at du trenger underskrifter fra to prosent av innbyggerne, alternativt 300 personer i kommunen eller 500 personer i fylket, for at forslaget ditt skal bli tatt opp.

Kommunene har ulike varianter av innbyggerinitiativet, som er innbyggernes rett til å fremme forslag til politikerne. Tjenesten minsak.no, skal gjøre det lettere for folk å få til det.

– Det er viktig at avstanden mellom de som styrer kommunen og innbyggerne ikke blir for stor, sier Chaffey.

Selv om departementet er fornøyd med nettportalen, er det mange som ikke kjenner til minsak.no.

– Jeg vil tro at siden kan synliggjøres mer. En enkel ting er å synliggjøre minsak på kommunenettsiden og gjøre det mer kjent, sier statssekretæren.


For å samle underskrifter kan du også dele saken med venner og på sosiale medier.

(Saken fortsetter under bildet)

Tore Hals

Bysekretær i Ålesund kommune, Tore Hals, tror mange innbyggere ikke er klar over rettighetene sine.

Foto: Trond Vestre / NRK

Tror mange ikke er klar over tjenesten

Ved å klikke seg inn på sidene til de ulike kommunene i Norge, finner man en lenke til minsak.no. Problemet er at man må lete etter lenken, så kjenner man ikke til siden, er den ikke lett å finne.

Inne på Ålesund kommune sine nettsider kan man lese om innbyggerinitiativet.

– Mange er nok ikke er klar over tjenesten. Vi har prøvd å informere på våre nettsider og i ulike sammenhenger, blant annet når vi har besøk fra skoleklasser, sier bysekretær Tore Hals.

I Ålesund kommune er det tre forslag som har kommet opp til kommunestyret gjennom innbyggerinitiativ.

– Vi har hatt folk som har engasjert seg, benyttet seg av muligheten, og fått saken sin godkjent i kommunestyret, sier Hals.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL