Hopp til innhold

Skredfaren på Mannen og Åkneset skaper geologibølge over hele landet

Vi venter på at fjellpartiet Mannen skal rase. Og vi har sett katastrofefilmen «Bølgen» med utgangspunkt i skredfaren på Åkneset. Og nå er interessen for fjellets geologi større enn noen gang.

Mannen

STÅR FORTSATT: Fjellet Mannen er fortsatt intakt. 20. oktober er det høstfargene som preger området.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Fjellet Mannen vært overvåket siden 2009. Høsten 2014 observerte geologene en økning i bevegelsene i ett parti av det rasfarlige fjellet. I slutten av oktober 2014 ble flere hus evakuert og trafikken på Raumabanen innstilt. I en kort regnværsperiode høsten 2015 ble det også målt store bevegelser.

– Mange søker jobb

Selv om geologene i NVE har uttalt at mye av dramatikken har vært medieskapt, har skredfaren og oppmerksomheten rundt de rasfarlige fjellene skapt økt interesse for geologi som fag.

– Det er mange som nå ønsker å jobbe med denne typen problematikk, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra.

Han sier også at nedgangen i oljeindustrien har ført til at mange geologer nå vender sin interesse mot fjell og fjellskred.

Vi jobber med å undersøke naturen og å finne ut av hvordan ting i naturen skjer. Dette tror jeg er spennende for folk.

Faren for store ras og flodbølgjer skaper interesse for geologifaget. Mange vil bli geologistudentar. Fleire av landets fremste geologar er akkurat no samla i Rauma. Og då kjem dei ikkje utanom ei synfaring i Romsdalen.

Tirsdag var Norges fremste fjelleksperter på studietur ved fjellet Mannen.

– Interessen har økt

Inntrykket som Lars Harald Blikra i NVE har blir også bekreftet av andre offentlige etater. Også Norges geotekniske institutt, NGI, opplever økt pågang.

– Det er stadig flere som søker på jobber hos oss. Og de som søker er interesserte i skred. Det er ingen tvil om at interessen for dette har økt voldsomt, sier avdelingsleder i NGI, Guro Grøneng.

Høye søkertall til geologistudiene

Søkertallene til geologistudiene ved norske universiteter viser imidlertid et litt mer sammensatt bilde. For mens oljeprisen fortsatt var høy, var også søkertallene til geologistudiene på topp.

Søkningen til geologiutdanningene toppet seg med rekorder i 2013 og 2014. I 2015 gikk søkertallene ned med om lag 30 prosent i Bergen og Tromsø. Oslo og Trondheim hadde en noe mer moderat nedgang.

Men selv med synkende oljepriser ligger søkningen til geologistudiene godt over tallene fra 2011, og langt, langt høyere enn i årene rundt tusenårsskiftet.

Tirsdag var de fremste fjellekspertene i Norge samlet til studietur i Rauma. Geologene tok seg tid til en befaring ved fjellet Mannen.

Det blir i alle fall spektakulært om og hvis den kommer ned. Det er vel det alle ønsker, at det skal skje noe spektakulært, sier professor ved Universitetet i Oslo Bernd Etzelmüller.