Hopp til innhold

Siste måling før valget: Ap og Høyre faller i Møre og Romsdal

Arbeiderpartiet og Høgre går tilbake i Møre og Romsdal i en ny partimåling som InFact har gjort for Tidens Krav og NRK.

Charles Tøsse og Jon Aasen

Charles Tøsse (til høyre) og Jon Aasen (til venstre) håper begge å bli fylkesordfører etter valget, men både Høgre og Ap går tilbake i oppslutning.

Foto: Remi Sagen/Gunnar Sandvik / NRK

Valglogo

Koalisjonen av borgerlige partier i fylkestinget som består av Høyre, FrP og KrF, går samlet frem, og mangler bare ett mandat på flertall.

Men det er svært små marginer som skiller et tapt og et vunnet mandat i denne målingen. KrF er nære på å miste det femte mandatet sitt, mens Høyre risikerer å miste niendemandatet.

På den andre siden nærmer Senterpartiet seg et sjette mandat mens Venstre lukter på et tredje mandat. Samtidig kan SV komme til å falle ut av fylkestinget i Møre og Romsdal.

Aasen gir ikke opp

Jon Aasen

Arbeiderpartiet og fylkesordfører Jon Aasen mister oppslutning.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

Koalisjonen av borgerlige partier har tilsammen 23 mandat i denne målingen. Koalisjonen av Ap, Sp, Venstre og SV som har den politiske styringen av fylkeskommunen i dag, har 20 mandat. De siste fire mandatene er fordelt på Nordmørslista som har to, Sunnmørslista og Miljøpartiet De Grønne.

– Vi har ikke gitt opp håpet. Det er fortsatt mulighet for et flertall, og vi regner med å mobilisere frem til valget, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap) som registrerer at Arbeiderpartiet har falt til 25 prosent.

Høyre sliter på Nordmøre

Charles Tøsse

Charles Tøsse og Høyre mangler ett mandat på flertall, men Høyre ser ut til å tape stort på Nordmøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Også Høyre er på defensiven i kampen om velgerne. Høyres fylkesordførerkandidat Charles Tøsse kan glede seg over den samlede oppslutningen som Høyre, FrP og KrF har. Men 17,4 prosent betyr at pilene peker nedover for Høyre, og den dårlige oppslutningen på Nordmøre kan være et skremmeskudd.

– Det er klart at når vi ser at vi nærmest er utradert på Nordmøre så er det dramatisk for vår del. Men vi håper at vi skal klare å synliggjøre oss på en god måte slik at vi får de stemmene vi trenger, sier Charles Tøsse.

– Det er jevnt. For oss handler det om å få på plass et mandat til. Vi går inn i sluttfasen av valgkampen med det som utgangspunkt, sier Tøsse.

Fremgang for FrP

Frank Sve

Frank Sve (FrP) kan registrere at partiet hans er større enn Høyre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Fremskrittspartiet går frem til sterke 18,6 prosent i denne målingen og er dermed det største partiet i koalisjonen.

– Vi har vært veldig synlige i Møre og Romsdal, og vi har en regjering som har levert på område etter område. Dette er et godt resultat, og vi har i grunnen holdt oss på et stabilt høyt nivå over lengre tid, sier FrPs fylkesordførerkandidat Frank Sve.

- Blir du eller blir Charles Tøsse fylkesordfører der som koalisjonen får flertall?

– Vi deler ikke ut posisjoner før valget. Vi er enige om at vi skal bli enige, og jeg tror vi skal ordne det etter valget, sier Sve.

Senterpartiet i flytsonen

Kristin Sørheim

Kristin Sørheim (Sp) mener det er mer å hente blant velgerne i Kristiansund.

Foto: Trond Vestre / NRK

En av vinnerne i denne målinga er Senterpartiet som får en oppslutning på 10,8 prosent. Gjennom de tre målingene har Senterpartiet hatt en stigende oppslutning. Nå kan partiet ende opp med seks representanter i fylkestinget

– Vi er utrolig fornøyd med det her da. Nå satser vi på å kapre seks mandat. og vi mener det er innen rekkevidde. Jeg tror ikke vi har tatt ut hele potensialet i Kristiansund og vi gjør det bedre enn forventet i hele fylket, sier Senterpartiets fylkesordførerkandidat Kristin Sørheim.

– Vi ser nå at sentralilseringsbølgen også har nådd byene. Jeg har jo syklet rundt i hele fylket under denne valgkampen, og dette er noe folk er opptatt av. Det gjelder politi, lensmannskontor, forskningsinstitusjoner, sykehus og kommunereformen, sier Sørheim.

Regionlistene kan bli avgjørende

Mette Belden

Mette Belden sikter mot tre mandat for Nordmørslista.

Foto: Trond Vestre / NRK

Både Nordmørslista og Sunnmørslista er på fremmarsj i følge den nye partimålinga og kan komme på vippen mellom blokkene.

Nordmørslista som ble dannet etter avgjørelsen om å legge det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal til Molde, øker til 4,2 prosent i målingen.

– Vi er fornøyd med dette. Vi har fått inn to nå og vi sikter mot det tredje mandatet så dette synes vi er kjempeflott, sier Mette Belden som topper Nordmørslista.

– Blir det en spennende siste uke?

– Ja, dette blir veldig spennende.

Sunnmørslista rører på seg

Målingen gir også et signal om at Sunnmørslista kan komme til å gjøre et godt valg. Historisk sett har Sunnmørslista gjort det langt svakere i målinger enn i valg, men nå har Sunnmøre fått to regionale lister som konkurrerer med hverandre.

I denne målingen er det Sunnmørslista som har i vind i seilene med 2,5 prosent som ville ha gitt en representant i fylkestinget. Toppkandidaten Randi Asbjørnsen tror det kan bli mer.

Randi Asbjørnsen

Sunnmørslista og Randi Asbjørnsen har vært usynlige på partimålingene hittil, men nå er Sunnmørslista i siget.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Nå er vi skikkelig i farta. Tidligere har vi omtrent aldri vist igjen på målingene. Det er halvannen uke igjen til valget og vi er på 2,5 prosent. Dette er utrolig, sier Randi Asbjørnsen som viser til fylkestingsvalget for fire år siden da Sunnmørslista fikk inn tre representanter etter en kraftig mobilisering de siste ukene før valget.

Kvalsvik har ikke gitt opp håpet.

Mens Sunnmørslista kaprer et mandat i fylkestinget i denne partimålinga får den andre regionlista på Sunnmøre bare 0,8 prosent.

Sunnmørslistas fylkestingsgruppe sprakk i løpet av denne perioden, og Bjarne Kvalsvik og Torleiv Rogne fortsatte som uavhengige representanter i fylkestinget.

Bjarne Kvalsvik

Bjarne Kvalsvik sliter med å få oppmerksomhet i valgkampen, men har ikke gitt opp håpet om å komme inn i fylkestinget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nå topper Bjarne Kvalsvik den Uavhengige valglista for Sunnmøre, men han sliter med å skaffe seg oppmerksomhet.

– Nei, vi har ikke på noen måte gitt opp. Vi kjører på for fullt for å komme inn i fylkestinget og vi er helt sikre på at vi vil gjøre et godt valg. Vi har ei god liste og vi har fått ut mye materell. Det er klart at det å starte et nytt alternativ krever sin mann, men vil skal klare dette, sier Bjarne Kvalsvik.

SV kan falle ut av fylkestinget

Kampen om miljøvelgerne er også en kamp i kampen. Både SV og Venstre har problemer med oppslutningen på grunn av konkurransen fra Miljøpartiet De Grønne.

Miljøpartiet De Grønne oppnår 2,5 prosent i målinga og får dermed ett mandat. Venstre sliter og må nøye seg med 4,9 prosent og to mandat. Det er en halvering sammensliknet med fylkestingsvalget i 2011

Yvonne Wold

Yvonne Wold må kjempe for å holde SV inne i fylkestinget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Enda verre er situasjonen for SV som med 1,4 prosent er svært nær å falle ut av fylkestinget.

– Vi risikerer å tape velgere til Miljøpartiet De Grønne og jeg tror det er viktig at de blir utfordret på å svare på en del spørsmål som de ikke har måtte svare på så langt slik at folk får ordentlig informasjon om hva som er forskjellen på et grønt parti og et rød-grønt parti, sier Yvonne Wold.