Hopp til innhold

Nye Shell-kutt rammer Norge

Shell kutter om lag 140 stillinger i Norge. Det er så langt uklart hvor mange som må gå ved de ulike avdelingene i Norge. Alle ansatte har fått mulighet til å søke på sluttpakker.

Draugen-plattforma

Shell i Kristiansund har blant annet ansvaret for drift på norsk sokkel inkludert Draugen.

Foto: Heine Schjølberg

De ansatte ved Shell sine avdelinger i Norge ble informert om situasjonen på et allmøte i dag.

Kuttene er begrunnet med at selskapet må holde seg konkurransedyktig i en periode med lave oljepriser.

Tor Arnesen er styreleder i Norsk olje og gass

Administrerende direktør Tor Arnesen i A/S Norske Shell.

Foto: ONS

– Dette er utfordrende og krevende for oss alle, men endringene er nødvendige for å sikre vår konkurransekraft. Shell vil fortsatt være en aktiv operatør på norsk sokkel og ha kapasitet til å kunne påta oss fremtidige utfordringer, sa administrerende direktør Tor Arnesen.

Det er så langt uklart hvor mange som må gå ved de ulike avdelingene i Norge. Kristiansund har en av hovedbasene i Norge. I tillegg arbeider det rundt 600 på Shells hovedkontor i Risavika i Tananger.

Sammenslåing med BG Norge

Selskapet forklarer kuttene med blant annet sammenslåingen mellom BG Norge og Norske Shell. Det sammenslåtte selskapet vil operere feltene Ormen Lange, Draugen, Knarr og Gaupe på norsk sokkel.

Det totale antallet stillinger i de to selskapene er 820. Dette blir nå redusert med om lag 140 stillinger. Alle ansatte har fått mulighet til å søke på sluttpakker.

Jan Soppeland, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i A/S Norske Shell

Jan Soppeland var på plass under allmøtet i Kristiansund i dag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– De fleste av kuttene er rettet inn mot administrative funksjoner som vi har for mye av i forhold til de prosjektene og den typen arbeid vi har nå. De meste av disse vil ramme hovedkontoret vårt i Stavanger, sier Jan Soppeland, kommunikasjonsdirektør i Shell til NRK. Han var på plass under allmøtet i Kristiansund i dag.

Soppeland forteller at kuttene i mindre grad vil ramme Kristiansund, men at han på dette tidspunktet ikke kan si noe om konsekvensene for avdelingen.

– Kristiansund blir til dels spart fordi det er der operasjonssenteret vårt ligger. Det er her vi drifter Draugen og delvis Ormen Lange, og denne delen av virksomheten er nært knyttet til produksjonen av olje og gass, sier han.

Han vektlegg likevel at nedbemanninga ikkje betyr at de vil satse mindre i Norge.

– Vi forstår at det kan se slik ut, men vi vil komme med ny, enklere og mer fleksibel organisasjon som kan gjøre det lettere for oss å vokse i Norge, sier Soppeland.

Shell Kristiansund

Ansatte ved Shell sitt kontor i Kristiansund på vei tilbake til kontorene etter allmøtet i dag.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

Kutt også i 2015

Med disse kuttene er nedbemanningen i Shell nå oppe i 12.500 globalt.

Norske Shell AS

Om lag 140 mister jobben i Norske Shell.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

I februar 2015 offentliggjorde selskapet at de skulle kutte 120 faste stillinger. 100 av disse var lokalisert ved hovedkontoret i Risavika ved Stavanger, mens 20 var knyttet til driftsavdelingen i Kristiansund.

I tillegg reduserte Shell antallet på innleide medarbeidere og konsulenter med rundt 140 i Stavanger, Kristiansund og på Nyhamna.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL