Severin Rønes er veldig glad i god mat og synes det er en forutsetning for at han skal ha det bra. Bonden som både jakter og fisker liker å lage mat både til seg selv og andre.
– Jeg liker å invitere venner og familie på besøk til et godt måltid, sier han.
– Det enkle er det beste
Severin er blitt kjent for tv-seerne som en mann med stå-på-vilje. Og på kjøkkenet som ellers prøver han seg frem. Men i matveien mener han at det ikke trenger å være så innviklet for at det skal bli skikkelig godt.
– Jeg liker å gjøre det enkelt, sier han.
Bonden fanger gjerne sin egen mat og har en favorittoppskrift på klippfisk.
Det første Severin gjør er å vanne ut klippfisken. Den bør ligge i vann ca. ett døgn per centimeter tykkelse på fisken. Når fisken er ferdig utvannet bruker han først å skjære klippfisken i terninger før han steker fisken sammen med chili.
For å gjøre fiskemåltidet komplett steker han også bacon.
– Bacon er viktig, sier Severin.
Fisken bruker han å servere med enten potetstappe eller kålrabistappe.
Kålrabistappen består av ca. halvparten kålrabi, en fjerdedel potet, og en del gulrot og søtpotet.
– Så må man ha oppi en dæsj med fløte og smake til med salt og pepper.
En liten dæsj muskatnøtt kan man også ha i stappa.
– Og så nyter jeg gjerne en Storfjord-temperert litt mørk øl til, sier livsnyteren på Røneset.
Her er fem andre (mer nøyaktige) klippfiskoppskrifter:
1. Parmesangratinert fiskegryte med oliven
Kokken Stig Juelsen har oppskriften på en variant av bacalao.
Tomater på boks, friske tomater, oliven og parmesan trives godt sammen med klippfisken i ovnen.
OPPSKRIFT: Parmesangratinert fiskegryte med oliven
2.Bacalao som smårett
Anne Hjernøe lager bacalao som en av flere små retter til lunsj. Klippfisken blandes med løk, hvitløk, persille og revet sitronskall.
OPPSKRIFT: Bacalao som smårett
3. Klippfiskboller med safranmajones
– Klippfiskboller er fiskens svar på sjokoladetrøfler, sier Lise Finckenhagen.
OPPSKRIFT: Klippfiskboller
OPPSKRIFT: Safranmajones
4. Klippfiskpudding
Klippfisken egner seg godt til flere varianter matlaging.
Klippfiskpudding er en gammel fiskerett. Prøv denne tradisjonelle klippfiskpuddingen.
OPPSKRIFT: Klippfiskpudding
5. Bolinhos, portugisiske klippfiskboller
Fingermat laget av klippfisk, poteter, løk og basilikum.
Klippfiskbollene får et skall av tempurarøre før de stekes i olje.
OPPSKRIFT: Bolinhos