Hopp til innhold

Pasient fikk 60 smertestillende daglig

En pasient på Nordmøre fikk i løpet av 61 dager utlevert 3626 tabletter med det vanedannende medikamentet OxyContin. Fylkeslegen i Møre og Romsdal mener legen var uforsvarlig, men vil ikke fra ta han retten til å skrive ut vanedannende medikament.

Oxycontin

Pasienten fikk til sammen 3626 tabletter med OxyContin. Bilde viser 10 mg, tabletter, pasienten fikk 20 mg tabletter.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Det var et apotek på Nordmøre som slo alarm, da nordmørsmannen i løpet av 61 dager tok ut hele 3626 tabletter med det morfinlignende preparate OxyContin.

Pasienten hadde fått 2940 tabletter fra fastlegen sin, og ytterligere 700 tabletter med to andre fastleger.

Det betyr at pasienten daglig hadde 60 tabletter til bruk.

I Felleskatalogen opplyses det at OxyContin inneholder oksykodonhydroklorid som tilhører en legemiddelgruppe som kalles opioider og har en kraftig smertestillende effekt. OxyContin depottabletter brukes ved langvarige sterke smerter slik som smerter ved kreft. OxyContin er avhengighetsskapende.

.– Dette var en smertepasient, og ut fra hva vi kan se har pasientene forbrukt det som er forskrevet til han, sier fylkeslege Christian Bjelke.

Ekstremt mye

Christian Bjelke

Christian Bjelke er fylkeslege i Møre og Romsdal.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Fylkeslegen sier at enkelte pasienter kan tåle ekstreme store doser dersom de er gradvis tilvendt dette. Pasientene på Nordmøre fikk 60 tabletter daglig, og dette er ekstremt mye uansett diagnose, mener fylkeslegen.

– Det er tvilsomt om dette var nødvendig. Forbruket har vært så stort at vi har konkludert med at dette var uforsvarlig behandling, sier Bjelke.

Fylkeslegen opplyser at det finnes veiledere for hvordan en skal behandle smertepasienter.

– Veilederen gir legen råd om andre behandlingsmuligheter. Når en lege likevel gir store doser så skal det gjøre unntaksvis, og en må ha en svært god grunn. I tillegg må dette dokumenteres svært nøye. Det er ikke gjort i denne saken, sier Bjelke.

Får beholde både jobben og retten til å skrive ut tabletter

Fylkeslegen gir nå legen en kraftig advarsel. De vil følge med legen i tiden fremover, men har valgt å ikke frata han retten til å skrive ut vanedannende medikamenter.

– Legen har gått over i en ny jobb som fastlege. Legen har tatt dette svært alvorlig, og endret sin arbeidssituasjon, for å få bedre rammebetingelser for arbeidet sitt, sier Bjelke.

NRK har vært i kontakt med legen. Han påpeker at han to ganger var i kontakt med fylkeslegen om denne pasienten. Legen påpeker at det er svært vanskelig å behandle slik smertepasienter, og at en rask nedtrapping av bruk av dette medikamentet kan være farlig for pasienten.

Utover dette kan ikke legen kommentere saken på grunn av taushetsplikten.