Hopp til innhold

Nytt supervåpen i rottekampen

Tusenvis av rotter har måttet bøte med livet i Ålesund og Molde etter at kommunene kjøpte inn et nytt supervåpen med sms- og e-post-funksjonalitet.

Rottefangeren i Ålesund

Se rottefangeren fra Ålesund i full aksjon.

Wisetrap
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Lyden av kommunens nye rotte-fanger er langt mindre melodiøs enn fløyten til rottefangeren fra Hameln.

Som en ren giljotin hugger den til når rotten kommer på sin ferd i kloakkrøret.

I 120 kilometer i timen skyter piggene ut, og tar «rotta» på dyret, før den registrerer byttet og sender en sms og/eller e-post til eieren om at trofeet er i havn - i dette tilfellet Ålesund kommune.

Som først nevnt i Nytt i Uka, kjøpte kommunen i fjor inn et titalls eksemplar av innretningen, og plasserte den ut i en rekke kloakkrør i Ålesunds kommune.

Effekten har vært umiddelbar. Rundt 1.000 rotter har måttet bøte med livet i Ålesund kloakker.

Og denne kommunen er ikke alene med supervåpenet. Siden kloakk-giljotinen kom på markedet for ett år siden, har byer over hele landet har tatt den i bruk.

Humant

Tor Blindheim

Tor Blindheim i vann- og avløpsseksjonen i Ålesund kommune er glad for at de endelig kan loggføre rotteaktiviteten i byen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tidligere har kommunen brukt rottegift for å få has på rottene i byen, men Tor Blindheim i vann-, avløps- og renovasjonsavdelingen i sier den nye metoden er mer effektiv.

Dessuten gir den mulighet for å loggføre, og føre statistikk over rotteaktiviteten i byen.

– Men er ikke det ganske inhumant å knuse rottene på denne måten, da?

Thor Videhammer i Anticimex synes ikke det, og sier den tvert imot er mer human enn rottegift.

– Man slipper å bruke gift, og rottene dør momentant, sier Vidhammer, og holder opp innretningen som flekker stålpigger i det den blir løftet opp, mens demonstrasjonsrotta i tøy fremdeles henger fast i piggene.

Sms-storm

Men selv om det er snedig å få melding på sms og e-post når rottene er tatt, sier Tor Bugge i Anticimex at det også finne ulemper med funksjonen.

– Det er ikke alle som liker den. I områder med mye rotter kan det fort bli reneste sms-stormen når kvelden setter inn, sier Bugge og flirer.

Tor Bugge og Thor Vidhammer

Tor Bugge og Thor Vidhammer i Anticimex sier kommuner over hele landet tar i bruk den høyteknologiske fellen for å få bukt med rotteproblemene sine.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK