Hopp til innhold

– Mobiltelefon gir falsk trygghet i fjellet

– Vi har aksjoner hvor vi har kontakt med folk som er gått seg bort i fjellet, og det er bra, men dessverre så viser det seg at telefonen kan gi en falsk trygghet for den savnede, sier leder for hjelpekorpsene i Møre og Romsdal Røde Kors, Trond Inge Larsgård.

Lette etter mann i tåkehavet

I dette tåkehavet søkte hjelpekorpsene til Molde og Tingvoll Røde Kors etter mannen som hadde gått seg fast i fjellet og ikke kom seg ned igjen på grunn av den tette tåken.

Foto: Molde og Tingvoll Røde Kors hjelpekors

Flere lokale hjelpekorps rykket ut for å bistå politiet da de søndag like før klokka fire fikk melding om at en mann satt fast i fjellet i tett tåke like ved Litle Trollvatnet i Gjemnes kommune på Nordmøre.

Mannen befant seg i bratt terreng da han ble omringet av tett tåke, og fikk beskjed av politiet om å ikke bevege seg. De kalte ut både Røde Kors, Norske Redningshunder og Norsk Folkehjelp Sanitet.

– Det ble jobbet med å kartlegge hvor vedkommende hadde hatt sitt utgangspunkt for turen. Vi hadde dialog med han, og han fortalte at han hadde gått i fem timer, men var ikke kjent i området, sier operasjonsleder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Thorry Aakenes.

Politiet tok utgangspunkt i opplysningene fra mannen og sendte redningsmannskap og politipatruljer inn mot det aktuelle området fra forskjellige kanter.

– Da vi var i nærheten av området hvor det var aktuelt at vedkommende befant seg, brukte vi sirener og ropte for å få kontakt. Etter hvert fikk vi svar. Slik ble det et lykkelig funn, sier han.

Var uskadd

Mannen som politiet og redningsmannskaper lette etter søndag opplyste hele tiden at han var uskadd. Det gjorde at det ikke hastet like mye med å finne mannen. Men selv om politiet hadde fått melding fra en person i livsfare hadde de ikke hatt så mange virkemidler å bruke.

– Vi kan benytte oss av sporing på telefon via Hovedredningssentralen. Men svakheten ved slike søk er at vi får innslag på en basestasjon som gjør at søksområdet fortsatt er ganske stort, forklarer Aakenes i politiet.

Om politiet kontakter teletilbyderen og får ut data på telefonen får de vite hvor telefonen sist var brukt, men de får ikke vite hvor telefonen nøyaktig befinner seg.

Politi og Hovedredningssentral har også mulighet til å sette inn helikopter i søk etter personer, men søndag var tåken så tett at den muligheten var utelukket.

– Da står vi igjen med visuelt søk med folk langs bakken som går i terrenget og leter og roper, sier operasjonslederen.

Kan bruke applikasjoner

Trond Inge Larsgård

Leder for hjelpekorpsene til Røde Kors i Møre og Romsdal, Trond Inge Larsgård, mener en telefon ikke gir noen garanti for trygghet.

Foto: Privat
Tor-Andre Gram Franck

Operasjonsleder Tor-Andre Gram Franck ved Sunnmøre politidistrikt oppfordrer alle til å ha med kart og kompass i fjellet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Leder for hjelpekorpsene til Røde Kors i Møre og Romsdal, Trond Inge Larsgård, sier at det fins applikasjoner man kan laste ned på mobilene sine som kan sende ut tekstmelding for å hente ut GPS- posisjoner for telefoner.

– Men for å bruke disse må man fortsatt ha dekning og god batterikapasitet. Så man har ingen garanti når man går ut kun med en mobiltelefon i hånden, sier han.

– Snakk med kjentfolk

På operasjonssentralen i Ålesund er de også vant til å ta imot meldinger fra folk som trenger hjelp i fjellet.

Operasjonsleder Tor-Andre Gram Falck sier at man ikke kan stole blindt på teknologi. Noen få forholdsregler bør alle som skal legge ut på tur i fjellet ta.

– En telefon kan man også miste i fjellet. Så alle bør sjekke værmeldingen og ha med kart og kompass, i tillegg til å snakke med lokale kjentfolk for å få vite hvilke områder man bør gå i. En mobiltelefon er kun et supplement til dette, sier han.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL