Hopp til innhold

– Kommunikasjonsnettet er ikke sikkert nok

Kommunikasjonsnettet vårt er mer sårbart enn vi liker å tro. Heller ikke utbygging av nødnettet vil bedre situasjonen for deg og meg.

Kommunikasjonsnettet vårt er ikkje sikkert nok. Det meiner varabrannsjefen i Ålesund. I rapporten etter orkanen Dagmar i 2011 var det peika på tiltak for å styrke mellom anna mobilnettet. I går så viste svakheitene seg igjen.

På grunn av en kraftfeil som ble utløst natt til torsdag, var det store problem med telefonnettet i Møre og Romsdal. Både fasttelefoner, bredbånd og mobilnettet ble rammet.

Det mener varabrannsjefen i Ålesund. I rapporten etter orkanen Dagmar i 2011 ble det pekt på tiltak for å styrke mellom annet mobilnettet. Torsdag viste svakhetene seg igjen.

På grunn av en kraftfeil som ble utløst natt til torsdag, var det store problem med telefonnettet i Møre og Romsdal. Både fasttelefoner, bredbånd og mobilnettet ble rammet. Før nødetatene fikk rutet seg via Sogn og Fjordane, var det ikke mulig å få tak i dem. Eldre med trygghetsalarmer fikk heller ikke kontakt med brannvesenet.

– Ville ikke hjulpet med nytt nødnett

Kjetil Vikås

Konstituert avdelingsleder ved 110-sentralen synes det er trasig at publikum i flere timer torsdag ikke nådde gjennom til brannvesenet.

Foto: Besnik Zogaj / NRK
Johnny Stølen

Varabrannsjef ved Ålesund brannvesen, Johnny Stølen, mener at nødnettet ikke vil hjelpe publikum med å nå nødetatene.

Foto: Besnik Zogaj / NRK
Nødnett ned Sunnmøre

Politiet sendte ekstra politi ut i gatene under tele-kollapsen torsdag.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Torsdag var det stor bekymring hos de ansatte på 110-sentralen over at publikum i nød ikke ville nå frem og få hjelp. Nå er det tilbake igjen til normale tilstander, og ingen av nødetatene har fått meldinger om at noen som trengte hjelp, ikke fikk hjelp. Men det kunne gått galt.

– Det er selvfølgelig veldig uheldig at publikum ikke kommer gjennom til oss. Det berører veldig mange, og det er veldig trasig. Jobben vår er nettopp å rykke ut og hjelpe dem som trenger det, sier konstituert avdelingsleder ved 110-sentralen Kjetil Vikås.

En eventuell brannmelding i går formiddag, måtte ha gått omvegen om nabofylket Sogn og Fjordane. Selv om det nye nødnettet hadde vært på plass, hadde det ikke vært lettere for vanlige folk å nå frem.

– Nødnettet vil ikke hjelpe publikum sine muligheter til å nå nødsentralen, sier varabrannsjef Johnny Stølen.

– Hvorfor det?

– Nødnettet er et arbeidsverktøy for nødetatene til å kommuniserer seg imellom.

Har ikke gjennomført krav etter orkanen Dagmar

Også etter orkanen Dagmar for vel 2 år siden, forsvant kommunikasjonsnettet etter strømbrudd. Erfaringene ble oppsummert i en egen rapport med anbefalte tiltak og skjerpede krav til teleoperatørene. Men disse kravene ser fortsatt ikke ut til å være gjennomført.

– Det er et misforhold mellom hva samfunnet forventer av kommunikasjon, at den skal være oppe og gå kontinuerlig, mens den i praksis detter ned, sier Stølen.

Kommersielle aktører har ansvar for kommunikasjonsnettet

Ansvaret for dekning av kommunikasjonsnettet var tidligere en statlig oppgave. i dag er det overlatt til kommersielle aktører.

– Det var en monopolsituasjon tidligere, og da forventet samfunnet at nettet var oppe og gikk hele tiden. så jeg føler at den diskusjonen er vi ikke helt ferdig med, sier Stølen.

«Dagmar» var dyr men nyttig lekse

Kjetil Foldal

Beredskapssjef i Møre og Romsdal Kjetil Malvik Foldal sier at fylket er i gang emd å innføre alle kravene som kom i etterkant av orkanen «Dagmar».

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Beredskapssjef i Møre og Romsdal, Kjetil Matvik Foldal, forteller at orkanen «Dagmar» var en dyr men nyttig lekse, og viste hvor sårbar kommunikasjonen i samfunnet er.

– Veldig mye ble foreslått i etterkant, og noen er gjennomførte. Men alle tiltakene kan ikke bli iverksatt på de få årene som har gått siden «Dagmar», sier Foldal.

Han innrømmer at så lenge det som skjedde i går skjer kan man ikke være fornøyd med kommunikasjonsnettet.

– Vi må bruke disse hendelsene til å lære. Vi må sørge for å redusere risikoen for at dette ikke skal skje igjen. Men teknikk svikter, så vi kan aldri sikre oss for dette hundre prosent, sier han.

Må stille krav til aktørene

Så lenge telenettet er drevet av private selskaper mener han at det handler om å stille de rette kravene til aktørene.

– Burde ikke staten finansiere et sikrere system?

– Staten betaler allerede for ekstra sikkerhet. Om de bør betale mer, tror ikke jeg at jeg skal ta stilling til her og nå, sier Foldal.