Hopp til innhold

2014 ble et suksessrikt år for mange av fylkets unge artister

Musikkjournalist i P3, Trine Aandahl, ser frem til å følge utviklingen til mange artister fra Møre og Romsdal i året som kommer.

Flere artister i Møre og Romsdal

Highasakite, Sigrid Raabe, Padawan, Pandreas, Hedvig Mollestad Trio og Mikhael Paskalev er alle musikere P3s musikkjournalist Trine Aandahl gleder seg til å høre mer fra i året som kommer.

Foto: Montasje

Musikkjournalisten har sett på musikkåret som vi har lagt bak oss, og trekker frem mange både nye og etablerte artister fra Møre og Romsdal som har tatt både inn- og utland med storm det siste året.

– Store forventninger til Raabe

Selv om Møre og Romsdal innenfor popmusikken mangler en markant scene, slik man er vant til i byer som for eksempel Stavanger, Bergen og Bodø, mener musikkjournalisten det er noe positivt på gang, spesielt på Sunnmøre.

Trine Aandahl

Musikkjournalist i P3, Trine Aandahl, håper det kommer flere spennende artister fra Møre og Romsdal.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

– Flere artister har gått veien gjennom Urørt og P3-universet, både Pandreas, Highasakite, Mikhael Paskalev og søsknene Raabe. I tillegg mener hun at miljøet rundt studioet Ocean Sound Recordings har tilført scenen noe positivt.

Hun har nå store forventninger for året som kommer, blant annet på grunn av søsknene Raabe.

– Selv om både Sigrid og Tellef Raabe begynte å få oppmerksomhet i 2013, har de sikret seg ytterligere fotfeste i 2014. Sigrid er blant de fremste unge låtskrivertalentene i landet, og har et forfriskende uttrykk, sier Aandahl, og legger til at det også er verdt å merke seg backingbandet til Raabe, Padawan.

Aandahl har også store forventninger til Sigrids bror Tellef Raabe.

– Han lager mørk og fascinerende folk, og har vist at han har evnen til å trollbinde live. Både med bare gitar og sin dype vokal, samt med fullt band, sier hun.

– Velfortjente førsteplasser

Etter et intenst år bak seg har Highasakite, med ålesunder Ingrid Helene Håvik i spissen, hatt førsteplasser på mange lister over årets beste album.

Det mener Aandahl er helt fortjent.

– I tillegg til deres andre album «Silent Treatment» som fortjener førsteplasser, har de spilt en imponerende mengde konserter og pekt seg ut som et av våre fremste liveband, sier hun.

Hun håper suksessen for bandet fortsetter.

– 2015 kan bli året da de virkelig får et internasjonalt gjennombrudd. De har i alle fall lagt et solid grunnlag. Vokalist Håvik kan også gjerne slippe et nytt debutalbum – det forrige fra 2013 var en sterkt utgivelse.

Hedvig Mollestad Trio har også hatt et sterkt år.

– De har gitt ut sin så langt beste plate, og deres tunge gitarjazz har gjort det bra blant annet på Øyafestivalen.

Musikkjournalisten etterlyser også et nytt album fra Mikhael Paskalev som siden forrige album har brukt mye tid på å turnere.

– Jeg er spent på hvilken retning han tar musikken sin i. Debutalbumet rommer mye forskjellig, sier hun.

– Fått for lite oppmerksomhet

Mens mange av artistene har gjort seg bemerket mener Aandahl at spesielt én artist fra fylket har fått ufortjent lite oppmerksomhet.

– EP-en til Pandreas er et lovende navn i jungelen av unge musikere som prøver seg i det elektroniske formatet, sier hun.

Pandreas er artistnavnet til elektronikaartisten Andreas Kleven Rasmussen fra Ulsteinvik. Hans EP «Beluga» har fått positiv omtale blant annet for den ledende musikkbloggen «Pitchfork», noe som førte han til Roskilde-festivalen.

Artisten er kjent for å lage kjølig og fengende disko/house.

Innenfor hiphop begynner også Kvamkollektivet fra Molde å markere seg. Produsenttrioen samarbeider med noen av Norges fremste rappere innen den sørstatsinspirerte hiphopsjangeren «trap», som Yoguttene og Shitrich.

– De har spilt live til gode tilbakemeldinger på et knippe viktige festivaler.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL