Hopp til innhold

Litauerne strømmer til Norge

Litauerne har fått øynene opp for Norge. De kommer for å jobbe, og de sprer seg over hele landet.

Ramune Cesonyte

Ramune Cesonyte er fra Litauen men bor i Sande kommune. Litauere er den største innvandringsgruppen i 43 av Norges kommuner.

Foto: Heidi Fagna / NRK

– Som du kan se er det veldig fint, jeg vet ikke hvordan jeg sier det...

Ramune Cesonyte snakker nesten flytende norsk, men husker ikke ordet for utsikt. Likevel er hun veldig stolt av det hun har rett utenfor vinduet sitt.

Fire sauer og tre små naust spriter opp i alt det grønne hvor hun har bosatt seg på Kvamsøya i Sande kommune. Ytterst her ute i det sunnmørske havgapet, to fergeturer og minst to timers reisetid fra Ålesund, har 25-åringen slått seg ned. Hun savner ikke bylivet, men å måtte reise tre kvarter med ferge uansett hvor hun skal, kunne hun ha klart seg uten.

– Det er det mest vanskelige for meg. Den tar lang tid, og den har bare avgang hver andre time. Det byr av og til på litt problem, sier hun.

Ramune Cesonyte

Ramune Cesonyte jobber på Coop, den eneste matbutikken på Kvamsøya.

Foto: Heidi Fagna / NRK

Litauerne bor over hele landet

Kristina Kvarv Andreassen

Rådgiver i Statistisk sentralbyrå, Kristina Kvarv Andreassen.

Foto: Privat

I 2012 ble det registrert 78 500 innvandringer til Norge. Polakkene er den desidert største gruppen, etterfulgt av svenskene. Derfra er det ikke langt ned til litauerne, som vi nå har mer enn 30. 000 av i Norge.

Men som gruppe er litauerne spesielle. Blant polakkene og svenskene flytter den største prosentdelen til Oslo. Men litauerne har spredd seg, og bor i 395 av landets 428 kommuner. Fra Litauen, Latvia og Romania, er det mange som slår seg ned på Vestlandet, og i 43 av de norske kommunene er litauerne den største innvandringsgruppen, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

– De bor veldig spredt. Veldig mange foretrekker å bo i utkantstrøk, sier rådgiver Kristina Kvarv Andreassen i SSB.

Jobbmarkedet er det viktigste kriteriet

Av de som innvandret til Norge i 2011, var det flest polakker og litauere. For de fleste er jobbmulighetene det viktigste.

– De kommer til Norge for å få seg en jobb, så da drar de dit de tenker at de får en jobb. Samtidig kommer andre landgrupper spesifikt for å søke jobb i en spesifikk bransje. Men for litauere så ser det ut som om de tar de jobbene de kan få, sier Andreassen.

Viktig for små kommuner

Ramune Cesonyte kom til Norge og Kvamsøya fordi søsteren hennes allerede var her. Mannen til søsteren er den tredje litaueren på den lille øya, og selv hadde Ramune med seg en gresk samboer.

– Vi kom hit for å jobbe, og for å være sammen med familien min. Og for å stifte egen familie, smiler hun.

Huset Ramune Cesonyte bor i

Her bor Ramune Cesonyte.

Foto: Heidi Fagna / NRK

1. januar i år, utgjorde tre litauere og en greker på Kvamsøya over én prosent av innvandrerne i Sande kommune. Til sammen er de 400. Med et innbyggertall på kun 2600, blir innvandringsandelen på hele 14 prosent.

Av Høyre-ordfører Dag Vaagen blir de tatt imot med åpne armer.

Dag Vaagen

Dag vaagen, orfører i Sande kommune.

Foto: Heidi Fagna / NRK

– Det betyr veldig mye for Sande kommune. Det har gitt et løft til vårt lokalsamfunn. Vi har fått tilflytting, og ikke minst gjør de en veldig viktig jobb på arbeidsplassene i industrien vår, sier Vaagen.

Flere litauere de siste tre årene

Ramune sitt hjemland, Litauen, ble i 2004 medlem av EU. Dermed lar EØS-avtalen de etablere seg fritt i Norge. Det er likevel først de siste tre årene de har fått øynene opp for det norske arbeidslivet. Ramune flytter ikke tilbake til Litauen med det første.

– Folk her er veldig vennlige og hjelpsomme. Det føles som om vi er herfra og ikke fra utlandet, sier hun.