Hopp til innhold

Les tungtvannssabotørens følelsesladde avskjed til foreldrene

Brevet som sabotørlederen Joachim Rønneberg skrev på en sen kveld i Standalhytta på Sunnmøre var den eneste avskjeden familien i Ålesund fikk.

Rønneberg leser fra brevet som han skrev til foreldrene sine før han dro i krigen

I dokumentaren «Joachim Rønneberg – den siste sabotøren» leser Rønneberg fra brevet han skrev til foreldrene sine før han dro.

Foto: Frode Berg/Privat / NRK

Den andre helga i mars 1941 hadde Joachim Rønneberg noe viktig han måtte gjøre. Da kameratgjengen hadde lagt seg tok han frem penn og papir. Egentlig kunne han ha tenkt seg å være hjemme denne helgen - sammen med mor og far - for det kunne bli lenge til neste gang han så dem.

Men det var godt å komme seg bort fra de tyske hærene som hadde okkupert hjembyen Ålesund.

Misledet tyskerne

Joachim Rønneberg i 1990

Lederen av Operasjon Gunnerside, den legendariske Joachim Rønneberg avbilda i 1990, da 71 år gammel.

Foto: Berg, Bjørn / SCANPIX

Mens det knitret i peisen satte han seg ned for å skrive to brev. Det ene i tilfelle tyskerne ble mistenksomme på hvorfor han var borte der han forklarte at han hadde søkt jobb på et tyskeranlegg på Sunndalsøra. Det andre var det ingen andre enn mor og far som skulle lese.

«Hadde dere bare visst hvad det har kostet mig i disse siste dager å holde gode miner. Det gjør mig sårt å måtte føre dere bak lyset slik, la dere gå helt i uvidenhet».

Rønneberg var da bare 21 år gammel. En ung mann som fremdeles bodde hjemme hos foreldrene sine. Han tenkte aldri på at han risikerte livet sitt ved å forsvare Norge, men han tenkte ofte på mor og far. Spesielt nå som han hadde bestemt seg for å flykte til Storbritannia med en fiskeskøyte for å bli med i motstandskampen.

– Det var viktig at brevet ble slik at det hjalp mor og far med å akseptere at jeg hadde bestemt meg for å stikke vestover, forteller han, over 70 år etter krigen.

Derfor reiste Rønneberg

I tungtvannssabotørens avskjedsbrev prøver han å forklare hvorfor han ville til Storbritannia.

«(...) for mig blir det nu som å gå uvirksom. Jeg har mistet lysten på alt arbeide – overalt så går til stadighet mine tanker i vesterveg – og de drar – sterkere og sterkere – og har nu heldigvis gått av med seieren».

– Det var litt rart å sitter der å skrive brevet, sier Rønneberg. – Jeg kunne ikke sette meg ned ved middagsbordet å fortelle dem hva jeg hadde tenkt å gjøre. Da ville jeg fått nei med en gang.

– Jeg tror at de forstod det. Men de tenkte nok sikkert på om de noen gang kom til å se meg igjen.

Da han kom hjem var det tydelig at foreldrene hadde tenkt mye på sønnen - som reiste vestover for å få krigsopplæring. Julegavene fra 1942 og 1943 lå klare.

Brevet som Joachim Rønneberg skrev til foreldrene sine før han dro til Storbritannia

Dette brevet skrev Rønneberg til foreldrene sine før han dro til Storbritannia i mars 1941. Det skrev han mens kameratene hans sov på Standalhytta på Sunnmøre.

Foto: Aschehoug

Tirsdag 20. januar sendes dokumentaren "Den siste sabotøren" på NRK1 klokka 20.15. Der forteller Joachim Rønneberg åpent om oppveksten i Ålesund, om det han var med på under krigen og om årene etterpå.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL