Hopp til innhold

Lensmann brente ned naboens hytte

Det ble en nedslående St. Hansaften for lensmann Tormod Hvattum i Vågsøy som kontrollert skulle brenne ned hytta si, men som endte opp med å antenne nabohytta i samme slengen.

Hytte brann Maurstadeidet

I forkant ser vi hytta som uheldigvis ble brent ned, mens man såvidt kan skimte det opprinnelige skuret i bakgrunnen - 40 meter unna.

Foto: Kjell Brenne / Synste Møre

– Det var forferdelig kjedelig, men man kunne ikke gjøre så mye annet enn å se hytta brenne ned.

Lensmann i Vågsøy Tormod Hvattum

Lensmann Tormod Hvattum sier det er forferdelig leit at nabohytta tok fyr.

Foto: Hildegunn Løken Holtan / Fjordenes Tidende

Det sier en ydmyk lensmann Tormod Hvattum til NRK, dagen etter uhellet St. Hansaften.

For det var mandag kveld at Hvattum – som er lensmann i Vågsøy kommune – skulle foreta en kontrollert nedbrenning av seterbua si i hyttefeltet på Maurstadeidet i Vanylven på Sunnmøre.

Med 40 meters avstand til nærmeste nabohytte, hadde Hvattum fått alle godkjenninger til å gjennomføre nedbrenningen.

Nedbrenningen gikk likevel fryktelig galt.

For da seterbua nesten var brent til grunnen, tok det plutselig fyr i nabohytta. Ifølge brannsjef Lasse Rindal i Vanylven, var brannårsaken av all sannsynlighet glør som ble fraktet med vinden.

(Saken fortsetter under bildet)

Hytte brann Maurstadeidet

Her ser du bildet fra den andre vinkelen. Nærmest ser du skuret som kontrollert skulle brennes ned, mens nabohytta som tok fyr ligger i bakgrunnen.

Foto: Kjell Brenne / Synste Møre

Overtent på minutter

– Jeg kunne ikke se noen glør, men det var vel muligens det som skjedde, sier Hvattum, og legger til at nabohytten var overtent i løpet av få minutter.

– Hva tenkte du da det skjedde?

– Jeg tenkte som sagt at det var forferdelig kjedelig, men det var ikke så mye man kunne gjøre.

– St. Hans-feiringen gikk ikke helt som planlagt?

– Nei, det kan du godt si. Det var ikke noe moro i det hele tatt, sier Hvattum.

– Kan være brannfarlig

Lasse Rindal

Brannsjef Lasse Rindal i Vanylven kommune sier nedbrenning kan være brannfarlig dersom vinden er sterk og bebyggelsen i nærheten er tørr.

Foto: Vanylven kommune

Nå blir det opp til politiet og forsikringsselskapet å ta seg av etterspillet. Politiet vil starte etterforskning av brannen.

På generelt grunnlag, advarer brannsjef Rindal alle som tenker å gjennomføre slike nedbrenninger om at dette kan være brannfarlig dersom vinden er sterk og der er andre treverk som kan bli truffet av glør.

– Selv om det er vått i marka, så kan det stå tørre hus i nærheten. Det er det som er faren med disse nedbrenningene, sier han.

Brannsjefen legger til at brannmannskapene ikke var til stede på Maurstadeidet mandag kveld, og at de derfor ikke har spesifikk kjennskap til brannen som er omtalt i artikkelen.