Hopp til innhold

– Gullsmedtyveri er som å stjele sukkertøy fra småbarn

Hans Hegglund i Vektertjenesten sier gullsmedbransjen ikke har gode nok sikkerhetsrutiner.

Gullsmed Mjelva

Eier Helge Mjelva sier de kurser sine ansatte på å være oppmerksomme på mistenkelige personer i butikken.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

En nasjonal oversikt NRK har utarbeidet, viser at det har vært en jevn strøm med innbrudd i gullsmedbutikker i Norge gjennom hele 2012. I september skjedde det brekk både i Ålesund og på Rygge – begge utført på lignende vis.

Året 2013 ble åpnet med to kjappe brekk – først hos Gullsmed Bjørklund i Ørsta på tirsdag, og deretter hos Aseco på Åsane senter i Bergen natt til onsdag.

Tyvene har trolig kommet seg unna med verdier i millionklassen, og fremgangsmåten har vært mer eller mindre den samme:

Innbrudd på senteret om natten – unngå alarmene – bryte seg inn i nabobutikken – og deretter sage seg gjennom veggen for å hente ut verdier uten å fysisk være inne i gullsmedforretningen.

Politiet sa til NRK i tirsdag at de mistenker internasjonale kriminelle bakmenn.

Saken fortsetter under kartet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siden 01.01.2012 har det vært innbrudd i flere gullsmedforretninger i Norge. Disse er Åsane, Ørsta, Ålesund, Rygge, Tøyen, Moss, Dalen, Oppdal, Trysil, Skien, Bømlo, Mosjøen og Orkanger. N.B. Bruk en annen nettleser dersom du ikke får opp de røde markeringene på kartet.

Naive butikkeiere

Hans Hegglund - Vektertjenesten

Hans Hegglund i Vektertjenesten.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Nå sier Hans Hegglund i Vektertjenesten at gullsmedbransjen må skjerpe inn sikkerhetsrutinene sine – slik dagligvarebransjen, bankene og postkontorene har gjort de siste årene med innføring av blant annet sikringsskap med tidslås.

– På generelt grunnlag blir nok det å stjele fra gullsmedforretningene sammenlignet med å ta sukkertøy fra småbarn. Det er en klisjè, men det er sant, sier Hegglund.

Han sier butikkeierne ikke må være naive, og tro at man er sikret mot tyveri bare fordi forretningen ligger i et handlesenter.

– Tyvene klarer å komme seg inn, og forsvinner før vi har stått opp. Dette vil skje igjen og igjen, helt til de blir stoppet.

Saken fortsetter under bildet

Helge Mjelva

– Gullsmedforbundet jobber hele tiden med å oppruste kunnskapen og utstyret som kreves for å få bukt med innbruddene, sier Helge Mjelva.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Sikrer godt – men likevel ikke nok

Leder Helge Mjelva i Norsk Gullsmedforbund er enig i at det fins forbedringspotensial i medlemsbedriftenes sikkerhetsrutiner, men understreker at de allerede har stort fokus på sikkerhet.

– Gullsmedforbundet jobber hele tiden med å oppruste kunnskapen og utstyret som kreves for å få bukt med innbruddene. Vi bruker alt som fins av tekniske hjelpemidler og alarmer i alle fasonger, inkludert tåkesikring om natta, sier Mjelva, og viser til en innretning som tåkelegger butikken totalt.

Helge Mjelva

Leder Helge Mjelva i Norsk Gullsmedforbund, samt eier av Gullsmed Mjelva i Ålesund.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Men det er åpenbart ikke nok?

– Nei, det vil nok alltid være muligheter til å angripe oss, og vi må jobbe for å høyne kvaliteten på medlemsbedriftenes tiltak.

Mjelva sier de også kurser sine ansatte i å avsløre potensielle tyver, ved å vurdere kroppsspråk, og søke assistanse hos vektere som aldri er langt unna.

Yndet mål

– Har gullsmedbransjen blitt det fremste målet for innbrudd?

– Det er klart at tyvene alltid vil søke etter det svakeste leddet. Etter hvert som postkontor og bank beskytter seg mer, så skyver en problemene foran seg. Det er høy pris på gull om dagen, og da blir vi et yndet mål, sier Mjelva.

Gullsmed Mjelva

Gullsmed Mjelva ligger på Kremmergaarden kjøpesenter i Ålesund sentrum.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Markering for samtykkelov utanfor Stortinget i Oslo.

Krev at ei samtykkelov kjem på plass no