Hopp til innhold

Overrasket med egen byste

Fredag fyller forfatter, lyriker og Bjørnsonfestivalens grunnlegger Knut Ødegård 70 år. I dag ble han feiret i Molde. Det han ikke visste da han kom til sin egen mottagelse på Bjørnsonhuset var at han skulle havne på sokkel i hjembyens storstue.

Knut Ødegård

Forfatteren Knut Ødegård ved bysten som er laget av Tor Bjørn Skjølsvik.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Det var en rørt ærespresident for Bjørnsonfestivalen, som ble geleidet ut i fojaeen på Bjørnsonhuset i slutten av mottakelsen. Der ble hemmeligheten avslørt. Jubilanten selv ante ikke noe om at han skulle havne på sokkel og avdukes. Det ble et sterkt øyeblikk for romsdalingen, som har satt sterke litterære spor i inn og utland.

– Jeg blir målløs og takknemlig. Nå møter folk først Kjell Magne Bondevik på sokkel utenfor, og så får jeg ta imot folk som kommer inn i varmen, sa Knut Ødegård da bysten ble avduket onsdag.

Bysten er laget av Tor Bjørn Skjølsvik med røtter på Nordmøre. Bysten ble laget allerede i 1980 og har stått i samlinga til billedhuggeren på Angvik Gamle Handelssted de siste årene. Men nå blir Knut Ødegård stående på sokkel sammen med sin venn og tidligere klassekamerat og statsminister Kjell Magne Bondevik. Bysten av Kjell Magne Bondevik står ved inngangen til Bjørnsonhuset og Scandic Seilet Hotel.

Knut Ødegård

Knut Ødegård i samtale med Tor Bjørn Skjølsvik onsdag ettermiddag.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Ærespresidenten i Rosenes by

I 1992 etablerte Knut Ødegård en egen litteraturfestival i hjembyen Molde. Gjennom ti år ledet Ødegård Bjørnsonfestivalen som president. I dag er han Bjørnsonfestivalens ærespresident. Ødegård kalte litteraturfestivalen opp igjen etter den første Nobelprisvinneren, Bjørnstjerne Bjørnson.

Gjennom de siste 24 årene har mange tema i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd vært løftet fram via forfattere og tema som spenner fra menneskerettigheter og ytringsfrihet. Også i forfatterens hjembygd Nesset og prestegården Bjørnson bodde på som smågutt har vært og er sentral. Bjørnson gikk på skole i Molde.

Fredslunden ved Kongebjørka

Knut Ødegård plantet også en fredslund og fikk Molde inn i nettverket fribyer for forfulgte forfattere. Ved Kongebjørka innviet han en fredslund i 1997 der kjente forfattere som Yasar Kemal, Thor Heyerdal, Amos Oz, Hans Blix, Islands president Vigdis Finbogadòttir og nobelprisvinnerne Seamus Heaney og Wole Soyinka har plantet hvert sitt tre.

Knut Ødegård

Knut Ødegård sammen med sin kone under mottagelsen på Bjørnsonhuset i Molde onsdag.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Bor i Norge og på Island

Sammen med sin islandske kone bor Knut Ødegård vekselvis i Reykjavik og på Holgården i Molde der han vokste opp. På selve 70-årsdagen fredag 6.november er han invitert til mottakelse i den islandske ambassaden i Oslo.

Også på Island har Ødegård etablert en internasjonal litteraturfestival i 1985. Et par år tidligere grunnla han en kirkemusikkfestival i sin andre hjemby Reykjavik. Knut Ødegård har formidlet islandsk historie og kultur gjennom bøker, artikler og oversettelser om landet vest i havet.

I Molde er han også kjent for å ha skrevet om liabonden, som han betgener seg selv som. Her forteller om hverdagslige hendelser fra oppveksten og gamle dager oppi Moldelia. En populær spalte han også har gitt ut i bokform og som jevnlig dukker opp i Romsdals Budstikke.

Debuterte i 1967

Knut Ødegård debuterte i 1967 med Drøymaren, vandraren og kjelda. Han har gitt ut en rekke bøker, diktsamlinger, faglitteratur, skuespill og gjendiktinger. Noen av samlingene er gitt ut på 33 språk. Forfatteren har også mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland.

Bjørnsonakademiet

Ødegård etablerte Bjørnsonakademiet i 2003 og ledet det til i fjor. Akademiet har tildelt prisen til forfattere og andre som har gjort seg sterkt bemerket i Bjørnsons ånd. Senest i august i år mottok Edward Snowden denne prisen, noe som skapte stor oppmerksomhet både innenfor og utenfor landets grenser.