Hopp til innhold

– Sosiale medier skaper kroppspress

Sanitetskvinnene samler seg i kamp mot skjønnhetstyranniet og kroppspress. Nå får de med seg elever i ungdomsskolen.

Kroppspress

KROPPSPRESSET: – Nå ser vi at kroppspress fører til et reelt helseproblem, sier journalist og forfatter.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Signe Larsen er elevrådsleder ved Surnadal ungdomsskole. Hun synes spørsmålet er vanskelig, siden kroppspresset møter oss over alt.

– Vi har det i sosiale medier og i blogger. Der handler det først og fremst om det perfekte livet, sier hun.

Sanitetskvinnene meiner at presset på kropp og utsjånad er svært stort og skapar eit ideal som er uoppnåelig for dei fleste. Dei hevdar at unge jenter strekker seg stadig lengre for å oppnå ein perfekt utsjånad. Organisasjonen åtvarar no mot at kroppspresset kan få følgjer for både den fysiske og den psykiske helsa.

Fredag 25. september arrangerer Sanitetskvinnene konferansen «Perfekt og psyk».

Klinge Larsen

Signe Larsen er elevrådsleder og Eirik Klinge er nestleder i elevrådet. Dei er no opptatte av korleis det aukande kroppspresset kan handterast.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Det skaper helseproblemer

Det er i sosiale medier, i blader og musikkvideoer bildet av den perfekte kroppen blir pøst ut over oss. Journalist og forfatter Martha Breen har engasjert seg i saken.

– Både ungdom og voksne utsettes for dette. På nittitallet ble dette avfeid som uviktig og noe som ikke var et politisk spørsmål. Nå ser vi at dette er et helt reelt helseproblem og at veldig mange unge sliter psykisk, sier hun.

Presset er kanskje størst mot jentene, selv om også guttene trener for å holde kroppen i god stand.

– Guttene trener for å bli god i noe, for eksempel i fotball. Vi viser gjerne frem musklene når vi scorer på fotballbanen. Men i motsetning til guttene trener ofte jentene for å bli pene og ikke nødvendigvis for å bli flinke til noe, sier nestlederen i elevrådet, Eirik Klinge.

– Drømmer om det «perfekte»

Signe Larsen sier at hun ofte hører andre jenter drømme om å være som de som er perfekt avbildet i sosiale medier.

Når man ser noen på Instagram, en som er perfekt, så hører du alltids noen si at man skulle ønske at man var som dem. Og man merker jo at det også er gutter som trener bare for å se bra ut, sier hun. Presset har nok blitt større med tiden, legger hun til.

Elevrådslederen mener det er viktig å legge vekt på at man ikke trenger å være «perfekt».

Det er jo ingen som har det «perfekte» livet.

Kroppspress

Eirik Klinge, Signe Larsen, Margit Fuggelsøy, Jorun Rindal, Maren Ansnes og Elinor Bolme diskuterer kroppspress og skjønnhetsideal.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

– Nå må vi prate om det

Nå er Sanitetskvinnene ute på norske ungdomsskoler og får i gang diskusjoner rundt kroppspresset. Og de er godt fornøyde med at ungdommene blir engasjerte.

Vi ser at mange ungdommer sliter med dette presset. Det gjelder klær, merkevarer, sminke, hår og kropp. Og de skal ha et perfekt hjem og en perfekt mor og far. De skal ha perfekte hobbyer. Her går det ganske vidt, sier maren Ansnes. Hun er leder i Todalen Sanitetsforening.

Det er først og fremst diskusjon dere vil ha?

– Ja. Vi mener det er på tide å snakke om problematikken. Vi må få lov til å være slik vi er og bli respektert som et medmenneske. Vi må få lov til å bygge selvtilliten på den vi er og slik vi ser ut. Det er veldig viktig for alle sammen i alle aldre.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL