Hopp til innhold

Kjemper for tyfonrammede på Filippinene

– Det ser helt bombet ut overalt, sier Lone Tynes Anderson som sammen med moren nettopp hadde ankommet Filippinene da tyfonen Haiyan traff land.

May Britt Tysnes på Lola Day Care Center

May Britt Tysnes fra Sykkylven befinner seg i byen Bogo på Filippinene, der hun har etablert førskolen Lola Day Care Center.

Lone Tynes Anderseon

Lone Tynes Anderson forteller om enorme ødeleggelser og en tragedie som utspiller seg foran øynene deres.

Foto: Privat

Nå er 12.000 mennesker fryktet døde etter tyfonen sine herjinger.

– Plutselig kan vi se sjøen. Det har vi aldri gjort før. Nesten alle husene har store skader, og det har selvsagt spesielt gått ut over dem som ikke har betonghus – og det er jo de fleste, sier Lone Tynes Anderson på telefon fra Filippinene til NRK.

Trodde ikke uværet ville være så ille

En bekjent fra Filippinene fikk moren til Lone, May Britt Tynes fra Sykkylven, til å reise til landet for første gang. Siden den gang har familien hatt et brennende engasjement for landet og de som bor der. May Britt har opprettet organisasjonen Prosjekt Filippinene.

Tirsdag reiste hun og datteren Lone Tynes Anderson og to venner av familien, til byen Bogo, der familien har etablert førskolen Lola Day Care Center for fattige barn.

De visste fra nyhetene at uværet ville komme, men i og med at de så ofte blir varslet om tyfon i området trodde de ikke uværet ville bli så kraftig.

Da uværet traff åpnet de opp førskolen og over hundre mennesker søkte tilflukt på Lola Day Care Center, som fremdeles er i god stand etter tyfonherjingene.

– De var jo redde for å forlate det lille de eier, men når det begynte å blåse mer og mer kom de gjennomvåte og hutrende hit, forteller Anderson.

Artikkelen fortsetter under bildeserien:

Alle avlinger er ødelagt

Anderson forteller om en fortvilt situasjon.

– Her i Bogo har jeg «bare» hørt om 11 drepte her hvor vi er, men dette er ikke helt kartlagt og tallet vil sikkert stige. Situasjonen er helt håpløs, sier hun.

I byen hun befinner seg har over 200 telefon- og strømstolper blåst ned.

– De sier det vil ta over en måned før vi får strømmen igjen i denne byen, sier hun.

Alle avlinger er ødelagt. Bananplantene ligger knekt, kokosnøtt-trærne er knekt og maisplantasjene er raserte.

– Det betyr at de ikke vil ha avlinger på en lang stund fremover heller, sier Anderson.

Hun beskriver situasjonen også på Facebook-siden til organisasjonen.

Redd for epidemier

Hun forteller at de ikke har strøm eller vann i kranene, men at de heldigvis har vann i manuelle vannpumper. Men nå er Anderson redd for at det skal oppstå epidemier i området.

– Ordføreren sa i dag at de er redd for diare som gjernekommer i slike katastrofer. Nå er det mangel på rent drikkevann og de fattige i slummen går bare utenfor huset for å gjøre fra seg, så det er veldig lett for at det nå blir epidemier her, sier Anderson.

Fikk endelig livstegn

Charlotte Tynes

Charlotte Tynes vil prøve å hjelpe de som er rammet på Filippinene så godt hun kan.

Lone og moren har det etter forholdene bra. Men hjemme i Sykkylven sitter en annen søster som ikke visste før lørdag, da hun fikk livstegn fra dem, at de var i god behold, forteller hun til Aftenposten.

Charlotte Tynes er glad hun har fått livstegn fra familien, men sier til NRK at tårene hennes går til alle de fattige på Filippinene som nå ikke har tak over hodet.

12.000 fryktet omkommet

– Folk dør fordi de ikke har mat og vann. Eldre og syke fryser i hjel fordi de er våte av regnet og ikke har tak over hodet, sier Tynes.

Hun føler seg hjelpeløs som er langt unna, men er glad for at familien hennes er der og kan hjelpe.

– Det er ikke en sorg for meg at mamma og Lone er der. Det er en velsignelse.

«Det ser ut som fly har bombet her!»

På Lola Day Care Center får folk mat og drikke så langt det rekker. Men det er mange familien fra Sykkylven ikke klarer å hjelpe.

Ødelagte hus, mangel på mat og vann og strømstolper som er blåste ned, gjør at det er krisestemning i byen Bogo.

– Mine tårer går til alle vi ikke får tak i og til alle de fattige som bor der, sier Charlotte Tynes.

Nå vil Charlotte prøve å hjelpe så godt hun kan hjemmefra.

– Folk trenger virkelig hjelp nå. Alle må engasjere seg og hjelpe med penger slik at arbeidet med å bygge opp igjen byen kan begynne, oppfordrer hun.