Hopp til innhold

Ingen har flere kvinnelige rådmenn enn Møre og Romsdal

I mange fylker er andelen kvinnelige rådmenn lav. Men i Møre og Romsdal er det flere kvinnelige rådmenn enn mannlige.

Turid Hanken

Turid Hanken er rådmann i Haram. Her fører hun an i diskusjonen om kommunesammenslåing. Helt til høyre er rådmannen i Ålesund, Astrid Eidsvik.

Foto: Trond Vestre / NRK

I forrige uke ble Ragnhild Velsvik Berge ansatt som ny rådmann i Hareid. Dermed har 20 av de 36 kommunene i Møre og Romsdal en kvinne som øverste sjef.

Ragnhild Velsvik Berge

Ragnhild Velsvik Berge blir ny rådmann i Hareid.

Foto: Arne Flatin / NRK

Den nye rådmannen i Hareid er overrasket over den høye kvinneandelen.

– Ja, jeg er overrasket over at det var så mange kvinnelige rådmenn i Møre og Romsdal. Det var jeg faktisk ikke klar over, sier Ragnhild Velsvik Berge.

Store forskjeller

En gjennomgang NRK har gjort av samtlige kommuner i landet, viser at det er stor forskjell fra fylke til fylke. Men Møre og Romsdal er det eneste fylket som har flere kvinnelige rådmenn enn mannlige.

Når Sandefjord, Stokke og Andebu slår seg sammen til èn kommune kan resultatet bli at også Vestfold bikker over 50 prosent kvinnelige rådmenn. Færrest har Vest-Agder der bare to av de 15 kommunene har kvinnelige rådmann, og Nord-Trøndelag med 23 kommuner og tre kvinnelige rådmenn.

Kraftig økning

De siste to årene har antallet kvinnelige rådmenn økt kraftig i Møre og Romsdal. I fjor høst ansatte både Stranda og Stordal en kvinne i stillingen som rådmann. Deretter fulgte Anita Ørsal Oterholm som ny rådmann i Halsa. I mars ble Randi Dyrnes ansatt som rådmann i Sunndal, og sist ut var Ragnhild Velsvik Berge i Hareid.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Inger Bjurstrøm

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener det er viktig at kvinner blir ansatt i kommunale toppjobber.

Foto: Likestillings- og diskrimineringsombudet

– Dette synes jeg er veldig bra. Det viser at vi lykkes med å få kvinner inn i toppstillinger rundt om, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Rollemodell

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener kommunene i Møre og Romsdal har jobbet godt i arbeidet med å få frem flere kvinnelige rådmenn, og hun mener det er viktig at kvinner bekler de kommunale topp-posisjonene.

– Det er en rollemodell for kvinner på andre nivåer. Det viser at kvinner vil og kan ta de ledende stillingene, og så kommer det perspektivet inn som kvinner kan ha og som er annerledes enn det menn har, sier Hanne Bjurstrøm.

– Generelt i samfunnet så ser vi jo at kvinner ofte ikke når helt til toppen, og da tror jeg at en måte å få kvinner til å nå toppen er å vise andre kvinner at det går an å kombinere familieliv med det å ha en topplederstilling, sier Bjurstrøm

– En spennende jobb

I Hareid gleder Ragnhild Velsvik Berge seg til å ta fatt på jobben som rådmann. Med kommunereformen er det spennende tider i vente.

– Det er utrolig spennende å være med og utvikle kommune-Norge fremover. Det som gjør det spennende å jobbe i en kommune er at det er der vi lever og bor fra vogge til grav, sier Velsvik Berge.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL