Hopp til innhold

Influensaen herjer Møre og Romsdal

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge, forventer ingen snarlig slutt på influensaen som sprer seg over hele landet.

Gutt som nyser.

ATCHJO: Mange mennesker over hele landet har influensa for tiden.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Siri Helene Hauge

LEGE: Siri Hauge er overlege ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Privat

Forekomsten av influensa er økende over hele landet, og sykemeldingene strømmer inn til arbeidsplasser overalt.

I Møre og Romsdal er antallet influensatilfeller høyere enn landsgjennomsnittet.

– Vi overvåker hvor mange influensavirus som blir påvist i prøvene som tas. På landsbasis er den på 23 prosent, mens den i Møre og Romsdal er opp mot 30 prosent. Det er absolutt influensa i Møre og Romsdal nå, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Siri Hauge.

Influensaen vil fortsette

De overvåker blant annet primærhelsetjenesten og har sett en økende aktivitet over hele landet. I Møre og Romsdal får to prosent av alle som oppsøker en lege påvist influensa.

– Hittil i år viser rapporteringen at det har vært innlagt 675 pasienter med influensadiagnose på sykehusene. Det er omtrent som det var i fjor på denne tiden, opplyser Hauge.

– Influensaen dukker ofte opp i slutten av desember, januar og februar. Et vanlig utbrudd varer kanskje seks til åtte uker, så vi regner med at vi vil fortsette å se influensa i ukene som kommer, legger hun til.

Overlegens tips

For de aller fleste er influensaen er plage som går over etter en stund, men Hauge anbefaler de som er i risikogruppene om å ta vaksinen.

– For dem som er i risikogruppene kan det være alvorlig. Både fordi infeksjonen i seg selv kan gi alvorlig sykdom, men også fordi andre sykdommer kan bli forverret om de får influensainfeksjonen. Disse må være ekstra på vakt, sier overlegen.

Hun har noen tips til alle for hvordan de kan unngå influensaen.

– Influensa smitter som regel ved at du blir hostet på av en syk person, så utgangspunktet må være å prøve å unngå det. Hvis man blir smittet selv, gjelder det å ta hensyn til andre og unngå å smitte dem. Det kan man gjøre ved å hoste i albuen og ha god håndhygiene. Det å vaske seg på hendene med jevne mellomrom det beskytter også mot andre sykdommer som luftveissykdommer og forkjølelse, og mage- og tarmsykdommer, forteller Hauge.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL