Hopp til innhold

Har du slaktet grisen til jul?

Det er nøyaktig en måned igjen til jul, og for enkelte har nok julestria allerede begynt, mens andre mener at de har all verdens med tid for å gjøre seg ferdig til julekvelden.

Gris

Illustrasjonsfoto: Før i tiden måtte folk slakte julematen selv. Nå finner du den fint innepakka i plast i frysedisken.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

Lista med juleforberedelser er lang. Det viktigste bruker å være maten og julegavene. Men også pynten. Hos mange står nissene allerede i vinduskarmen.

Mens andre har veldig lav puls, og tenker at englene kan ligge på loftet frem til 23. desember, mener andre at du allerede burde ha slaktet grisen.

Ikke få panikk – enda

Liten jente baker kakemenn

Baking er fortsatt en viktig tradisjon for mange, men vi baker nok andre sorter enn vi gjorde for hundre år siden.

Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Bjørn Austigard har lokalhistorie som et av sine fagfelt, og forteller at det er for tidlig å ha panikk, men det er bare noen dager til man burde ha gjøremålene klare.

– Tre uker før jul begynner det å røyne på. Fra gammelt av skulle man være ferdig med å male havren tre uker før julekvelden, sier Austigard.

Kjøttet måtte også gjøres klart tidlig. Etter slakt måtte det saltes, også henges opp til tørk.

Før og nå

Men det er få som slakter sin egen julegris, og kanskje enda færre som luter egen fisk eller salter pølsene. Men baking har holdt seg ved like, og mange mener fortsatt at man bør ha sju sorter klare.

Det mest tradisjonelle er smultringer, sandkake, sirupssnipper, berlinerkrans, goro, krumkake og fattigmann. Noen av disse er nok byttet ut med muffins, cakepops og brownies.

Historikeren forteller også at før i tiden måtte alle på gården få et nytt klesplagg til jul. Dette har nok forandra seg med tiden, men kan kanskje sammenlignes med at mange kjøper nye antrekk til julebordet.

Dette skal man tradisjonelt ha gjort før jul

  1. Har du alt du trenger til julebordsesongen? Hvis ikke, sett i gang.
  2. Hvis du lager julekalender til barna, eller din kjære, bør det meste være i hus før 1. desember.
  3. Da er det også adventstid, og stjernene henges opp i vinduet og adventsstaken tennes hver søndag.
  4. Fram med kjevla. Syv slag småkaker må til for å få julen i boks, men de "lærde strides" om hva disse sortene er. Velg selv.
  5. Gavene må i hus, og effektiviser handelen ved å kjøpe det samme til flere.
  6. Sjekk findukene. Er de fulle av gammel moro, og må leveres på renseriet, ikke drøy for lenge.
  7. Er det én dag i året sølvtøyet skal hentes fram, så må det være julaften. Pass på at det ikke er flekkete.
  8. Lag en hyggelig krans til døren eller vinduet. Bare granbar med et bånd med sløyfe er dekorativt.
  9. Er du ute i siste liten, risikerer du skjeve og ribbede juletrær. Kjøp derfor inn granen et par uker før. Den kan ligge en stund ute, og tas inn et døgn i forveien.
  10. En real storrengjøring innebærer rengjøring av vegger og tak, rens av tepper, skifting og vasking av gardiner, pussing av vinduer og støvsuging av bøker og annet "hyllefyll". Ta en runde med støvsugeren. En skål med grønnsåpe under sofaen sørger for duft av rent hus.