Hopp til innhold

Håper at løsninga på dødsbrann er nær

Nyoppdaget dokument og muligheter for fingeravtrykk bør gi grunnlag for ny etterforskninga av Herøybrannen, mener advokat.

Laurdag er det fen år sidan fire ungdommar omkom i husbrann i Herøy. Trass i mange ubesvarte spørsmål, blei saka henlagt som uoppklart. No er håpet om ei løysing tent på nytt.

Lørdag er det fem år siden fire ungdommer omkom i husbrann i Herøy. Nå håper de etterlatte å endelig få svar på hva som forårsaket dødsbrannen.

Nytt dokument gir håp om svar

Her er dokumentet man håper vil være med på svar på årsaken til dødsbrannen i Herøy i 2008.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Lørdag 14. desember er det fem år siden at fire ungdommer mistet livet i en husbrann i Herøy. De etterlatte har beskyldt politiet for mangelfull etterforsking. Foreldrene har aldri fått svar på hvorfor ungdommene brant inne og frykter at brannen var påsatt.

Fant nytt dokument

Nå kan løsningen være nærmere, etter at Kripos har gjennomgått saken på nytt.

De fant igjen et dokument, som ikke var blant papirene som Sunnmøre politidistrikt utleverte til bistandsadvokat og de pårørendes privatetterforsker.

– Allerede få dager etter brannen mente etterforskerne at det burde settes i gang bredere etterforskning. De så allerede da at noe ikke stemte, sier Odd H. Hovde som er bistandsadvokat for de etterlatte.

Pårørende har hyret inn privatetterforsker i saken. Både han og advokaten mener det gjenfunne dokumentet er så sterkt at det bør gi grunnlag for ny etterforskning av saken.

– Meningsløst. Det er lett å bruke sterke ord, men det er noen som ikke har lest dokumentet og som har tatt det som et notat uten betydning i saka, sier privatetterforsker Jens Vidar Bjørkedal.

DNA-prøver

Politiet har fått mye kritikk for mangelfull etterforskning av brannen, blant annet ble det ikke sikret DNA og fingeravtrykk. Men fortsatt er det ikke for sent. De pårørende har tatt initiativ til å få ut DNA-prøver av funn som ble gjort dagen etter dødsbrannen. For tre-fire uker siden ble gjenstandene sendt til Rettsmedisinsk institutt. Om det det er mulig å få noe resultat, vet ikke Hovde.

– Vi har fått beskjed om at i en så alvorlig sak skal ingenting være uprøvd, sier Hovde.

Han sier det vil være en sensasjon om det blir funnet fingeravtrykk på gjenstandene som er sendt inn.

– Prioriterer saken høyt

Etter fem år er også politiet interessert i å finne et svar.

– Vi prioriterer denne saken høyt og vil gå inn og etterforske både taktisk og teknisk, sier politimester Steven Hasseldal i Sunnmøre politidistrikt.

– Dette er en trist og alvorlig sak som politiet ønsker å oppklare og vi setter inn de nødvendige ressursene for å klare det, legger han til.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL