Lutefisk - Dette tilbehøret bruker noen til lutefisken. - Foto: NRK/Asbjørn Odd Berge /

Dette tilbehøret bruker noen til lutefisken.

Foto: NRK/Asbjørn Odd Berge

- Lutefisk er trendy

Nordmenn spiser mer lutefisk på en julesesong enn torsk i løpet av et helt år.

Lutefisk til jul - Mange tonn lutefisk blir spist i julesesongen. - Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

Mange tonn lutefisk blir spist i julesesongen.

Foto: Vibeke Paulsen Ceron / NRK

Den største forhandleren av lutefisk i Norge, selger i år opp mot 500 tonn.

- Dette er det folk vil ha. Lutefisk er trendy mat, sier kokk Mindor Klauseth.

Han har jobbet ved flere restauranter og driver nå sitt eget firma i tilegg til å være kokk på sjøen. Tidligere var han radiokokk i NRK-programmet Mat med Mindor.

Mindor - Mindor Klauseth er tidligere radiokokk.Nå driver han eget firma og er kokk på sjøen. NRK

Mindor Klauseth er tidligere radiokokk.Nå driver han eget firma og er kokk på sjøen.

Foto: NRK

- Den alternative maten brer om seg på julebordene. Folk vil ikke spise pinnekjøtt sju ganger før jul. Da er det alternative bedre, sier Klauseth.

- Det er også noe ekstra sosialt rundt det med lutefisk. Se bare på alle lutefisklagene, sier kokken.

Selger mer

Salgstallene er større enn for i fjor, opplyser Eksportutvalet for fisk.

Hvilken tilbehør bruker du til lutefisken? Diskuter nederst i saka. Kom gjerne også med din oppskrift i kommentarfeltet.

Bestiller bord

Nordmenn spisernå mer lutefisk i løpet av sesongen, enn torsk i løpet av et helt år, viser statistikken.

Trond Morten Hjelle - Kjøkkensjef Trond Morten Hjelle. - Foto: Ingelill Brattheim / NRK

Kjøkkensjef Trond Morten Hjelle.

Foto: Ingelill Brattheim / NRK

Gjestene hos Brasserie Normandie i Ålesund, bestiller bord et år i forvegen, forteller kjøkkensjef Trond Morten Hjelle.

- De siste årene har vi merket en stor fremgang i forhold til fire år tilbake. Det er en stor oppgang. Jeg tror flere og flere liker lutefisk.

Lutefisk - Er dette det riktige tilbehøret? - Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

Er dette det riktige tilbehøret?

Foto: Jørn Haudemann-Andersen / NRK

- Cirka 1, 5 tonn lutefisk blir spist hos oss. Med god kvalitet på fisken og det rette tilbehøret finner folk ut at dette er godt.

Markedsledende i Oslo

Brødrene Andreassen i Oslo er markedsledende på lutefisksalg.

De har allerede passert salgstallene fra i fjor, og har en markedsøkning på 8-10 prosent satt opp mot i fjor, forteller eier Ole Andreassen.

Lutefisk sennep - Mange har sennep som tilbehør til lutefisken. - Foto: NRK/Asbjørn Odd Berge /

Mange har sennep som tilbehør til lutefisken.

Foto: NRK/Asbjørn Odd Berge

Han kan bare huske et år tidligere da de har solgt like mye.

- I år vil vi selge opp mot 500 tonn.

Tilbehøret

Og tilbehøret til lutefisken er som følger, ifølge Trond Morten Hjelle.

- Vi serverer sennepsaus, brunost, sirup, sukker, ertestuing, baconfett, mandelpoteter og flatbrød.

Lutefisk - Frister denne lutefisken?NRK

Frister denne lutefisken?

Foto: NRK
Den perfekte lutefisken

Den perfekte lutefisken er ifølge kjøkkensjef ved Brasserie Nordmandie slik:

  • et kjakestykke
  • fast og fin
  • passe gulfarge i fisken
  • ikke for bløt

Siste video/lyd

Runde Fyr, det vil seie bygningane ved fyret skal pussast opp for millionar dei neste åra.
Kabelstrekking i Hjørundfjorden
Juli har vore ein måned med mykje sol og varme. Det har gitt varmerekordar og eit løft for utelivsbransjen. Men det er også fleire som overraskande nok nyt godt av det fine vêret.