Hopp til innhold

Flere får ferien ødelagt på denne måten

Flere blir syke på ferie enn før – og svært mange kommer hjem med mageproblemer. Forsikringsselskapene ser en kraftig økning i utbetalinger.

Mann på do

Diarésykdommer som skyldes campylobakter, salmonella og E.coli dominerer blant sykdommene nordmenn får på ferie. Da kan ferien fort ende i dass.

Foto: Colourbox

Harald Hollerud

Direktør i Europeiske Reiseforsikring, Harald Hollerud, sier at de ser en økning i feriesykdom blant nordmenn.

Foto: Europeiske

Nordmenn reiser mer enn før – og gjerne også på lange reiser til eksotiske destinasjoner. I fjor måtte forsikringsselskapene ut med 800 millioner kroner til de feriesyke, og summen er stigende.

Mage og tarm på topp

Ifølge direktør i Europeiske Reiseforsikring, Harald Hollerud, er de mest vanlige feriesykdommene i forbindelse med mage og tarm.

– Det er hovedsakelig på grunn av matforgiftning. Hvis hygienen er for dårlig er det en stor sjanse for at du tar med seg uønskede bakterier hjem, forteller Hollerud.

Dyre sykdommer

Rundt 100.000 nordmenn gikk til lege på grunn av feriesykdom i fjor. Dette har hittil i år økt med 24 prosent. Forsikringsutbetalingene har økt med hele 40 prosent, og det ser ikke ut til å stoppe opp.

– Flest personer blir syke innenfor typiske turistdestinasjoner som Spania, Thailand, Tyrkia og Hellas, og dette har selvfølgelig sammenheng med at antall reisende er størst til disse områdene. Det er da typisk mage- og tarmproblemer vi ser mest av, sier Hollerud.

I 2013 måtte forsikringsbransjen ut med 1, 8 milliarder kroner i erstatninger for reisegods, ulykker, sykdom og avbestillinger. Sykdom utgjør den største gruppen med 800 millioner kroner av potten.

– Hvis du ikke kan koke eller skrelle det, så la det være

Overlege og spesialist i mikrobiologi, Einar Nilsen

Overlege og spesialist i mikrobiologi ved sykehuset i Molde, Einar Nilsen, oppfordrer ferierende nordmenn til å passe på hygienen.

Foto: Privat

Nordmenn kommer nok ikke til å slutte å reise med det første. Vi har bedre økonomi enn før og reiseselskapene frister oss med paraplydrinker og kritthvite strender. Overlege og spesialist i mikrobiologi, Einar Nilsen, tror ikke at vi vil få slutt på feriesykdommene.

– Folk kommer til å bli syke så lenge vi reiser, men det går an å minske risikoen ved å ta visse forholdsregler. Hold deg unna de mest lugubre spisestedene og pass ekstra godt på hygienen. Hvis du ikke kan koke eller skrelle det, så la det være, mener legen.

Spennende mat fra fremmede kulturer kan være fristende å prøve. Men Nilsen oppfordrer alle til å være ekstra oppmerksomme. Det er ikke sikkert at alle måltid er verdt konsekvensene.

– De vanligste sykdommene folk kommer hjem med er infeksjon i mage og tarm. Campylobacter-infeksjon og salmonella er blant det vi ser mest av blant folk som har vært i Sør Europa eller Thailand.

Nilsen forteller at de får inn mange prøver fra folk som har vært på ferie. I dag fikk de inn avføringsprøver fra ti personer – og halvparten hadde symptomer på mage- og tarmsykdommer etter utenlandsferie.

Hittil i år har 563 nordmenn fått påvist campylobacteriose mot 1765 i fjor. 324 har hatt salmonella, og 25 har hatt denguefeber.

Vær på vakt mot dette

Hvis du vil styre unna mageproblemene på ferie er det lurt å passe på hva du putter i munnen. Ifølge folkehelseinstituttet er det enkelte ting man bør unngå.

  1. Isbiter
  2. Vann fra springen
  3. Kalde sauser
  4. Upasteuriserte melkeprodukter
  5. Mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
  6. Salat
  7. Rå skalldyr
  8. Halvstekt eller rått kjøtt
  9. Mat som serveres lunken

Husk vaksine før ferieturen

Hvis du ønsker å være føre var er det mulig å vaksinere seg før du drar. Men det er ikke sikkert at det hjelper.

Ifølge Europeiske kan man ta drikkevaksinen Dukoral (Echoral), som har god effekt mot Kolera. Men den har også noe effekt mot turistdiaré forårsaket av E. Coli bakterien. Ellers er det lite man kan vaksinere seg mot når det gjelder diaré. Apoteket har også mange hjelpemidler som minsker faren for å få feriediaré.

Marked på Koh Samui i Thailand

Thailand er ett av landene vi blir mest syke av å besøke. Pass på at maten du spiser er ordentlig stekt eller kokt – og vær forsiktig med å spise lunken mat eller mat som har lagt ute i varmen lenge. Bilde fra fiskemarked på øya Koh Samui i Thailand.

Foto: Lena Høyberg / NRK