Hopp til innhold

Dødsulykke ikke støtende nok for Facebook

Da bilder av Roy Freddy Storviks egen dødsulykke ble publisert på hans Facebook-profil, var det mange som rapporterte innlegget som støtende. Facebook mente imidlertid at det ikke brøt med deres retningslinjer.

Skjermdump frå Facebook

STØTENDE INNHOLD: Bildene publisert på Roy Freddy Storviks profil.

Foto: Skjermdump - sladda av NRK

Kommentarfelt Facebook dødsulykke Thailand

KOMMENTARFELT: Mange reagerte på at innlegget ble publisert på Storviks profil.

Foto: Skjermdump Facebook

Onsdag for en uke siden døde Roy Freddy Storvik fra Vennesla i en scooterulykke i Thailand, og til familiens forskrekkelse la hans thailandske kjæreste ut bilder av ulykken på hans Facebook-profil skjærtorsdag.

Bildene viste Storviks kropp, mye blod og en ødelagt scooter. Familien og flere andre prøvde desperat å få fjernet bildet fra Facebook, men til deres fortvilelse fikk de tilbakemelding om at innholdet ikke var støtende nok.

– Jeg fikk et standardsvar tilbake om at det ikke bryter Facebooks retningslinjer og ble ganske opprørt. Det er helt forferdelig å legge ut på Facebook, mener Tone Elin Solholm, som var blant dem som rapporterte innlegget.

Fjernet etter fire dager

Støtende innlegg rapport facebook

SVAR: Tone Elin presiserer at hun rapporterte innlegget fordi det var støtende og upassende, ikke irriterende og uinteressant.

Foto: Skjermdump Facebook/PRIVAT

Facebooks tilbakemelding var ikke god nok for Solholm og flere andre.

– Jeg svarte tilbake at det umulig kan være innenfor deres standarder når det åpenbart ikke er han som har lagt det ut og blodet ligger smurt over asfalten, sier Solhom.

Storviks familie, venner og hans to sønner på 17 år og 20 år fikk alle se bildene før Facebook fjernet de. Fire dager etter at Solholm først hadde rapportert de opprørende bildene, fikk hun melding fra Facebook om at de var blitt fjernet.

Facebook vil ikke kommentere enkelttilfeller

NRK har tidligere snakket med Storviks familie og de fortalte at den thailandske kjæresten hadde hatt et ønske om å informere familien og derfor la ut bildene.

Politiet i Norge har tidligere advart mot å legge ut ulykkesbilder på Facebook av hensyn til de pårørende.

Facebooks nordiske PR-byrå skriver til NRK at de ikke kan kommentere enkelttilfeller, men gir denne korte, generelle kommentaren:

«Når folk deler noe på Facebook forventer vi at de deler det på en ansvarlig måte, inkludert hvem som skal kunne se innholdet. Vi tilbyr verktøy som gjør det mulig for folk å be andre ta bort innhold som de ikke liker, men som også ikke bryter med våre standarder».

– Ikke hørt om lignende

– Dette er en spesiell situasjon, og jeg har ikke hørt om noe lignende tidligere. De færreste av oss ønsker nok å få tragiske nyheter på en slik måte: dette er ikke noe man vil få vite om gjennom Facebook, men gjennom en menneskelig stemme, sier stipendiat på institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Magnus Hoem Iversen.

Han mener det er vanskelig å kommentere dødsfallet i Thailand spesifikt, da det er en unik situasjon, men sier at det ikke alltid er like lett å forstå hva som er Facebooks retningslinjer.

– Reglene forandrer seg, og kan oppleves som uklare. Det kan være vanskelig å vite hva som gjelder, sier Hoem Iversen.