Hopp til innhold

Drap, kannibalisme og kjærlighet i Jungelboken

Med et lianefritt univers som ramme har "Jungelboken" premiere i morgen. 120 elever ved Fagerlia videregående skole i Ålesund står bak produksjonen, og lover publikum en rå og fartsfylt opplevelse

–- Det handler litt om kjøtt og spising av hverandre og det er et mord her, ja, gliser Anita Valderhuag.

Anita Valderhaug

Anita Valderhaug, selvutnevnt 'potet'

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Hun fungerer, i henhold til henne selv, som "potet" i den nye oppsetningen av "Jungelboken", og forteller at publikum får se en både rå og ganske annerledes versjon av musikalen om jungelgutten Mowgli når sceneteppet går opp under premieren på Parken kulturhus i Ålesund i morgen.

Vil overraske

Baloo danser med Mowgli

Stykket bærer preg av både alvor og humor, sier Siv Eli Finset

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Handlingen i Rudyard Kiplings kjente historie om gutten som vokser opp blant ulver er satt til jungelen i India, og dyr som aper, en bjørn og en tiger er viktige karakterer.

Denne gangen er det systemet på kostskoler, makt og hierarki som skaper rammene, men figurene er fremdeles med, om enn i menneskelige skikkelser.

Det handler litt om kjøtt og spising av hverandre

Anita Valderhaug, "potet"

Siv Eli Finset som spiller Kaa, en snikete, maktsyk pytonslange med divanykker, forteller at de ønsker å overraske med en mer alvorlig utgave av fortellingen enn den folk er vant til å se i Disneys film.

– Å finne sin identitet og å vise hvor usikker man blir når man mister makt, det er det det dreier seg om, sier Siv Eli.

Samtidig bærer stykket preg av mye humor og et aldri så lite snev av kjærlighet, forteller hun, og ja, de spiser hverandre, i alle fall i overført betydning.

Lianefritt

Musikalen utspiller seg i et lianefritt sceneunivers skapt av en lettere abstrahert nordisk bjørkeskog, bøker og typiske gymgarderobeskap.

Vi skal inn i kilden av Kiplings historie, forteller produksjonsleder Endre Volden. Inn i livet til forfatteren som da han var liten ble sendt fra foreldrenes hjem i India til kostskole i England.

Endre Volden smiler

Produksjonsleder Endre Volden er sikker på at oppsetningen kommer til å gå som ei kule

Foto: Elisabeth Tøttte Hansen / NRK

Elevene har gått i dybden av fortellingen og tatt for seg de ulike rollene i skolesystemet, samtidig som karakteristikken hos Kiplings ulike figurer er med. For hvem er apen blant elevene? Finnes det en slange på lærerrommet? Hvem er tigeren?

– Å utfordre publikum den veien er morsomt, sier Volden.

Han forteller at følelsen før morgendagens premiere er veldig bra og at de 120 elevene som står bak produksjonen er ekstremt fokuserte. Det meste er på plass, stemningen er god og premierenervene under kontroll.

– Dette kommer til å gå som ei kule, smiler produksjonslederen.

Les også:

Har jobbet knallhardt

Tre linjer ved Fagerlia videregående skole har samarbeidet om produksjonen. I henhold til Guro Topphol som spiller den svarte panteren Bagheera, er det første gang de jobber så tett sammen og har hatt så mye ansvar for en oppsetning.

– Vi har jobbet knallhardt med alt fra PR til scenen. Jeg håper folk tenker at det er slik Jungelboken skal være, sier Guro.

Produksjonsleder Volden støtter opp, og sier målet hans er å på en måte være arbeidsløs når stykket spilles. Da skal han lene seg tilbake og satse på at elevene vet nøyaktig hva de skal gjøre.

Les også:

Mord og sånn

At det kommer til å gå bra, er også "potet" Anita Valderhaug sikker på. Nå vil hun også invitere flere barnefamilier til forestillingene. I utgangspunktet trodde hun nemlig oppsetningen skulle bli litt spissere og hardere, men nå mener hun den er det hun kaller en kvass familieforestilling.

– Litt mord og sånn er det jo, men det er bare spennende, mener Valderhaug.

Frem mot premieren i morgen skal hun fortsette å hjelpe videregåendeelevene med siste rest av pussing på dialoger, koring og diverse annet småplukk. Hun snakker villig vekk om hvor fornøyd hun er med dagens gjennomgang, men å avsløre hvem som blir drept i stykket og hvem som spiser hvem vil hun derimot ikke.

– Det er jungelens lov, smiler hun hemmelighetsfullt.

Med et lianefritt univers som ramme har "Jungelboken" premiere i morgen. 120 elever ved Fagerlia videregående skole i Ålesund står bak produksjonen, og lover publikum en rå og fartsfylt opplevelse.