Hopp til innhold

Dette bør du gjøre for å unngå sykdom på ferie

Hvert år opplever ca. 150.000 nordmenn å få diare på ferie. Skal man ut på reise kan et lite reiseapotek være en grei ekstraforsikring.

Kreta Ferie

Ferieidyllen blir for mange hvert år avbrutt av sykdom.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

– Spesielt fra juni av lurer kundene på hva som er lurt å ha med av legemidler på ferie, og hvilke forholdsregler de bør ta, sier apoteker ved Vitus apotek i Ålesund, Helena Hanson.

Helena Hanson

Apoteker, Helena Hanson, sier at fra juni av så strømmer vi til apotekene for å få råd for å holde oss friske på ferie.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I juli er halvparten av alle henvendelser om sommerferien.

– Mange kommer rett før de skal dra, og det kan være litt sent, sier hun.

Aldri reist så mye

Reise kommer høyt opp på prioriteringslisten til nordmenn. Med flere folk ute på tur så ser forsikringsselskapene en økning i antall personer som blir skadet og syke. 2014 ble et nytt rekordår. Europeiske reiseforsikring alene hadde i fjor 38.000 skadesaker som gjaldt sykdom.

Emma Elisabeth Vennesland

Emma Elisabeth Vennesland er assisterende kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie

– Flere reiser til destinasjoner hvor sjansen for å bli syk er større som Øst- Europa, Thailand og Kambodsja, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Barn og eldre spesielt utsatt

Barn under tre år er spesielt utsatt fordi immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet før ved 4-års alderen. Men det er sjelden alvorlige sykdommer det er snakk om. De vanligste sykdommene er infeksjonssykdommer, og spesielt mage- og tarmsykdommer.

Imodium, forstoppelsemiddel, diare

Det finnes mange forskjellige legemiddel for å få stoppet tarmbevegelsene såpass at man kan få en god natts søvn, eller klare se gjennom en flytur.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Noen små knep kan gjøre at man er bedre forberedt. Det første man bør gjøre er å sjekke om det er anbefalt å vaksinere seg før avreise, og det kan være lurt å ha et reiseapotek.

– Skal man til land med litt dårligere hygiene, finnes det reseptfrie legemidler som inneholder gode bakterier for magen som kan styrke immunforsvaret allerede før avreise.

Til flyturen

Ved reisens start kan det også være lurt å ha tenkt gjennom hva man kan få bruk for.

– Mange får tett nese og problemer med ørene når man flyr. Det kan løses ved at man har med seg nesespray eller ørepropper som hjelper mot trykk i ørene.

Reiser man med babyer så anbefaler Hanson mødre å amme når man letter og lander.

Støttestrømpe

Støttestrømper kan fås i mange forskjellige typer. De kan til og med se ut som tynne vanlige nylonstrømper. På flyturer over fire timer anbefales de for å forhindre blodpropp.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Den ganebevegelsen utjevner trykket i ørene. De større barna kan man gjerne gi en tyggis for å få samme effekt, sier hun.

– Unngå buffeer

Vanlige råd er å holde seg unna is og isbiter, meieriprodukter og springvann. Alle typer buffeer kan også være potensielle bakteriebomber.

– Et godt råd er at om det er buffé mellom klokken 12-15, så bør man kanskje gå så nært klokken 12 som mulig, og spise der lokalbefolkningen spiser, sier hun.

Planlegg ekstra for små barn

Skal man ha med barn på reise anbefaler Hanson også væskeerstatning.

– Om små barn blir syke så har de ofte problemer med å få i seg nok væske i kombinasjon med salt og sukker. Her finnes små poser som man blander ut i vann.

Antibac i butikkhylle

Antibac kan være en rask løsning for å hindre at en blir smittet av forskjellige bakterier og infeksjoner.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I tillegg bør man ha med seg stoppe-tabletter. De gjør ikke noe med selve sykdommen, men stopper tarmbevegelsene, og paracetamol.

– Her anbefaler vi brusetabletter. Da får man i seg litt ekstra væske om man blir syk i varmere strøk, og en bør ha god håndhygiene. Å ha en flaske med Antibac i væska kan være en grei løsning om man går rett fra stranda for å spise lunsj.

Solkrem

Apotekeren anbefaler å smøre seg før og etter frokost før man går ut i sola, og så smøre seg ofte utover dagen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Også kan jeg ikke understreke solkremen nok. Smør deg ofte og rikelig, sier hun.