Hopp til innhold

Vet du hvorfor du har fri 1.mai?

De aller fleste vet godt at de har fri første mai. Men mange sliter med å huske hvorfor denne dagen er rød på kalenderen. Ungdommene er mest usikre.

1.mai

Johannes Osnes Låbakk, Tomas Håndlykken og Thomas Goksøyr Ulstein skal bruke fridagen sin til å slappe av.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Tre, nykonfirmerte gutter fra Ulsteinvik har tatt med seg fulle lommebøker til byen for å handle. Helg, blåmandag og 1. mai. Men ingen av dem vet hva slags dag langhelgen deres avsluttes med.

– Jeg vet at det er første mai, og det er nok derfor vi har fri. Eller så er det vel Kristi himmelfartsdag, sier en noe usikker Tomas Håndlykken (15).

Før han rekker å fullføre setningen sin blir Tomas avbrutt av kompisen Johannes Osnes Låbakk (15). Han mener nemlig at Kristi himmelfartsdag er det i alle fall ikke.

– Det er mye senere på året, konstaterer Johannes.

Alle tre nikker.

De tre guttene vil bruke fridagen nyttig ved å beundre de flotte gavene de fikk i konfirmasjonen sin. Thomas Goksøyr Ulstein (15) vil slappe av hele første mai.

– Alle verdens fridag

Arbeidernes internasjonale kampdag

Fra 1. mai tog på Karl Johans gate i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Første mai er en gammel merkedag for alle verdens arbeidere. Formålet med «Arbeidernes internasjonale kamdag» er at folk samler seg og demonstrerer for å kjempe om viktige saker. I Norge har denne dagen vært rød på kalenderen siden 1947. Kjent for noen, ukjent for mange.

1.mai

Eirik Botnen fra Ulsteinvik skal nyte fridagen sin.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Eirik Botnen tror at 1. mai er «alle verdens fridag». Han er ikke helt på riktig vei. Mens han er i ferd med å resonnere seg frem til svaret løper han bort til to andre menn for å fiske etter et riktig svar. Fornøyd rusler han seg tilbake med et selvsikkert smil om munnen.

– Arbeidernes dag, gliser Eirik.

Ulsteinvikingen Eirik er ikke helt ute å kjøre. For arbeidere over hele verden er 1. mai en viktig festdag og en politisk viktig dag. Dagen handler like mye om å dyrke samhold og identitet som kampsaker og paroler.

En trivelig mai-dag

1.mai

Liv og Svein Skjong er blant dem som vet godt hvorfor vi har fri 1. mai.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Liv Skjong er blant dem som skal tilbringe 1. mai på jobb, mens mannen hennes Svein skal være hjemme og arbeide med hus og hjem.

– Jeg mener at denne dagen er til eget bruk. Vi markerer ikke dagen med tog og flagg, men vi koser oss hjemme med med trivelige aktiviteter. Litt hagearbeid må jeg vel få til, forteller Svein.

Dagen for familiekos

1.mai

Lindis Idland, Alvira Kristine (4), Rebekka (8), Irene Thu, Grethe Idland og Sturla (1) i vogn, nølte ikke med å svare Arbeidernes Frihetsdag.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Irene Thu, Rebekka (8) og Grethe Idland er på Ålesunds-besøk hos Lindis Idland og hennes familie. De vil tilbringe 1. mai på Sunnmøre før de vender nesen tilbake til Sandnes.

– Det er så godt å ha en dag der alle i familien har fri slik at vi kan være sammen. Dagen går nok med til familiekos, sier Lindis.

1. mai har hatt og har stor betydning for både fagbevegelsen og kvinnebevegelsen.

Som vanlig på på slike dager starter feiringen tidlig med samlinger, taler og gjerne felles frokost. Musikkorps og sang hører også med. I 1. maitogene er det vanlig å gå under paroler og under forskjellige bannere. Noen går også med norske flagg, men «det røde flagg» er arbeiderbevegelsens viktigste symbol.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL