Hopp til innhold

Siste år med fyrverkeri?

43 ganger måtte brannvesenet i Møre og Romsdal i aksjon nyttårsnatta. Nå vil brannsjefene i Møre og Romsdal forby privat fyrverkeri neste nyttårsaften.

Nødraketter

Tre brannsjefer tar nå til orde for å forby private å bruke fyrverkeri.

Foto: Tor Andre Johannessen

– Nyttårsraketter er faktisk blitt en uting. Hvert eneste år får vi skader på folk og bygninger. Det sier brannsjefen i Kristiansund, Kjell Inge Mathisen.

Brannsjefen i nordmørsbyen ønsker nå å forby private å sende opp fyrverkeri nyttårsaften.

Større brann på Valderøyfjellet

Brannvesenet kjempet hele nyttårsnatta mot en større vegetasjonsbrann på Valderøy utenfor Ålesund.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen/NRK

Møre og Romsdal opplevde en av sine verste brannetter noensinne nyttårsaften. 43 ganger måtte brannvesenet rykke ut til branner i bygninger og vegetasjon. Alle antent av fyrverkeri.

– Slik kan vi ikke holde på. Skal vi akseptere at det påføres skader på mennesker, bygninger og natur? Dette er en stor belastning for samfunnet. Brannvesenet blir påført store utgifter når de hver eneste nyttårsaften må kjøre fra brann til brann, sier Mathisen.

Må endre forskriften

Kjell Inge Mathisen

Nyttårsraketter er faktisk blitt en uting, sier brannsjefen i Kristiansund Kjell Inge Mathisen.

Foto: Anne-Mari Flatset

Nå får brannsjefen i Kristiansund støtte fra sine kollegaer i Ålesund og Molde i kravet om å endre forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff.

øyeskade

En gang i året aksepterer vi at mennesker skader seg alvorlig, sier brannsjef.

Foto: Augeavdelinga Førde Sentralsjukehus / NTB scanpix

– Forskriften må endres. Dette er et problem for hele landet, og noen må ta tak i dette nå. Det er jo litt rart i vårt samfunn når vi ellers forsøker å redusere farer og skader på mennesker, bygninger og natur. Men så aksepterer vi faktisk at vi en gang i året skal se bort fra alt dette, sier Mathisen.

Han er fullt klar over at mange er uenige i forslag om fyrverkeriforbud.

– Det er klart at vi skal ha en form for markering når vi går over til et nytt år. Det ønsker vi ikke å ta fra folket. Men dette må inn i organiserte former, sier brannsjefen.

Bygd spleiset på fyrverkeri

Fyrverkerishow på Glomset

Dette bildet er fra det felles fyrverkeriet på Glomset i Skodje kommune nyttårsaften.

Foto: Jan-Ove Sveen Hurlen/PRIVAT

Mathisen trekker frem innbyggerinitiativet på Glomset i Skodje kommune som et eksempel på hvordan en kan gjøre det. Nyttårsaften spleiset bygdefolket på et fyrverkeri som også trakk til seg skuelystne fra mange nabobygder.

– Naboinitiativet på Glomset er et meget godt eksempel på hvordan det bør gjøres i fremtiden. Her var det edrue folk som tok ansvar for å skyte opp. Området er definert på forhånd og klarert med brannvesenet. Slik bør det gjøres i fremtiden, mener Mathisen.

Avviser ikke forbud

Jenny Klinge

Jenny Klinge (SP)

Foto: Tone Gullaksen / NPK

Justispolitisk talskvinne for Senterpartiet, Jenny Klinge, avviser ikke et totalforbud mot privat fyrverkerioppskyting.

– Jeg har stor forståelse for synspunktene til brannsjefene. Vi endret regeleverket for noen år siden nettopp fordi det var for mange branner og for mange skader, og jeg mener at det er nødvendig at vi går inn i en ny diskusjon om dette, sier Klinge.

Personlig er hun skeptisk til et totalforbud.

– Mange håndterer dette på en fornuftig måte, og jeg er åpen for at kommuner og brannvesen i større grad skal styre dette. Jeg mener det er greit at de kan inføre totalforbud i år der brannfaren er større enn normalt, sier Klinge.

Les også: Naudrakettar er for folk i naud

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL