Hopp til innhold

Bønder tar seg ikke råd til ferie

Mange bønder tar seg ikke råd til ferie. – Det er en vanskelig situasjon, sier bonde Randi Varhol. Mangel på kvalifiserte avløsere gjør at mange bønder velger vekk fridagene.

Bonde Randi Varhol

Randi Varhol sier hun kan telle på en hånd de årene hun har hatt 14 dagers ferie.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Det koster veldig mye å ha en avløser, og du får ikke refundert alle kostnadene hvis du skal ha en skikkelig god ferie, sier organisasjonssjef Arnar Lyche i Møre og Romsdal Bondelag.

I tillegg til at det koster mye å ha en avløser, er det dessuten mangel på avløsere som kan steppe inn å overta driften av en moderne avansert gård.

– Å skaffe kvalifiserte avløsere blir vanskeligere og vanskeligere. Det å være avløser gir ugunstig arbeidstid, forholdsvis dårlig betalt og det krever mye kompetanse. Bøndene sliter mer og mer med å skaffe avløser, sier Lyche.

Fristen går ut i dag

I dag mandag 21. januar går søknadsfristen ut for å søke om tilskudd for å dekke utgifter bonden betalte for en avløser i fjor. Bonden må kanskje vente over ett år før han eller hun får tilbake penger som de har lagt ut selv for avløseren.

– Det er avgjørende å ta ferie. Det er helt uaktuelt å ha et arbeid der man ikke kan ta seg fri av og til, sier Lyche.

Arnar Lyche

Arnar Lyche i Bondelaget sier det blir vanskeligere og vanskeligere å finne kvalifiserte avløsere.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Ifølge Statens landbruksforvaltning går antall søkere som søker om tilskudd ned med omtrent 2 prosent hvert år.

Det var omtrent 25 800 foretak i Norge som fikk utbetaling ved den sentrale utbetalinga i juni 2012. I tillegg var det vanlig andel ”manuelle utbetalinger” i etterkant, der noen fikk etterbetalt det de eventuelt har fått for lite og noen fikk behandla hele søknaden sin.

Omtrent 11 % fikk ikke tilskudd til avløsning for 2011 i 2012, enten fordi de ikke søkte eller fordi søknaden ble avslått under behandlingen.

LES OGSÅ:
Bønder som tar ferie må betale fra egen lomme

– Har ikke noe valg

Bare i Møre og Romsdal er det rundt 700 bønder som i fjor ikke brukte muligheten til å ta ut det tilskuddet de kunne få til ferie og fritid. I alt 2100 bønder fikk utbetalt 86 millioner kroner i tilskudd til avløsere.

Han tror dette er en utfordring for mange, og mange velger ferien til side.

– Får du ikke tak i avløser så har du ikke noe valg, dyrene krever sitt hele tiden, sier Lyche.

– Økonomisk vanskelig

Sauer i fjøs

Dyrene krever stell og det er det ikke alle som er kvalifiserte nok til å gi.

Foto: NRK

Randi Varhol har drevet gård hele livet, og vært gårdseier de siste 23 årene i Fræna.

– Det er en vanskelig situasjon, og det har ikke vært like enkelt å finne avløser opp igjennom årene, sier Varhol.

Nå har hun to gutter som har blitt 21 og 17 år, og som hun bruker som avløser. selv om Randi sier det fører til at hun må tilpasse sitt ønske om ferie ut ifra når det passer for dem. Da ungene var små var det spesielt vanskelig å få tak i en avløser.

– Det var tøft å få tak i avløsere på kort varsel. Det er ikke hvert år jeg har hatt 14 dagers ferie, det kan jeg vel egentlig telle på en hånd, sier Varhol.

Hun syns det er et høyt tall at 700 bønder i Møre og Romsdal i fjor ikke tok ut den ferien de har krav på.

– Vi trenger fri vi som alle andre. I tillegg til at det er vanskelig å finne en avløser tror jeg også at mange sliter økonomisk på grunn av dagens ordningen med å søke om tilskudd for å dekke utgifter bonden betalte for avløser i fjor. Før fikk man utbetalt penger to ganger i året, får man nå kun utbetalt en gang, sier Varhol.

– Mange mangler utdannelse

Bonde i arbeid.

Bare i Møre og Romsdal er det rundt 700 bønder som i fjor ikke brukte muligheten til å ta ut det tilskuddet de kunne få til ferie og fritid.

Foto: Åserud, Lise / Åserud, Lise

Da hun selv var i fødselspermisjon opplevde hun at det var vanskelig å finne en avløser. I tillegg måtte hun ifølge datidens regelverk ha ulike avløsere ut ifra om det var ferie eller sykefravær. Og den avløseren hun hadde i uken, var ikke den samme som var i helgen.

– Det medfører store konsekvenser og tap når du driver en gård. Jeg mistet åtte kalver da jeg var i permisjon, sier Varhol.

Ofte er det ungdommer Randi Varhol har brukt som avløsere, men det har vært problematisk å finne noen som vil jobbe i helgene. I tillegg flytter ofte en del ungdommer når de skal begynne å studere.

– Mange avløsere har kommet fra gårder, men ikke alle har kompetanse. De klarer det vanlige stellet, men når det kommer til blant annet sykdom, så mangler mange utdannelse, sier Varhol.

Allerede neste år kan det bli problematisk for Randi Varhol å finne en avløser, når guttene mest sannsynlig reiser bort for å studere.

– Det er mange som sliter, for en vet rett og slett ikke hvem man skal spørre, sier Varhol.