Hopp til innhold

Skimuseum åpnet av gamle helter

I dag var det offisiell åpning av det nasjonale skimuseet for Midt-Norge, Rindal skimuseum.

Harald Grønnigen og Magne Myrmo

Harald Grønningen og Magne Myrmo klippet snoren for det nye museumet.

Foto: Gine Moen Kirkholt / Trollheimsporten.no

Skimuseet i Rindal vil inngå i et planlagt nasjonalt nettverk sammen med flere skimuseer i landet. Museet skal samle inn og formidle skihistorie.

Les også:

Skihelter fikk åpne

Kari-Elin Bolme Løfaldli

Avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli er glad for at museet endelig er åpnet.

Foto: Magne Lillegård

To store skihelter var på plass for å åpne museet; Harald Grønningen og Magne Myrmo. Grønningen har blant annet vunnet fem OL-medaljer og to VM-medaljer. Myrmo er mest kjent som «den siste verdensmesteren på treski» i 1974 i Falun.

Avdelingsleder for Rindal skimuseum, Kari-Elin Bolme Løfaldli, er veldig glad for at akkurat de klippet snoren under åpningen.

– Det betyr veldig mye. Vi skal vise treskiproduksjonen, og de var de store enerne på treski i sin tid, så vi er veldig stolte og glade for at de kunne ta turen, sier hun.

Rindal kommune har hatt fire skifabrikker, og har fostret mange toppløpere opp gjennom tida. Blant dem er Sigurd Røen, som i 1937 ble den første norske verdensmesteren i kombinert da han gikk inn til gull i Chamonix. Han gikk også tredjeetappen da Norge vant stafetten i det samme mesterskapet. I Rindal sentrum står en statue av skihelten.

Magne Myrmo etter seieren på 15 km i VM i 1974

Magne Myrmo etter seieren på 15 kilometer i VM 1974.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX
Harald Grønningen i Murmansk

Her er skihelten Harald Grønningen i Murmansk.

Foto: Arne Ulvang / Privat

Opprinnelig et fjøs

Avdelingslederen sier det er viktig for skihistorien og Rindal at det er åpnet et slikt museum.

– Her er det mye viktig skihistorie. Vi håper at folk vil ta turen til Rindal for å se museet, at det blir en attraksjon, sier hun.

Museet er opprinnelig et 43 meter langt fjøs fra 1780 som er flyttet til området i løpet av de siste to årene. Fjøset har fått et nybygg, og er tegnet av arkitektfirmaet Pir II. Det vil være en fast utstilling gjennom året i underetasjen som de har kalt «bygd for gull».

– Den skal vise skiproduksjon som består av informasjon på tavler, forskjellige filmer fra skihistorien, skiproduksjon og andre skihendelser. Den starter med å ta for seg hvordan ski ble oppfunnet for å komme seg fra A til B, og etterhvert ble en konkurranseidrett og det startet opp skiproduksjon i Rindal, forteller hun.

Rindal skimuseum

Slik ser fjøset fra 1780 ut.

Foto: Kari-Elin Bolme Løfaldli

Håper på høye besøkstall

Bolme vil ikke si noe om hvor mange besøkende de håper på i året.

– Det er vanskelig å si et tall, vi er litt forsiktige med tall, men vi håper selvfølgelig at flest mulig tar turen og at det nye museet øker publikumstallet betraktelig, sier hun.

Rindal bygdemuseum, som er en del av Nordmøre museum, har fra før 14 ulike bygninger. Skimuseet vil være en del av "gården".

Kari-Elin Bolme Løfaldli

Her viser avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli fram skiutstillingen i det nye skimuseumet.

Foto: Magne Lillegård

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL