Hopp til innhold

Sula: – Folk søker inn i kjellere i frykt

Over hele Møre og Romsdal rapporteres det om heftige herjinger fra uværet.

Video Ekstremvær fra Ålesund

Ekstremvær fra Ålesund

– Folk søker inn i kjellere av frykt for sikkerheten. Vi tør ikke gå ut fordi vinterhagen utenfor er knust i filleboter, og det hagler glass rundt huset. Vi gruer oss dersom dette skal bli verre, akkurat nå er vi så pass møre av bråket og ristingen at vi takler det greit, sier Idar Krogstad, NRK-journalist som er på juleferie hos moren sin på Sula på Sunnmøre.

Beretningen hans stemmer godt overens med beskrivelsene fra andre NRK.no har snakket med i området, og skildringer folk legger ut på Facebook og Twitter.

Skadet av flyvende takterrasse

Dagmar Stordal takterrasse

FLYVENDE TAKTERRASSE: Flere personer som oppholdt seg i dette bygget fikk mindre skader da en takterrasse løsnet fra nabobygget og dundret inn gjennom vinduet.

Foto: Privat

I Stordal på Sunnmøre har flere personer fått mindre personskader, da en takterrasse blåste inn gjennom vinduet fra et nabohus.

Takterrassen løsnet fra Samvirkelagsbygget. Nabobygget fikk skader i to etasjer.

Noen av de som bor i dette bygget fikk mindre sårskader.

– Familiene i disse husene er nå evakuerte til hus som tilhører slektninger i bygda, sier ordfører i Stordal Charles Tøsse til NRK.

I Kristiansund leter politiet og AMK etter en mann i turområdet Kvernberget i Kristiansund.

– Mannen ringte selv familien, og sa at han var skadet, opplyser politiet.

Dagmar storm Ålesund

REVET I FILLEBITER: I Spjelkavik ligger det bygningsrester på gatene.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

Politiet og AMK er på vei til stedet. Men på grunn av den kraftige vinden og mørkret er det svært vanskelige leteforhold.

Nå bes folk innstendig om å holde seg inne utover kvelden og natten.

– Det flyger takplater og løse ting i luften. Vi har fått over 100 meldinger om trær som ramler ned, særlig i Ålesund. Også rundt Herøy og Sande blåser det veldig sterkt, sier operasjonsleder Arnfinn Valderhaug til NRK.

Strømbrudd

Stormen «Dagmar» vil være blant de ti sterkeste de siste 30 årene, opplyser Meteorologisk institutt.

Dette erbare noen av skadene det meldes om:

  • Hovedveien E136 gjennom Sunnmøre er stengt på grunn av nedblåste trær. Det samme gjelder innfartsveien til Ålesund, som måtte stenges ved 22.30-tiden på grunn av stein i veibanen.
  • Strømbrudd har mørklagt store deler av området. Titusener er uten strøm både i Møre og Romsdal.
  • Det meldes også om flere innstilte båt- og ferjeruter.
  • Mange biler skal ha fått skader av gjenstander som blåser gjennom luften, opplyser politiet.
  • I bygda Langevåg på øya Sula har taket på en tidligere livbeltefabrikk blitt revet av.
  • Taket på Sunnmøre livbeltefabrikk i Langevåg, Sula kommune, er blåst av og brannvesenet og politi stenger Veddevegen.
  • I Ålesund har politiet sperret av Nedre Strandgate, og sender skuelystne folk bort fra området. Det er en stor byggeplass i området, og det er rapportert om mye løse gjenstander som blåser bort fra bygningene.
  • Et stort tre har veltet på gravlunden ved Ålesund kirke og har ødelagt flere gravmonumenter.
  • I Ålesund har noen trær veltet og knust vinduer på Spjelkavik ungdomsskole. Det er også skader på flere hus i området.
Dagmar storm tre

TRÆR VELTER: Over hele fylket ligger det mange trær veltet over veier.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Politiet oppfordrer folk om ikke å ringe til dem – uten at de er i alvorlig fare. Det ringer så mange telefoner nå at politiet ikke klarer å besvare dem.

Fylkesmann i Møre og Romsdal, Lodve Solholm, sier at kommunene som er rammet av «Dagmar» er godt forberedt.

– Er forberedt

– Kommunene er i beredskap. Vi sendte ut varsel om stormen allerede lille julaften. Kommunene har lokalkunnskapen og bruker den i beredskapen. Brannbiler blir plassert der det erfaringsmessig er mest behov for dem. Ambulanser er også satt i beredskap. Fylkesmannen er i kontakt med kraftselskapene, så vi føler vi har kontroll med beredskapen nå, sier Solholm til NRK.no.

dagmarlys

I MØRKET: Haakon Sørvik og familien sitter i mørket i huset på Ellingsøya utenfor Ålesund. – Trærne står i rett vinkel utenfor her, sier han.

Foto: Privat

Også han ber folk tenke seg nøye om før de går utendørs.

– Det som nå må skje er at hver enkelt tenker nøye gjennom om det er nødvendig å gå utendørs nå. Dersom man må ut, må man bruke tid, være forsiktig og ikke ta sjanser, sier Solholm.

Det fyker mye materialer i luften nå.

– Jeg regner med at kommunene har tatt de grep som er nødvendige. Det kommer til å bli noen strømbrudd. Men strømselskapene har mannskapene klar til å rykke ut på kort varsel, sier Solholm.

– Trærne står i rett vinkel

Haakon Sørvik feirer jul med familien sin på Ellingsøya utenfor Ålesund, mens ekstremværet «Dagmar» truer utenfor.

– Det er ganske bra trykk her nå. Trærne står i rett vinkel utenfor døra. Jeg var en tur ut for å hente noe i bilen i stad, da måtte jeg kjempe litt for å bevege meg, sier Sørvik, som frykter konsekvensene av stormen.

dagmar

FØR STORMTOPPEN: Allerede søndag ettermiddag blåste det godt på Sunnmøre. Her fra Alnes.

Foto: Asbjørn Røsås / NRK

– Vi hadde en storm her i 1992, og da endte pipa til naboen opp i en av våre vegger. De har jo varslet at denne blir enda verre, sier Sørvik, som prøver å holde motet oppe i uværet.

– Vi sitter egentlig bare og venter på at parabolen ryker, og at vi dermed ikke får sett Flåklypa. Det hadde vært krise, sier Sørvik på telefon rundt klokken 20.00.

Like etter, rundt klokken 20.30 skriver Sørvik på sms at strømmen har gått også på Ellingsøya.

Rammer juleturister

Uværet får også konsekvenser både nordover og sørover for Møre og Romsdal. Både hurtigruter, danskeferjer og tog må søndag søke ly for å unngå Dagmars vrede.

Mange får julereisen ødelagt av ekstremværet som feier over Skandinavia.
Søndag besluttet Hurtigruten å innstille sørgående avgang med MS Kong Harald fra Trondheim.

Dermed ligger to av selskapets skip uvirksomme i trønderhovedstaden. Lørdag måtte nemlig MS Trollfjord gi tapt mot ekstremværet og bli liggende til kai i Trondheim. Til sammen er over 400 passasjerer værfaste i byen.

Lenger sør er danskebåten Bergensfjord innstilt fra Hirtshals, og 50 passasjerer får ikke seilt seg selv og bilene sin hjem mot Stavanger og Bergen, melder Stavanger Aftenblad.