Hopp til innhold

– Vi må bevare og styrke frokosten

Vi vet så godt at frokosten er vårt viktigste måltid. Likevel er det så lett å haste fort forbi dette viktige måltidet, og ta den fort i innersvingen. Nå reiser frokosteksperten rundt og sjekker hvordan vi spiser.

Anniken Hessen Ida Berg Hauge

Anniken Hessen i Ålesund fikk frokostbesøk av Ida Berg Hauge fra Opplysnignskontoret for melk.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Opplysningskontoret for meieriprodukter driver informasjonsvirksomheten sin uavhengig av merkenavn. Tine har fått konkurranse av Q-meieriene, og det importeres en rekke meieriprodukter også fra utlandet.

Er du konge ved frokostbordet, eller tar du den på hælen på veg til skole/jobb? Del dine frokosttips i kommentarfeltet under artikkelen.

– Mange spiser frokost

Når de nå reiser rundt i landet på sin frokostturné er det selve frokostmåltidet som er i fokus. De vil ha oss til å legge litt mer vekt på dette måltidet.

Ida Berg Hauge

Ida Berg Hauge er daglig leder i Opplysningskontoret for meieriprodukter

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

– Vi ønsker å forsterke frokosten. Mange prioriterer å spise frokost. 8 av 10 nordmenn spiser frokost hver eneste dag. Det er flott. Vi ønsker å bevare dette. Måltidene våre er under endring. Ikke minst gjelder dette middagen. Men den norske frokosten ønsker vi å bevare, sier Ida Berg Hauge.

– Spiser på veg til skolen

Ida Berg Hauge har lagt ut på den store frokostreisen. Hun reiser Norge på langs og tvers, og vil se hvordan folk i Norge spiser frokost. Målet er å øke kunnskapen og fokuset på frokosten. I dag var det student Anniken Hessen i Ålesund som fikk besøk.

Anniken Hessen

Anniken Hessen medgir at det ikke er hver dag hun spiser frokost hjemme. Av og til skjer det på veg til skolen.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Ofte spiser jeg på veg til skolen eller på skolen. Så det er ganske uvanlig for meg å spise her hjemme. Ofte blir det en eple eller en banan på veg til skolen, sier Anniken Hessen.

– Gøy å få frokostbesøk

Anniken Hessen forteller at det var en venninne som meldte henne på, slik at hun skulle få frokostbesøk. For å få besøk måtte hun gå på internett og fylke ut frokostkalkulatoren. Her kan man legge inn opplysninger om hva man spiser, og ut fra dette få råd om eventuelle endringer. Men Anniken Hessen fikk også besøk fra melk.no.

– Det er jo litt uvanlig, at det plutselig skal komme noen og spise frokost med meg. Det er litt gøy at de forsker på hvordan folks frokostvaner er.

Video FROKOST

Se hva som skjedde da Anniken Hessen fikk frokostbesøk.

– Hvor er melken?

I leiligheten hjemme i Ålesund dekket Anniken på til frokost. Hun lot melkekartongene stå igjen i kjøleskapet, men dekket på med juice, brød, ost agurk og andre godsaker til frokosten sin. Og Ida Berg Hauge koste seg ved frokostbordet.

– Hun har en god og typisk norsk frokost. Her er det brød, godt pålegg. Dette er bra. Her burde kanskje ha vært en melkekartong. Men her er kaffe også. Det er det veldig mange som drikker til frokost, sier Hauge.

– Burde her ha vært egg også?

Egg er en typisk helgeting til frokosten. Det har kanskje noe med tid å gjøre. Folk bruker dobbelt så lang tid på frokosten i helgene som i hverdagene, sier Hauge.

– Spis mer frokost

Mye tyder på at det norske folk spiser for lite til frokost. Dette fremgår også av resultatene av frokostkalkulatoren. Når man spiser lite til frokost, kompenserer man gjerne ved å spise mer til måltidene senere på dagen. Og det skal ikke være like gunstig.

– Helsemyndighetene anbefaler at man skal få i seg mellom 20 og 25 prosent av energiinntaket gjennom frokosten. Frokostkalkulatoren vår viser at mange ligger godt under disse 20-prosentene, sier Hauge.

– Hvor stor bør frokosten være?

Man bør nok heller spise to skiver brød enn bare en skive. Drikker man vann i stedet for melk får man jo ikke kalorier i seg. Eg glass melk, to skiver brød, litt kjøttpålegg og litt ost, og gjerne en frukt, da har man kommet godt i gang, sier Hauge.

– Jeg endrer kostholdet litt

Anniken Hessen sier det var lærerikt å få besøk av en ekspert til frokost. Hun fikk vite at hun med fordel kan legge mer vekt på det første måltidet om morgenen.

Jeg syns det var fint å få vite at jeg bør spise mer jern, sier Hessen.

Så du har lært at du bør spise mer av bestemte matvarer?

– Ja, jeg bør nok spise mer meieriprodukt. Og jeg bør spise mer som inneholder jern, som leverpostei for eksempel, sier hun.

– Spiser du nok til frokost?

– Nei, egentlig ikke. Når jeg sover litt ekstra lenge, får dårlig tid om morgenen da blir det lite frokost. Ofte spiser jeg på skolen, og da spiser jeg gjerne litt fort. Fasiten er nok at jeg bør skjerpe meg litt med frokosten, og spise både mer og sunnere til frokost, sier Anniken Hessen til NRK.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL