Hopp til innhold

Fem måneder etter kreftdiagnosen hadde han fortsatt ikke fått operasjonsdato

Fem måneder etter at Robert Vik hadde fått konstatert prostatakreft hadde han enda ikke fått tidspunkt for operasjon. Det til tross for at han hadde en aggressiv krefttype.

Erna Solberg og Robert Vik
Foto: Trond Vestre / NRK

Robert Vik fra Vestnes forteller om en fortvilet kamp som var mer slitsom enn selve diagnosen.

– Det opplevdes som tungt å slåss for å få behandling. I ettertid kan jeg vel si at det som jeg oppfattet som kampen mot helsevesenet, var den tyngste perioden i hele behandlingsforløpet, sier han.

Kritiserer systemet

Han kritiserer det han mener er et helsevesen som er fornøyd med egen innsats.

– Jeg er mest kritisk til at det virker som om at ingen har villet ta ansvar og innrømme at det er noe som er feil. Det er et veldig dårlig utgangspunkt for å få gjort en endring. En bør ikke være fornøyd med status slik den er idag, sier han.

I dag er Vik kreftfri, men han mener selv at det er fordi han hadde privat helseforsikring gjennom arbeidsgiver.

– Ikke imponert over behandlingen

Høyre-leder Erna Solberg var i dag på besøk hjemme hos Robert Vik. Hun er ikke imponert over behandlingen Vik fikk av norsk helsevesen.

– Dessverre er det ikke første gang jeg hører slike historier, sier Solberg.

Mener helsevesenet er for oppsplittet

Hun mener Vik sin historie er et eksempel på at regjeringen sin ventegaranti ikke fungerer. Hun sier norsk helsevesen er for oppsplittet til å være effektivt.

– Ingen har ordentlig ansvar for pasientene, særlig når det går fra fastlegen og inn til sykehuset. Derfor er det viktig å ha en pasientkoordinator, sier hun.

Pasientkoordinatoren som Solberg vil ha på plass, bør ha legekompetanse, og ha ansvar for hver enkelt pasient når de kommer inn.

I tillegg vil hun at diagnosesentrene for de forskjellige kreftkompetansene må settes sammen slik at man raskt kan avklare om pasienten har kreft eller ikke.

Hun mener at eksempler fra Danmark viser at dette fungerer.

– Det Danmark har gjort er at alle fastlegene har indikatorer som de skal følge. Får man som pasient utslag på de indikatorene så skal man sendes til utredning for kreft. Og i løpet av 48 timer skal kreftutredningen være i gang, sier hun.

Vil ha mer kvalitetsfokus

Solberg vil at helsevesenet skal få et større fokus på kvalitet og på implementering av nye behandlingsformer.

Hun vil også at Helsetilsynet skal gripe oftere inn når avdelinger innenfor helsevesenet ikke har høy nok standard.

– Vi må rett og slett bygge et kvalitetssystem rundt helsevesenet vårt som også innebærer at når en avdeling ikke har god nok kvalitet, så får de beskjed om at de ikke kan behandle den typen pasienter, sier hun.