Hopp til innhold

– Turistene vil også ha norsk mat

Norge har mye spennende mat. – Den må vi by turistene på når de kommer hit, mener professor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling.

Potetball med salt lammekjøtt

Kan ball bli den nye favoritten blant turistene?

Foto: Fra TV-serien Matlyst / NRK

Hver torsdag er det balldag for mange nordmenn. Potetball, kumle eller raspeball tilbys på kafeer, i ferskdisken på butikken, og rundt om i mange tusen hjem.

Hvorfor tilbyr vi ikke dette til turistene som kommer til Norge, undrer professor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling, Dag Jørund Lønning.

Dag Jørund Lønning

Dag Jørund Lønning vil at turistene skal få øynene opp for hva nordmenn spiser.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det første vi gjør når vi er ute og reiser det er å gå og se hvor går de lokale spiser, mens vi her i Norge tror at turistene vil ha noe annet enn oss. Men det vil de ikke. De vil møte våre egne mattradisjoner, sier han.

– Må få lokal involvering

Ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling har de nå en toårig satsing på mat og reiseliv i Møre og Romsdal. Fylkeskommunen har satt av 1,9 millioner kroner til prosjektet som skal koble sammen lokal mat og reiseliv. Fokuset er å få flere til å få øynene opp for hva vi har å tilby.

I arbeidet skal de ta i bruk et nytt digitalt verktøy som skal gjøre det mulig for alle å bidra. Her kan man legge inn informasjon om produsenter av lokalmat, butikker, restauranter eller utsalgssteder av lokalmat. Han viser til eksempel fra andre land.

– Alle vil bli som Toscana, men det er egentlig ingen som gjør slik som Toscana gjør, sier Lønning.

I Toscana bygger de på de enkle tradisjonsoppskriftene og den lokale kunnskapen. Det er det som ligger i bånn. Det samme vil de prøve å få til her.

– Kokker og hoteller er veldig viktige, men man kan ikke bære en hel matkultur kun på dem. Vi må ut i bygdene og involvere folk.

– Dette er god gammeldags bygdeutvikling og noe folk må få eierskap til, sier han.

– Tradisjonene må inn i fremtiden

Han mener at noe av utfordringen er at samfunnet er opptatt av produktet man sitter igjen med til slutt.

– Vi må bygge en grunnmur. I mange satsinger i dag begynner man med taket, mens vi begynner med grunnmuren. Vi vil ha med kulturverdien maten har sammen med de gode historiene som er tilknyttet det vi serverer.

Han sier at de gamle tradisjonene må få en plass i fremtidssatsingen.

– Om vi går til Toscana så er det de gamle tradisjonene som de tar med seg inn i fremtiden. Det må vi også gjøre, sier han.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL