Hopp til innhold

– Oppfordret til utflagging

Innovasjon Norge oppfordret selskapet Amatec til utflagging, istedenfor å prøve å redde arbeidsplasser her hjemme. Hadde de fulgt rådet kunne selskapet vært konkurs i dag, forteller markedssjef i Amatec.

Lars Einar Riksheim

Markedssjef i Amatec, Lars Einar Riksheim utelukker ikke at selskapet hadde vært konkurs dersom de hadde fulgt rådet til Innovasjon Norge og flyttet produksjonen til Baltikum.

Foto: Randi Longva / Sykkylvsbladet

Norges største leverandør av maskiner og utstyr til sømindustrien, Amatec, sier de i 2009 ble oppfordret av Innovasjon Norge til å flytte produksjonen til utlandet.

Les også:

Berørt av finanskrisen

Selskapet med hovedkontor i Sykkylven i Møre og Romsdal var som mange andre sterkt av finanskrisa på denne tiden.

– Vi gikk fra historiens beste år i 2008 og rett inn i en stor krise. Vi fikk en reduksjon i omsetningen på 35 prosent, forteller markedssjef i Amatec, Lars Einar Riksheim.

Amatec har vært i drift siden 1984. Med en dramatisk reduksjon i omsetningen ble selskapet nødt til å snu på situasjonen, dersom de skulle klare å redde arbeidsplassene.

Fikk bare hjelp til utflagging

For å komme seg ut av krisa tok selskapet kontakt med Innovasjon Norge. Men der fikk de råd om å droppe produksjonen i Norge, og heller flagge ut til lavkostlandene i Baltikum, forteller Riksheim.

– Vi ble anbefalt å flytte ut av Norge. Det var ikke det svaret vi forventet oss, og ble veldig overrasket over det.

– Vi fikk beskjed om at dersom vi flagget ut så var det hjelp å få. Men til å ta vare på arbeidsplassene og finne muligheter her hjemme, fantes det ikke penger til, sier Riksheim.

– Ble dere fristet til å velge den billigste løsningen og flagge ut?

– Nei, egentlig ikke. Vi følte vel at det ikke var målsettingen vår. Men det er klart at det høres fristende ut for veldig mange. Vi prøvde å snu på en del steiner, og har klart å bevare både arbeidsplasser og snu trenden, sier Riksheim.

Hør HELE saken her:

Kunne vært konkurs

Riksheim sier selskapet kunne vært konkurs dersom de hadde fulgt rådet og flyttet produksjonen til Baltikum.

– Jeg tror faktisk ikke at vi hadde vært så godt situert. Vi ser at Baltikum sliter også i dag, så jeg tror ikke vi hadde lyktes så godt med den utflaggingen, sier Riksheim.

Les også:

– Oppfordrer ikke til utflagging

Spesialrådgiver i Innovasjon Norge, Louis Nordstrand ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaken, men avviser at Innovasjon Norge aktivt skal ha oppfordret bedrifter til å flagge ut under finanskrisen.

– Det kan finnes unntak der utflagging er den eneste løsningen. Men jeg må klart holde fast på at Innovasjon Norge sin holdning er at vi i utgangspunktet prioriterer å lage løsninger som prioriterer at sysselsettingen kan videreføres i Norge, sier Nordstrand.

I hvilke tilfeller oppfordrer dere til utflagging?

Det er vanskelig å svare generelt på det. Da må det være slik at både kunder og Innovasjon Norge blir enige om at det kan være fornuftig å flagge ut deler av virksomheten, sier Nordstrand.

Louis Nordstrand

Spesialrådgiver i Innovasjon Norge, Louis Nordstrand avviser at de aktivt oppfordret selskaper til utflagging under finanskrisen.

Foto: Markus Plementas / NRK

– Tenk på mulighetene hjemme

I dag er Riksheim glad for at selskapet ikke fulgte rådet til Innovasjon Norge om å flagge ut, men heller jobbet for å bevare arbeidsplassene her hjemme.

– Vi har et firma i dag som har gjort veldig mange endringer. Vi produserer og utvikler maskiner lokalt her som vi igjen eksporterer til hele verden.

– Det er mulig å få til hvis man gjør det på rette måten. Man må tenke på mulighetene som er hjemme før man flagger ut, sier Riksheim.