Hopp til innhold

Krimekspert: – Null tro på tiltaltes tilknytning til MS13

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Politibetjent Jan Erik Bresil har jobbet konkret opp mot Oslo-gjenger i flere år, og knuser tiltaltes forklaring om tilknytning til den latin-amerikanske gjengen.

Aksla Rettssak-Ingvild Thorn Nordheim

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim spurte ut politibetjent Jan Erik Bresil, som avla informasjon via telefon fra Thailand. Her er Nordheim med sin medhjelper.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I den tiltalte 24-åringens oppleste forklaring, hevder han å ha drept Anja Weløy Aarseth på bestilling fra det latin-amerikanske krimnettverket Mara Salvatrucha, også kalt MS13.

– Tallet tretten skal symbolisere gruppens tilknytning til meksikansk mafia, sier politibetjent Jan Erik Bresil fra Grønland politikammer.

På rettens tredje dag var turen kommet til å å gjennomgå tiltaltes tilknytning til MS13.

Bresil har jobbet med etterforskning av denne gjengens påståtte oppblomstring i Oslo-miljøet rundt 2009, og har derfor inngående kunnskap om nettverket fra både lokal etterforskning, samt internasjonale kontakter.

Bresil knuser 24-åringens påståtte tilknytning til MS13, og sier det er uhyre lite trolig at mannen har noe med dette nettverket å gjøre, langt mindre utført et drap på bestilling fra disse.

(Saken fortsetter under bildet)

MS13

Politibetjent Jan Erik Bresil avviser all mulighet for at MS13 har blomstret opp til dags dato utenfor Oslo-området til dags dato.

Foto: DANIEL LECLAIR / REUTERS

Gutter mellom 12-15 år

– Jeg har blant annet snakket med to etterforskere i USA, der den ene jobber i Homeland security. De har jobbet opp mot MS13 i en årrekke, og disse har aldri i sine lange karrierer hørt om at Mara Salvatrucha har bestilt drap på personer som ikke har tilknytning til kriminelle miljø, sier Bresil.

Politietterforskeren bagatelliserer også den påståtte MS13-oppblomstringen i Oslo rundt 2009.

– Vi fikk meldinger om at medlemmer av dette miljøet figurerte i Oslo rundt det tidspunktet, men nærmere undersøkelser viste at dette ikke stemte. Det fantes kun to grupper som hevdet at de hadde tilknytning til MS13:

– Den ene gruppen var gutter i alderen 12-15 år, som «tatoverte» seg med kulepenn, og drev med mild kriminalitet. Den andre gruppen viste seg å være tidligere kjente narkotikaselgere som hadde base i en tatoveringssjappe i Oslo, sier Bresil.

Sistnevnte gruppe skal ha drevet rekruttering av unge gutter, for å drive med narkosalg.

Fascinert av gjengmiljøet

Det såkalte miljøet i Oslo skal ha blitt marginalisert av politiets arbeid i 2010, og Bresil opplyser at politiets konklusjon er klar:

Det fantes ikke noe ekte MS13-miljø i Norge, og de såkalte «medlemmene» var gutter og til dels jenter som slet i hverdagen, og søkte seg til et kriminelt nettverk som hadde blitt fascinert av MS13.

Dette var også teorien til forskerne John Andrew McNeish ved Universitetet i Ås (NMBU), samt professor i Kriminologi, Paul Larsson ved Politihøyskolen.

– Det må finnes en eller annen kobling for å la et gjengmiljø få fotfeste, enten i form av et immigrantmiljø eller slektninger. Så vidt jeg vet så er den tiltalte en etnisk norsk mann, og da tror jeg heller dette dreier seg om en som har blitt fascinert av en viss gjengkultur, sa Larsson til NRK før rettssaken.

Politibetjent Bresil er helt avvisende til at MS13 skal figurere i Norge nå. Han avviser også at det finnes, eller har vært mer enn enkeltpersoner utenfor Oslo som har hatt kontakt med de to grupperingene som hevdet å være MS13 der.

Han er også klar på at tiltaltes påstander om tilknytning til MS13 kom en god stund etter at aktiviteten til noen få ungdommer var opphørt.

– Navnet til tiltalte har ikke vært fremme i noen MS13-sammenheng. Det dukket opp lenge etter at MS13-miljøet i Norge ble oppløst, sier Bresil.

Aksla-rettssak-vitneboks

På rettssakens tredje dag har det blitt avlagt vitnemål av teknisk art, i tillegg til politibetjent Jan Erik Bresil sin forklaring rundt MS13.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL