Hopp til innhold

– Frykter løftebrudd om formueskatten

– Det er et løftebrudd dersom regjeringa sitt forslag om å kutte formueskatten ikke overlever budsjettforhandlingene, sier styrelederen i Norsk Industri, Kjersti Kleven.

Kjersti Kleven

Kjersti Kleven er styreleder i organisasjonen Norsk Industri.

Foto: Birthe Bringsvor

Regjeringa har foreslått å kutte formueskatten til 0,75 prosent, men dette har møtt stor motbør fra økonomiske eksperter

Før forhandlingene startet tirsdag har både KrF og Venstre gjort det klart at de er uenige i forslaget fra regjeringa.

– Er ikke så veldig optimistisk

– Jeg er veldig spent, men jeg er ikke så veldig optimistisk lenger da når du hører kommentarene både fra fylkeslederne i det ene regjeringspartiet og fra støttepartiene i Stortinget som ser ut til å ha snudd i denne saka som er svært viktig for næringslivet, sier styreleder i bransjeorganisasjonen Norsk Industri, Kjersti Kleven

– Vil du føle deg ført bak lyset dersom forslaget fra regjeringen ikke får gjennomslag i forhandlingene?

– Ja, det vil jeg si. Det vil være et løftebrudd i forhold til det de sa under valgkampen, sier Kjersti Kleven som også er styreleder i Kleven Maritime med hovedkontor i Ulsteinvik.

Verftskonferanse

Tirsdag var mange av de fremste aktørene innenfor den maritime industrien samlet til verftskonferanse i Ålesund. Her ble framtidsutsiktene for verftsindustrien diskutert.

Men det store temaet i korridorene var budsjettforhandlingene om formueskatten.

– Det er jo veldig spennende for oss. Vi er jo et privateid selskap i tredje generasjon. Eierne følger jo denne debatten veldig tett. Det utgjør ganske mye i forhold til hva de velger å investere i for framtida. Som selskap har vi et behov for å fornye maskinparken, men også i større grad automatisere produksjonen, sier administrerende direktør i Sperre Industri AS på Ellingsøya i Ålesund, Ole Nustad.

I det politisk ordskiftet som har vært etter at regjeringen sitt forslag til statsbudsjett ble lagt fram, har stadig flere vendt tommelen ned for forslaget om å kutte i formuesskatten.

Sosial profil

Budsjettforslaget har måtte tåle kritikk for den sosial profilen, og redusert formueskatt er blitt omtalt som et håndslag til de aller rikeste.

– De eierne som jeg representerer, vil jeg ikke kalle for rikinger. Dette er tredje generasjon. Dette er folk som har jobbet hardt. Men skal vi overleve som maritim bransje på Sunnmøre så må vi ha privat eierskap, sier Ole Nustad.

– Dette handler om hvorvidt eierne skal ha mulighet til å pløye pengene tilbake i bedriften slik at vi kan investere i nye maskiner eller om penger må tas ut av bedriftene for å kunne betale skatt, sier Nustad.

Fair play

Styrelederen i Norsk Industri, Kjersti Kleven mener formueskatten bidrar til ulike konkurransevilkår mellom norskeide bedrifter og utenlandske bedrifter.

– Vi som eier en norsk bedrift stiller med et dårligere utgangspunkt enn utenlandske eiere som har investert i Norge. Det er ikke fair play. I tillegg så motiverer ikke formueskatten til å investere i industri som på sikt vil være veldig viktig for nasjonen, men motiverer mer i retning av eiendom og passive investeringer, sier Kjersti Kleven.

– For at alle eierne i vår bedrift skal få dekket sin formueskatt så vil vi måtte ta ut rundt 6,5 millioner kroner i utbytte for å kunne betale skatten. Dette tilsvarer seks sveiseroboter som er helt vesentlig for at vi skal kunne forbedre vår produktivitet og som skal gjøre konkurransedyktige i framtida, sier Kjersti Kleven.