Hopp til innhold

– Traumene etter Utøya-massakren har gjort oss sterkere

Astrid Eide Hoem var på Utøya 22. juli. Hun sier hun knapt kan huske hvordan hun var som person før den grusomme hendelsen. Men hun opplever at traumene har gjort henne sterkere.

Astrid Eide Hoem

Astrid Eide Hoem forteller at hun føler en styrke etter de fæle opplevelsene 22. juli. Terroristen oppnådde ikke det han ville. Engasjementet har bare blitt sterkere, sier hun.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

I dag er Astrid Eide Hoem leder i AUF i Møre og Romsdal. Organisasjonen har aldri før stått sterkere på de kanter av landet. Ungdommene er blitt sterkere både som personer og politikere, og kan vise til en styrket gjennomslagskraft i partiet.

Else-May Botten

Stortingsrepresentant Else-May Botten har fått oppleve et sterkere AUF. Ungdommene vant frem i saken om utleveringsavtalen med Etiopia.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Jeg har ofte tenkt på hvem jeg var før og etter 22. juli. Egentlig husker jeg ikke helt hvordan jeg var før. Jeg tror det må være noe som heter posttraumatisk vekst. Vi ser det hos mange som har opplevd noe fælt. Man kan vokse på det og bli enda sterkere. Dette har skjedd med de aller fleste jeg kjenner, forteller Hoem.

– Jeg blir så stolt

AUF i Møre og Romsdal er et av fylkeslagene som har opplevd en vekst både politisk og i antall medlemmer det siste året. I flere saker har AUF fått gjennomslag der de har stått i opposisjon til partiapparatet. Ungdommene var drivkraften da Møre og Romsdal Arbeiderparti markerte seg som motstandere av returavtalen for asylsøkere fra Etiopia.

Jeg blir så stolt når jeg ser 13-åringer og 25-åringer gå på talerstolen og nesten ta rotta på etablerte partipolitikere på områder der vi er sterkt uenige med dem. Vi ser at engasjement er viktig og at det virker, sier Hoem.

– Får tårer i øyekroken

En av politikerne som har vært nødt til å bite i gresset og medgi at de unge fra AUF har seiret er stortingsrepresentant Else-May Botten. Hun vet at de unge blir viktige i kampen for å kapre unge velgere. Hun er imponert over måten AUF-erne har reist seg etter 22. juli.

– Det er godt å se at de har klart å stå så godt sammen. De er så engasjerte og dyktige. Jeg er så stolt at jeg får tårer i øyekroken når jeg ser hvor flinke de er. De er flinke til å argumentere og kjører sine saker frem, sier Botten.

– Noe gikk feil i terroristens plan

Like etter påske starter rettssaken etter terroren i Regjeringskvartalet og Utøya. Saken starter 16. april og skal vare i 10 uker. Gjerningsmannen skal dømmes, og for berørte og nasjonen som helhet blir det en ny anledning til å få svar på hvordan noe slikt kunne skje i Norge.

AUF og mange av de direkte berørte sier at de har vokst etter hendelsen. Astrid Eide Hoem sier gjerningsmannen har oppnådd det motsatte av hva han ønsket. Engasjementet er større nå enn før 22. juli, sier hun.

Terrorismen sitt hovedmål er å skremme folk. Men vi gikk ut, tok tilbake gatene, vi klemte hverandre og viste at vi ikke er redde. Det har kommet tydelige politiske budskap. Flere har engasjert seg, flere har hevet stemmen. Noe har gått feil i terroristens plan. Og det er en feil jeg liker godt, sier Astrid Eide Hoem til NRK.