Hopp til innhold

– Det blir enda mer krevende tider

Direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, mener offshorebransjen vil fortsette å lide. Han etterlyser større beskyttelse fra norske myndigheter.

Oljerigg

NEDGANGSTIDER: Offshorebransjen fortsetter å oppleve nedgangstider og mange mener det ikke vil snu med det første.

Foto: MARCEL MOCHET / AFP

Fredag morgen fortalte Farstad Shipping at de må permittere bortimot 100 ansatte fordi de legger fem nye båter i opplag.

Offshorebransjen er inne i krevende tider, og har vært det en stund. Administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, ser ikke lyset i den mørke tunnelen for bransjen enda.

– Dessverre tror jeg tidene skal bli enda mer krevende, sier han.

– Ikke tilstrekkelig med fem skip

Sande mener strukturen i offshoreflåten spenner ben på seg selv.

– Halvparten av den har lagt utenfor Norge og resten har drevet i Nordsjø-bassenget. Ser man over til det største markedet i Brasil, ser man at brasilianske myndigheter og Petrobras (statlig oljeselskap jou.anm.) nå skjermer brasilianske selskaper. Det betyr at de norske selskapene der nede mister oppdrag og tonnasjen blir da overflødig, sier han.

Omkring 100 norske selskaper opererer i Brasil, og når de vender hjem er det også mangel på tilgjengelige oppdrag. Sande mener nedgangen vil fortsette.

– Hvis man ser på det som varsles av aktivitet på norsk sokkel, så er det ikke tilstrekkelig med de fem fartøyene som Farstad varsler skal gå i opplag. Nå passerer vi snart 80 skip i opplag og det finnes ikke nok oppdrag i Nordsjøen til å sysselsette denne tonnasjen, mener han.

– Merkelig strategi

Direktøren i Norsk Sjøoffisersforbund mener norske myndigheter i større grad burde beskytte norske selskaper, som Brasil gjør med sine.

I Norge er det ingen begrensninger for hvilke rederier som kan operere på norske sokkel. Og selv om det er dyrere å ansette nordmenn til å gjøre den samme jobben som flere utledninger gjør, mener ikke Sande at det burde være et hinder.

– Det blir litt merkelig at man skal konkurrere seg ut fordi man bruker nordmenn til norsk olje- og gassutvinning. Hvis veien da skal være at vi skal hive nordmennene vekk fra norsk sokkel fordi Statoil skal dra nytte av et åpent, uregulert marked, så blir det en litt merkelig strategi fra regjeringens side, sier han.