Hopp til innhold

Fulgte det dramatiske «Rokta»-forliset som guttunge

Peder Rindarøy glemmer aldri da han som tiåring så frakteskuta «Rokta» ligge på grunn utenfor Bjørnsund på Hustadvika i en forrykende snøstorm.

Peder Rindarøy ved havet mot Bjørnsund

Peder Rindarøy er en av de få som fortsatt kan fortelle om den dramatiske redningsaksjon i 1938 da lasteskipet "Rokta" gikk på grunn utenfor Bjørnsund.

Foto: Ann Eli Nøsen

Den 3. april 1938 stod smågutten på Rindarøya i Aukra og så bestefar og onkel gå ut i det voldsomme uværet for å berge de skipbrudne.

Det var aldri noe spørsmål om de skulle dra ut. Vi tenkte ikke så mye på om det var farlig den gangen, sier 89-åringen.

Halvparten av mannskapet overlevde

DS «Rokta» fra Øystese hadde et mannskap på tolv. Skuta hadde kurs sørover og var lastet med skifer. Seilasen skulle ende på Hustadvika ei søndagsnatt, men på land var det ingen som visste om det var folk om bord i skipet som delvis var dekket av sjø.

Den første dagen dro redningsmennene inn igjen, fordi de ikke så tegn til liv på «Rokta». Den andre dagen var det en som viste seg og da gikk det fiskebåter ut fra alle øyene.

Fra Rindarøya ut mot Bjørnsund og Gallerskjæra

Hjemmefra ser Peder Rindarøy utover havet til Bjørnsund og Gallerskjæra der "Rokta" lå.

Foto: Ann Eli Nøsen

«Rokta»-forliset - kringkastet

Fra Bjørnsund kunne mange følge dramaet fra kjøkkenvinduet. Men også rundt om i landet satt folk ved radioapparatene da NRK rapporterte om skipet og sjøfolkene som lå ute på skjæret i flere døgn.

– Jeg husker en båt fra Ona kom inn med en mann som lå oppe på dekk. Det gjorde sterkt inntrykk for oss da mannskapet bar den døde i land.

Hjemmefra kan han så vidt skue Ona fyr langt ute i horisonten og det gamle fiskeværet Bjørnsund. Et steinkast fra huset hans står «Rokta»-monumentet til minne om de seks fra mannskapet, som omkom og de to redningsmennene som ble igjen der ute.

Mange risikerte eget liv

bilde i ramme av Peder Elias Rindarøy

Bestefaren til Peder Rindarøy med samme navn som han var med på redningsaksjonen da "Rokta" forliste.

Redningsbragden under «Rokta»-forliset vakte oppsikt. Frakteskipet forsvant gradvis etter hvert som de voldsomme kreftene rev det fra hverandre. Til slutt stod bare en del av skipet igjen og mannskapet visste at de når som helst ville havne i den iskalde sjøen. Da siste del av «Rokta» forsvant, lå redningsbåtene klare til å hente dem opp i båtene.

Sammen med ordfører Bernhard Riksfjord deler Rindarøy historia med mange sambygdinger ytterst på Romsdalskysten. Deres forgjengere dro ut til tross for at de visste at «Rokta» havarerte på et av de farligste stedene.

For folket langs kysten lå det i folkesjela at de skulle sette alt inn på å berge sjøfarende i nød. Åtte mann fra Bjørnsund rodde ut for å hjelpe da båten gikk rundt.

Bernhard Riksfjord og Peder Rindarøy om Rokta

Peder Rindarøy og ordfører i Aukra, Bernhard Riksfjord hadde begge bestefedre som dro ut for å berge skipbrudne på "Rokta".

Foto: Ann Eli Nøsen

Andre redningsmenn klarte å få bjørnsundingene opp fra sjøen. Men to av dem forsvant i dypet. Da båten kom inn til Søre Bjørnsund stod alle spent på kaia. En slektning av Peder Rindarøy har fortalt ham om guttungen som stod der og så de andre barna få sin far trygt i land.

En og en pappa kom opp fra lugaren, men pappaen til denne gutten kom ikke. Han lå igjen der ute.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL