Hopp til innhold

- Tar for dårlig vare på gravide

Undersøkelser fra Arbeidstilsynet viser at arbeidsgivere er altfor dårlig til å tilrettelegge for gravide og andre som har behov for det.

Gravid kvinne (Illustrasjonsfoto)
Foto: colourbox.no

Overlege i Arbeidstilsynet, Ebba Wergeland sier at mange sykemeldinger kunne ha vært unngått med bedre tilrettelegging av arbeidet.

Krav på tilrettelegging

- To av tre gravide vil trenge en form for tilrettelegging. Bare en av tre får det. Det er stort behov for bedre tilrettelegging.

Loven sier at arbeidstakere har krav på tilrettelegging dersom de trenger det. Men her er det store forskjeller mellom bedriftene.

- Det er ikke så lett å tilrettelegge. Vi har hatt mange år med press på effektivisering i arbeidslivet, og bedriftene sliter med å holde det tempoet de skal.

Ser konkrete resultat

Trude Fjærli Giskås er prosjektleder i "Ta magen med på jobb", som arbeider for at færre gravide som er ansatt i Helse Sunnmøre, skal sykemelde seg tidlig i svangerskapet.

- Det er lagt mye arbeid i det, og koster en del ressurser.

Prosjektjordmor Elisabeth Sæther ser konkrete resultat allerede.

- Vi er bare halvveis i prosjektet, men ser allerede at kvinner står lengre i jobb.

Mindre sykefravær

En studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser at gravide som får tilrettelegging på jobben, har mindre sykefravær enn de som ikke får tilrettelegging.

Og spesielt de kvinnene som jobber turnus eller kvelds- og nattevakter hadde særlig utbytte av tilrettelegging.

Forskerne fulgte 23.000 gravide som var i jobb og som ikke var sykmeldt i uke 17.

Trettien prosent av disse ble sykmeldt mer enn to uker i løpet av de neste 14 ukene. Fraværet ble koblet opp mot hvorvidt den gravide selv mente at hun trengte tilrettelegging på arbeidsplassen.

60 prosent sykmeldes

De som trengte at forholdene ble lagt til rette - og fikk til en ordning - hadde 11 prosent lavere risiko for fravær enn de som ikke fikk en tilrettelegging på jobben.

Omkring 60 prosent av alle gravide blir sykmeldt i løpet av svangerskapet. Og mer enn to uker sammenhengende fravær er vanlig blant gravide.

Arbeidsgiver er lovpålagt å legge forholdene til rette for gravide arbeidstakere, men ikke alle gjør det.

Video nsps_upload_2008_12_5_10_31_12_2805.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Regjeringen vil gjøre det ulovlig å spørre om man planlegger å få barn

Les mer: