Kongen kommer. - Kong Harald åpnet årets Bjørnsonfestival. - Foto: Roar Strøm / NRK

Kong Harald åpnet årets Bjørnsonfestival.

Foto: Roar Strøm / NRK

- Møt ord med ord - ikke boikott

Ledelsen i Bjørnsonfestivalen går sterkt i rette med professor Bernt Hagtvedt som boikotter festivalen. Hagtvedt beskylder en foredragsholder for å være venstrefacist, og trekker seg fra foredraget han skulle holde.

Det er den svenske forfatteren og journalisten Jan Myrdal som har blitt som en rød klut foran ansiktet til Bernt Hagtvedt.

Arnt Sommerlund - Arnt Sommerlund er styreleder i Bjørnsonfestivalen. - Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal /

Arnt Sommerlund er styreleder i Bjørnsonfestivalen.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

– Jan Myrdal er i dag Nordens fremste venstrefascist, folkemordsforsvarer og diktaturtilhenger. Han har systematisk forsvart Pol Pots massedrap på Kambodsjas befolkning, skriver professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Hagtvet, i et åpent brev til ledelsen i Bjørnsonfestivalen.

– Bruk ord, ikke boikott

Ledelsen i Bjørnsonfestivalen mener de ikke har gjort noe galt med å invitere Myrdal. De sier at Myrdal verken er invitert til å diskutere Pol Pot, folkemord eller andre diktaturer. Myrdal skal, ifølge festivalledelsen, ha spesialkunnskap om forholdet mellom Bjørnstjerne Bjørnson og August Strindberg.

Bernt Hagtvedt - Professor Jan Hagtvedt. - Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Professor Jan Hagtvedt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg syns det er underlig at Hagtvedt velger å bruke intelektuell boikott. Han burde i stedet møte ord med ord og bli med i en debatt. Det ville være nettopp i Bjørnsons ånd. Å innføre en boikott av Myrdal er oppsiktsvekkende, sier styreleder i Bjørnsonfestivalen Arnt Sommerlund.

Beklager det som har skjedd

Ledelsen i Bjørnsonfestivalen beklager at Hagtvedt har meldt avbud i protest mot invitsjonen av Myrdal.

Jan Myrdal - Forfatter og journalist Jan Myrdal.Wikimedia Commons

Forfatter og journalist Jan Myrdal.

Foto: Wikimedia Commons

– Vi skulle gjerne ha hatt med Hagtvedt i vårt program. Og vi skal ha med Myrdal. Det var den svenske forfatteren Henning Mankell som foreslo at vi skulle invitere Myrdal. Myrdal har gode kunnskaper om August Strindberg og hans forhold til Bjørnson. Tanken var at Myrdal skulle holde foredrag om dette forholdet i forbindelse med temaet "nasjonsbygging".

Legitimerer ikke Myrdals ytringer

Arnt Sommerlund mener de ikke legitimerer Myrdals ytringer ved å invitere ham til festivalen.

– Nei, på ingen måte. Bjørnsomfestivalen tar avstand fra totalitære regimer. Vi er en organisasjon som dyrker demokratiske rettigheter og ytringsfrihet. Men det er ikke slik at vi må være enige i det personlige synet de enkelte deltagerne har. Da ville vi nok ikke ha mange deltagere å invitere, sier Sommerlund.

Siste video/lyd

Evakuerte frå området ved fjellet Mannen i Rauma håper skredet kan gå i løpet av kort tid, slik at dei kan kome tilbake til eit normalt liv. Ekspertane trur fjellpartiet kan losne i neste veke.
Søndag kan Kristiansund styrke sjansane sine til opprykk til Eliteserien når Hødd kjem på besøk i 1.divisjon i fotball. Ei optimistisk klubbleiing håper på publikumsrekord, medan trenaren enno ikkje vil snakke verken om opprykk eller tabellplassering.
Tre menn og ei kvinne er varetektsfengsla i fire veker etter at ein mann vart funnen død i eit hus i Spjelkavik tysdag. Det oppstod brann i huset men politiet opplyser at vald var dødsårsaka.