Hopp til innhold

- Arbeidssøkere svindles

Godtroende arbeidssøkere velger dyre kurs som lover jobb i Nordsjøen. Arbeidssøkerne blir svindlet og resultatet blir arbeidsledighet, sier skoleleder.

Heimdal-plattformen
Foto: Hydro

Seriøse kursholdere opplyser at de blir kontaktet av personer som har bitt på kurstilbudene som nå karakteriseres som svindel. De sdom har vært på kursene er både skuffet og fortvilet, sier Øystein Førsvoll, ved Stavanger Offshore tekniske fagskole.

- Vi får ofte folk på tråden som har tatt kurs som er fortvilet og som har prøvd å få seg arbeid uten å lykkes. De føler de er lovet mer enn de har fått, og at kurset ikke har svart til forventningene. Kurset har ikke gitt arbeid etterpå og kurset er for generelt.

Useriøse aktører

Førsvoll mener at det er en skog av useriøse aktører på markedet, noe som NRK har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder. Vi kjenner til flere som har gjennomført både bore- og brønnteknikkkurs, og i noen tilfeller påfølgende sikkerhetskurs, som føler seg svindlet og ført bak lyset. En vanlig pris for et kurs i bore- og brønnteknikk, som gjerne går over ti helger, er et sted mellom 30.000 og 40.000 kroner.

Stavanger offshore tekniske skole

Stavanger offshore tekniske fagskole

Foto: Gunnar Morsund / NRK

De ønsker ikke å stå frem, både fordi de synes det er pinlig og fordi de er skuffet. Enden på visen blir for noen at de har investert masse penger som de aldri får igjen, og likevel står de uten jobb. Noen havner på arbeidsledighetstrygd. Førsvoll mener at det er muligheten for å tjene raske penger fort, som har ført til en oppblomstring av slike private firma.

Profitt

- Dett er kurs som gir svært god profitt. Deltageravgiften er høy. I noen tilfeller vil jeg gå så langt å si at enkelte kursleverandører utnytter folk som har liten kunnskap om bransjen. Vi har hatt en periode med gode tider bak oss og dermed har det poppet opp en rekke tilbydere langs kysten, sier Førsvoll.

Dårlig sikkerhet i Nordsjøen

Dårlig sikkerhet på forsyningsskipene i Nordsjøen

- Sikkerheten i Nordsjøen bedre

Sikkerheten i Nordsjøen ikke god nok

Uttaler seg ikke

NRK har vært i kontakt med flere av firmaene som tilbyr slike kurs, men ingen av dem ønsker å uttale seg. Personaldirektør i riggselskapet Seadrill, Kjetil Bjørnson, forklarer at de kun benytter seg av den offentlig godkjente utdanningen på feltet.

- Vi har valgt å bruke kun den offentlige skolen. Den er veldig grundig og det er god kvalitetskontroll på den. Jeg kjenner ikke så godt til de private tilbyderne, men foretrekker den offentlige skolen, sier Bjørnson.