Velkommen til Jubileums- og minnedager 2014 fra NRK Researchsenteret
”Jubileums- og minnedager” er en "dagen i dag"-oversikt med norske og utenlandske begivenheter innenfor politikk, kunst, litteratur, sport, musikk, underholdning m.m., samt fødsels- og dødsdatoer på kjente personer. Du finner også tradisjonelle merkedager, nasjonaldager og internasjonale dager.

Det er 200 år siden Grunnloven ble vedtatt - fins det egentlig andre jubileer i 2014? Ja! For eksempel har maleren Adolph Tidemand også 200 års jubileum. Det er 150 år siden "Ja vi elsker" ble sunget offentlig første gang, og ikke minst er det 50 år siden vi fikk fire ukers ferie i Norge. Mange vil vel også feire 20-årsdagen for Norges nei til EU i 1994?

Det er barnebursdag i januar - Ingrid Alexandra fyller ti år. Hun går kanskje ikke i barnetoget 17. mai, men for 125 år siden, i 1889, kunne jenter delta for første gang. Et annet tog verdt å minnes er fyrstikkarbeiderstreiken i Kristiania, også i 1889.

I 2014 kan vi også minnes hundreårsdagen til Alf Prøysen, Thor Heyerdahl og Tove Jansson. Mens vi nynner til Wenche Myhres "la meg være ung" - den kom inn på VG-lista for 50 år siden.