Hopp til innhold

Mener publikum må få lov til å bue mot Russland

Eurovision-arrangøren frykter piping og buing mot Russland under kveldens delfinale, og varsler tiltak. Men Human Rights House Network mener at publikum må få lov til å si hva de mener om enkelte land.

Polina Gagarina

RUSSISK BIDRAG: Polina Gagarina skal i ilden i Wien tirsdag kveld, og arrangøren frykter ny runde med piping mot en russisk Eurovision-artist.

Foto: Ronald Zak / Ap

Russland har fått hard kritikk for sin rolle i krigen i Ukraina og for hvordan de ivaretar sine borgeres menneskerettigheter.

Dette gjenspeilet seg under Eurovision Song Contest-finalen i København i fjor, hvor det var tydelig piping og buing i salen da Aserbajdsjan delte ut 12 poeng til Russlands bidrag.

Se video:

Buing i salen da Aserbajdsjan delte ut 12 poeng til Russlands bidrag under Eurovision Song Contest 2014.

Tirsdag kveld skal Polina Gagarina forsvare Russlands ESC-ære under den første delfinalen med sin låt «A Million Voices». Ledelsen i ESC frykter en ny runde med buing og piping mot landet, og varsler tiltak for å unngå dette.

Ble opprørt

Ane Tusvik Bonde

LA DEM BUE: Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Network mener at publikum må få lov til å si hva de mener om enkelte land.

Foto: NRK
Jon Ola Sand

VARSLER TILTAK: Sjef for Eurovision Song Contest Jon Ola Sand.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi vil på forhånd gi publikum en sterk oppfordring om ikke å bruke ESC som en arena for politiske ytringer mot noe land. Vi tror at å snakke med publikum under oppvarmingen vil være tilstrekkelig, sier ESC-sjef Jon Ola Sand til NRK.

Han forteller at han ble veldig opprørt over det som skjedde under finalen i fjor, da to 17 år gamle russiske jenter ble buet ut både da de sto på scenen og da de mottok poeng etterpå.

– Jeg møtte jentene etterpå og de var helt oppløste i tårer. Dette var en forferdelig opplevelse for to som ikke var ansvarlige for noe av det som skjer politisk i Russland, sier Sand.

Stemmer av politiske årsaker

Men Ane Tusvik Bonde, som er regionsansvarlig for Øst-Europa hos Human Rights House Network, mener at ESC også bør være en arena for politiske markeringer.

– Det vil være synd om konkurransen ødelegges av piping. Men arrangøren EBU (Den europeiske kringkastingsunion) må skjønne at dette er mer enn en musikkonkurranse, og de må tåle at folk ytrer seg. De kan ikke bestemme hva folk skal mene, sier hun.

– Folk stemmer også på land ut fra politiske årsaker, ikke bare om de liker sangen og artisten. Det er en del av hele sirkuset, poengterer hun.

Russlands bidrag under årets Eurovision:

– Usmakelig

Tusvik Bonde sier at autoritære stater bruker ESC politisk til å bedre sitt image, og at Russland må tåle at folk buer når deres sang fremføres.

Hun peker på at Aserbadjsjan for to år siden foretok en politisk granskning fordi Russland ikke hadde fått noen poeng av dem. I tillegg har det kommet fram at Aserbajdsjan avhørte folk som stemte på Armenia. Samtidig kritiserte flere russiske politikere fjorårets vinner Conchita Wurst.

– Russland har selv brukt denne arenaen til å påpeke hva de mener, og sånn sett må EBU godta at folk uttrykker det de mener, og at dette ikke bare handler om musikk, sier Tusvik Bonde.

Men Kjetil Mørland, som sammen med Debrah Scarlett leverer det norske bidraget i år, mener at politikk ikke skal blandes inn i ESC.

– Det var usmakelig i fjor da det ble buet på de stakkars to russiske jentene, som ikke har noe med politikken å gjøre, sier han til NRK.