Hopp til innhold

ESC-artistene 2012

Se hvem Norge skal konkurrere mot i Eurovision Song Contest 2012.

Eurovision Song Contest (ESC) 2012 avholdes i Baku i Aserbajdsjan, etter at duoen Ell & Nikki vant fjorårets internasjonale finale.

Tilsammen deltar 42 land i årets konkurranse. Deltakerlandene må kvalifisere seg gjennom to semifinaler den 22. og 24. mai, der de ti beste fra hver delfinale går videre til finalen den 26. mai.

Seks land er direktekvalifisert til finalen. Dette er Spania, Storbritannia, Frankrike, Italia, Tyskland og vertslandet Aserbajdsjan. (Se faktaboks.)

Norge opptrer tredje sist i den andre av de to semifinalene, den 24. mai, sammen med blant annet Sverige.

Reglene varierer

Hvordan deltakerlandene velger ut sitt lands artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Dette er årets 42 artister:

Rona Nishliu fra Albania

Rona Nishliu deltar for Albania.

Foto: Promo
Albania ESC-logo

Rona Nishliu representerer Albania i årets internasjonale finale. Hun synger den dramatiske balladen Suus (som betyr personlig), og får brynet seg på hele sitt toneregister i løpet av låten. 25-åringen fra Kosovo er i tillegg til sanger også kjent som radiovert i sitt hjemland.

Aserbajdsjan ESC-logo
Foto: NRK

Ingen kan anklage Aserbajdsjan for ikke å ha jobbet hardt for å finne den rette kandidaten til å representere landet på hjemmebane i mai. Etter utallige delfinaler og introduksjonsrunder, der deltakerne har sunget diverse coverversjoner av kjente låter foran et ikke veldig entusiastisk publikum, var det til slutt Sabina Babayeva som trakk det lengste strået. Hun skal synge låten «When The Music Dies». Den er ikke overraskende skrevet av svenske låtskrivere (Aserbajdsjan har hatt en forkjærlighet for dem de siste årene), og inneholder aserbajdsjanske instrumenter som kamancha og balaban, som er henholdsvis et feleliknende instrment og en fløyte.

Belgia ESC-logo

16 år gamle Iris synger for Belgia i år. Til tross for sin unge alder – 16 år er det yngste en deltaker kan være i Eurovision Song Contest – har Iris allerede rukket å toppe hitlistene i sitt hjemland i flere uker i 2011 med låten «Wonderful». I Baku synger hun balladen «Would You».

Bosnia ESC-logo
Foto: NRK

Bosnia-Hercegovina representeres av Maya Sar i Baku. Maya var en del av bandet til Bosnias representant i ESC 2011, da hun deltok på scenen sammen med Dino Merlin. Nå er hun klar for spotlyset selv, og det med en selvskrevet låt med navn «Korake Ti Znam». I tillegg til å være en dyktig låtskriver og sanger, er Sar også kjent for sitt store engasjement innen kreftsaken.

Bulgaria ESC-logo

Sofi Marinova fra Bulgaria blander tradisjonell bulgarsk chalga med moderne tekno. Resultatet er låten «Love Unlimited». I låten synger hun «jeg elsker deg» på hele 11 språk; arabisk, aserbajdsjansk, bulgarsk, engelsk, fransk, gresk, italiensk, romani, serbisk, spansk og tyrkisk! Dette er for øvrig første gang i Eurovision-histioren at en låt inneholder ord på aserbajdsjansk. Sofi er selv en rom pop-folk-sangerinne, og stemmen hennes skal etter sigende rekke over hele fem oktaver.

Danmark ESC-logo
Foto: NRK

Årets deltaker fra Danmark har du kanskje sett før. Fra hun var liten har nemlig sveitsisk-tyske Soluna Samay brukt sommeren på å reise rundt og spille på torg og plasser verden over. I Norge var hun et sikkert sommertegn på Torgallmenningen i Bergen hvert år gjennom mange sommere. Låten «Should've Known Better» er skrevet av de kjente låtskriverne Remee, Chief 1 og Isam B.

Estland ESC-logo
Foto: NRK

Estland sender vokalist og pianist Ott Lepland og den mektige balladen «Kuula» til Aserbajdsjan i år. 24 år gamle Lepland begynte å synge allerede som barn, og har gitt ut fire barneplater. I voksen alder har han deltatt i flere realityprogrammer, inkludert den estiske versjonen av Idol, som han vant. Estland konkurrerer i den andre av de to semifinalene, altså den som også Norge deltar i.

Finland ESC-logo

Finland sender i år en tidligere klassekamerat av fjorårets finske deltaker Paradise Oskar. 21 år gamle Pernilla Karlsson skal opptre med låten «När Jag Blundar» på sitt særegne finlandssvensk. Låten er skrevet av Pernillas bror, og var egentlig ment som en gave til deres mammas femtiårsdag. Senere sendte de låten inn til finsk Melodi Grand Prix, og det viste seg å være lurt. For låten gikk helt til topps og vant like godt i finalen. Til Baku reiser hele familien Karlsson, dette kan med andre ord bli en familieferie av de sjeldne!

Anggun

Indonesiskfødte Anggun synger for Frankrike i år.

Foto: FRANCOIS GUILLOT / Afp
Frankrike ESC-logo

Frankrike sender i år indonesiskfødte Anggun til den internasjonale finalen. 37-åringen har allerede oppnådd stor suksess som artist. I 1997 hadde hun en stor hit med låten «Snow in the Sahara», som ble gitt ut i over 30 land, inkludert USA. Nå håper hun på minst like stor suksess med låten «Echo (You and I)» som hun skal synge i ESC. Men la deg ikke lure – selv om tittelen er engelsk, synger hun mesteparten av låten på fransk. Sist en franskmann gjorde en låt på engelsk i Eurovision var i 2008, da Sebastien Tellier deltok med låten «Divine». Dette var for øvrig også første gang Frankrike deltok med engelsk tekst, og det skapte furore på hjemmebane at han ikke sang på morsmålet. Tellier måtte til slutt legge inn et par setninger på fransk for å roe kritikerne.

Georgia ESC-logo

«I'm a joker, I'm a rocker, I'm a smoker – for ever, ever, ever», synger Anri Jokhadze fra Georgia i låten «I'm a Jocker». Denne låten kan være verd å få med seg, for Anri er ikke blant de mest sjenerte av oss. Georgia deltar i samme semifinale som Norge, så da får vi uansett knyttet nærmere kjennskap til denne karismatiske fyren.

Hellas ESC-logo

Hellas er kjent for å levere bidrag med mye dans, og 2012 er intet unntak i så måte. Eleftheria Eleftheriou vant den greske finalen som i år gikk direkte på tv fra et kjøpesenter (!) med låten «Aphrodisiac». (I musikkvideoen gjør de riktignok sitt beste for å dekke over kjøpesenter-preget ved bruk av effekter og nye lydspor, men den store «River West»-logoen er vanskelig å fjerne.) 23-åringen hadde med seg fire mannlige dansere, og i kjent gresk stil blir det her mye løfting, bæring, hopping og lite klær. Bare å glede seg.

Hviterussland ESC-logo

Endelig opplever vi et år der Ukraina ser ut til å ha klart seg uten de store skandalene når det gjelder artistutvelgelse, men så kommer i stedet nabolandet Hviterussland på banen. Der vant 26 år gamle Alena Lanskaya først den nasjonale finalen etter å ha danket ut fire konkurrenter. Etter noen uker kom det plutselig kontrabeskjed fra kringkasteren BTRC, som overraskende offentliggjorde at det er rockebandet Litesound som skal sendes til Baku. Hvorfor de plutselig overtok seierspallen er uvisst – det eneste vi vet er at de skal delta med låten «We Are The Heroes». Forstå det den som kan.

Jedward fra Irland

Jedward skapte liv på den røde løperen i fjor.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK
Irland ESC-logo

De energiske tvillingene Jedward fra Irland endte på åttendeplass i fjorårets internasjonale finale med låten «Lipstick». Det syntes de var såpass gøy at de like godt meldte seg på i år igjen. Denne gangen synger de låten «Waterline» og håret er minst like høyt som i fjor. Dermed er det duket for nok et år med høye splitthopp på den røde løperen, og kanskje litt krangling med Johnny Logan? NRK. no-reporter Alexander Rybak mistet både munn og mæle da han skulle intervjue de ivrige tvillingene i Düsseldorf i fjor, se hvordan det gikk her.

Island ESC-logo

Greta Salóme & Jónsi er Islands utvalgte i år. Den oppmerksomme leser vil kanskje dra kjensel på Jonsi, som også deltok i Eurovision i 2004, da med låten «Heaven». Nå har han fått med seg Greta (som tar en Alexander Rybak og har med seg en fiolin på scenen), og sammen synger de den dramatiske låten «Never Forget».

Israel ESC-logo
Foto: Scanpix

Israel sender pop/rockebandet Izbao til Aserbajdsjan. Musikken deres beskrives som en blanding av rock og sekstitallspop, men med mediterranske elementer. Izabo ble plukket ut av en intern Eurovisjonsjury i Israel, og skal synge en låt som heter «Time». Vokalist Ran Shem-Tov stammer for øvrig fra Baku på farssiden, og har som mål å komme i kontakt med sine slektninger og røtter under oppholdet i Aserbajdsjan.

Italia ESC-logo
Foto: EBU

Italia kom tilbake til Eurovision Song Contest etter et 13 års opphold i fjor og gjorde braksuksess. Landet endte på andreplass, uten at så mange italienere så mye som løftet på øyenbrynet av den grunn. Forhåpentligvis følger de litt bedre med i år, når Nina Zilli deltar for middelhavslandet. Nina skal opptre med låten «L'Amore è Femmina (Out of Love)», som minner om en blanding av No Doubt og Amy Winehouse. Vi spår uansett en bra plassering for Italia i år igjen!

Kroatia ESC-logo
Foto: NRK

Endelig er det Nina Badrićs tur til å representere Kroatia i Eurovision Song Contest. Nina har deltatt i Kroatias nasjonale finale hele fire ganger uten å nå helt til topps. I år slapp hun konkurranse – den kroatiske kringkasteren HRT valgte i stedet å utpeke henne og låten «Nebo» til landets representant. 39 år gamle Badrić er den første kvinnelige kroatiske artisten som har oppnådd internasjonal suksess. Hun har toppet hitlistene i land som Italia, Frankrike og Spania, og samarbeidet med internasjonale artister som East 17 og Joselyn Brow.

Kypros ESC-logo
Foto: NRK

Ivi Adamou heter jenta som representerer Kypros i ESC 2012. Ivi skal synge låten «La La Love» i Eurovision. Den ble valgt ut etter at Ivi mimet til tre forskjellige låter i den kypriotiske finalen. Adamou er bare 18 år gammel, og ble kjent i hjemlandet sitt da hun kom på sjetteplass i X Factor i 2010. Hun oppgir Beyonce, Christina Aguilera og Whitney Houston som sine musikalske forbilder.

Latvia ESC-logo
Foto: NRK

Det må være lov til å spørre seg selv om Latvia er ironiske når de sender sitt bidrag «Beautiful Song» til Baku, men ting kan tyde på det motsatte. Det skorter i alle fall ikke på innlevelse når artisten Anmary synger låten som til tider kan minne om en blanding av revy og dårlig fjernsynsteater. «Jeg ble født i 1980 da Johnny Logan vant», synger Anmary, og spør videre om det å vinne Eurovision er måten også hun må gjøre det på for å bli kjent. Dette er et av årets mest severdige bidrag, så følg godt med både på tekst, dansetrinn og ikke minst kostymeskift! Og i tilfelle du skulle lure: Anmary danket ut ni andre finalister da juryen og publikum stemte henne frem som vinner.

Danny Montell fra Litauen

Danny Montell fra Litauen synger om at kjærligheten gjør ham blind.

Foto: Skjermdump: LRTinklas
Litauen ESC-logo
Foto: NRK

Litauen sender Donny Montell til årets internasjonale finale med låten «Love is Blind». Og hvordan billedliggjør Montell hva han mener? Jo, han synger selvfølgelig det første verset med bind for øynene. Lukker du øynene selv, vil du et øyeblikk kanskje tro det er George Michael som synger, selv om Montell selv oppgir Freddie Mercury og Michael Jackson som sine største musikalske rollebilder.

Makedonia ESC-logo
Foto: NRK

Den balkanske popdivaen Kaliopi representerer Makedonia i ESC i år. Kalopi skulle egentlig være den første artisten til å representere Makedonia etter separasjonen fra Jugoslavia i 1991. Låten «Bidi Ti» skulle forsvare landets ære i den internasjonale finalen i Norge i 1996. Dessverre røyk hun ut i kvalifiseringsrunden – en runde som verken ble vist på tv eller radio, men kun besto av at en jury hørte på lydopptak av de forskjellige landenes låter. Systemet viste seg fort å være lite populært og ble ikke gjentatt året etter, men da var det for sent for Kalopis del. Nå får hun endelig prøve seg på Eurovisionsscenen igjen, 21 år senere. Om hun når finalen vet vi ikke, men denne gangen er hun i alle fall sikret en opptreden i semifinalen. Låten hun skal synge heter «Crno i belo» og betyr «sort og hvitt».

Malta ESC-logo
Foto: NRK

Malta ELSKER de Eurovision. Og med god grunn. Få kan vel glemme entusiastiske Glen Vella som representerte Malta i fjor, som nærmest gikk til grunne da han møtte NRK. nos utsendte og ikke helt ukjente reporter Alexander Rybak backstage. I år sender malteserne sjarmøren Kurt Calleja, og låten «This Is The Night». Cajella deltok også i den nasjonale finalen i Malta både i 2010 og 2011, men i år var det altså endelig hans tur.

Pasha Parfeny - Moldova

I fjor var det enhjulssykler som gjaldt, i år rir moldovias artist på sine egne dansere i stedet.

Foto: Skjermdump, Youtube
Moldova ESC-logo

Vi vil ha det de tar i Moldova! Hvert år gleder vi oss til å se hva moldoverne kommer opp med til Eurovision Song Contest. For to år siden sendte de Sun Stroke Project og legendariske Sexy Sax Guy. I fjor var det gruppa Zdob şi Zdub, som sang, syklet på enhjulssykkel og spilte klarinett på én gang. I år er det Pasha Parfeny, og låten «Lautar» som skal kjempe for landets ære. «This trumpet makes you mine, girl», synger han, mens fem bruder (!) danser en spesiell heste-dans i bakgrunnen. Pasha rekker også å ri på ryggen av jentene før låten er ferdig. Vi finner ikke heste-referansene igjen i teksten, så akkurat hvorfor Pasha har valgt heste-moovs vites ikke. Tips mottas med takk! ( I den offisielle videoen vi har lenket til her, har Pasha droppet hestedansen. Forhåpentligvis dukker den opp igjen på scenen i Baku.)

Montenegro Esc-logo

Montenegro er tilbake i Eurovision etter to års fravær fra konkurransen. Landet har valgt Rambo Amadeus (hvis kunstnernavn er inspirert av machomannen Rambo og komponisten Wolfgang Amadeus Mozart) til å slåss for landets ære. Og Rambo har prioriteringene klare. Hans hovedmål med deltakelsen er nemlig å fronte Montenegro som et attraktiv turistmål. Så får vi se hvordan 48-åringen løser det. Låten Rambo skal synge heter «Euro neuro», og beskrives som er en økologisk låt – fordi Montenegro er et økologisk land. Dette er sære greier, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med Rambo i Baku!

Nederland ESC-logo

Det har ikke gått så bra for stakkars Nederland de siste årene. I fjor kom trioen 3JS på sisteplass i sin semifinale, og landet har faktisk ikke klart å kvalifisere seg til finalen i Eurovision siden 2004. Men i år sender de noe helt nytt, som kanskje kan gjøre det bedre enn sine forgjengere? Joan Franka stiller i full indianermundur når hun gjør låten «You and Me», som må kunne sies å være en mer moderne låt enn hva landet har klart å komme opp med de foregående årene. Så gjenstår det å se da, om det endelig skal bli Nederland sin tur i 2012?

Norge ESC-logo

«Prinsen av Persia», den 24 år gamle barnevernspedagogen Tooji, representerer Norge i Eurovision Song Contest 2012. Han vant både folkets hjerter og sjarmerte en hel del ESC-fans rundt i Europa da han vant finalen i Melodi Grand Prix med låten «Stay». Norge deltar i den andre av de to semifinalene i Baku, og Tooji er fast bestemt på en ting: han går for GULL!

Portugal ESC-logo

27 år gamle Filipa Sousa representerer Portugal i år. Hun synger låten «Vida minha» («Livet mitt») og vant overlegent i den portugisiske finalen. Med seg på laget har hun Andrej Babic og Carlos Coelho, som også skrev det portugisiske bidraget til Eurovision Song Contest i 2008.

Romania ESC-logo

Romania representeres i år av gruppen Mandinga, og låten «Zaleilah». Selv om låten representerer et østeuropeisk land, synges den for det meste på spansk, med innslag av engelsk. Til tross for bra listeplasseringer i hjemlandet, har vokalist Elena Gheorghe har møtt en del kritikk fra andre musikere i Romania. Folk-vokalisten Gabriel Cotabiţă har blant annet uttalt at Elena bør ha så lite klær som mulig på seg på scenen i Eurovision, slik at folk ikke legger merke til hennes dårlige sangstemme. Vi får håpe at det internasjonale publikummet er hyggeligere mot henne!

Russland ESC-logo

I 2010 var det mange som både lo rått og som lot seg sjarmere av de russiske bestemødrene Buranovskie Babushki som deltok i den nasjonale finalen i Russland. Og nå er de jammen meg tilbake. Med låten «Party for everybody» skråler de i vei på en blanding av udmurtisk og engelsk. (Udmurtisk er er et finsk-ugrisk minoritetsspråk som snakkes av rundt en halv million mennesker.) Det er rart. Og det er sært. Men du skal ha et hjerte av stein om du ikke trekker litt på smilebåndet av disse gamle bestemødrene.

San Marino ESC-logo

San Marino deltar i Eurovision for tredje gang. I år er det Valentina Monetta som har fått æren av å representere landet, etter å ha blitt valgt ut av en intern jury. I mars slapp San Marino låten «Facebook uh oh oh» sammen med en musikkvideo. Så fikk landet beskjed av EBU om at låten ville diskvalifiseres hvis den ikke ble endret fordi den kunne tolkes som ren reklame for Facebook. Derfor har San Marino nå lansert en lik sang der ordet Facebook er fjernet. Låten heter i stedet «The Social Network Song (OH OH -- Uh - OH OH)» og har fortsatt en video som i beste fall får deg til å trekke på smilebåndet.

Željko Joksimović og Jovana Janković

Željko Joksimović var programleder under ESC i 2008. Nå er han med som artist igjen.

Foto: Daniel Aragay/ Creative Commons
Serbia ESC-logo

Oppmerksomme seere vil kanskje dra kjensel på Zeljko Joksimovic fra Serbia når han entrer scenen i Baku. Joksimovic har nemlig ikke bare deltatt som artist og låtskriver i ESC tidligere (han endte bla. på andreplass i 2004), i 2008 var han også programleder for den internasjonale finalen da konkurransen ble avholdt i hans hjemland. Joksimovic skal synge låten «Nije Ljubav Stvar» i Baku. For øvrig er dette en mann med mange talenter, han spiller blant annet 11 forskjellige instrumenter og snakker flytende gresk, engelsk, russisk, polsk, fransk og serbisk!

Slovakia ESC-logo
Foto: NRK

I år som i fjor har det gått litt i ball for Slovakias kringkaster i utnevnelsen av deres representant i ESC. Eller har de kanskje bare kjørt i gang tidenes PR-stunt? I november i fjor lanserte de nemlig Miro Šmajda med brask og bram som landets representant. Dagen etter fulgte en e-post fra Miros management, som hevdet at utnevnelsen var en misforståelse, det var slett ikke sikkert Šmajda ville delta. Så ble det klart at Max Jason Mai og låten «Don't Close Your Eyes» er Slovakias representant. Og etter måneder med spekulasjon offentliggjorde kringkasteren at Miro Šmajda og Max Jason Mai er en og samme person – Max er bare hans nye kunstnernavn! Da bør vel forvirringen være komplett?

Slovenia ESC-logo
Foto: NRK

Om ikke Slovenia vinner i år, bør de i alle fall få prisen for kordamene med de største hattene. Sammen med seksten år gamle Eva Boto synger de «Verjamem», som betyr «jeg tror». Låten er for øvrig skrevet av Vladimir Graic, som også sto bak det serbiske bidraget «Moltiva», som vant i 2007.

Spania ESC-logo
Foto: NRK

Spania representeres i år av den kjente andalusiske artisten Pastora Soler. Hun har gitt ut elleve plater, og er kjent for å kombinere forskjellige typer musikk inkludert flamenco, pop og dance. I Baku skal hun synge låten «Quédate conmigo», som er skrevet av en velkjent svenske – i alle fall i MGP-sammenheng, nemlig Thomas G: son, sammen med Antonio Sánchez Ohlsson og Erik Bernholm. G: son skrev blant annet låten «High On Love», som Reidun Sæther deltok med i årets Melodi Grand Prix.

Storbritannia ESC-logo

I fjor sendte Storbritannia boybandet Blue til den internasjonale finalen, i år prøver de seg på en annen vri. For han er ikke mindre kjent, mannen de sender til Baku i år - men han befinner seg i en litt annen alderskategori. Den 76 år gamle smørsangeren Engelbert «The Hump» Humperdinck har solgt over 150 millioner album, og har en lang karriere å se tilbake på. Nå er han klar for Eurovision, og det med en skikkelig stjernegjeng i ryggen. Låtskriverteamet bak Adele, Mary J Blige og Lana Del Rey har skrevet den triste balladen «Love Will Set You Free», og vi blir ikke overrasket om Storbritannia ender høyt på listene i år.

Sinplus

Brødrene Sinplus fra Sveits.

Foto: Promo
Sveits ESC-logo

Brødreparet Sinplus deltar i år for Sveits. I den sveitsiske finalen konkurrerte duoen mot den aller første vinneren av Eurovision Song Contest noensinne, 87 år gamle Lys Assia, men slo henne ut av konkurransen med rockelåten «Unbreakable».

Vokalist Gabriel har bodd i USA, men sliter fortsatt litt med engelskuttalen, som forhåpentligvis er perfeksjonert innen mai. Gutta har muligens hentet stylistisk inspirasjon i jakken vår egen Tommy Fredvang hadde på seg i MGP – eller var det han som hentet inspirasjon fra dem? Vi holder uansett en knapp (du tok den?) på Fredvangs utgave.

Sverige ESC-logo

I fjor endte MGP-eventyret for Loreen i Sverige i sistesjansen. Men i år har hun lært - og da den svenske finalen gikk av stabelen i mars, kapret hun både folkets og de internasjonale juryenes hjerter og stemmer. Loreen synger låta «Euphoria», skrevet av Thomas G:son, som også har skrevet årets spanske bidrag, og Peter Boström, som står bak Norges bidrag «Stay». I Sverige spør de seg nå om Loreen kan bli en ny Alexander Rybak - hun fikk nemlig mer enn dobbelt så mange stemmer som fjorårets vinner Eric Saade. Saade kom på tredjeplass internasjonalt, og med dobbelt så mange stemmer på hjemmebane, håper svenskene at dette vil kunne skje også i den internasjonale ESC-finalen.

Tyrkia ESC-logo

I år er det 24 år gamle Can Bonomo som får æren av å representere Tyrkia i Eurovision. Bonomo har vært i medias søkelys en stund allerede, men er fortsatt forholdsvis fersk som musiker. Han ga ut sitt debutalbum Meczup i januar i år. På Twitter beskriver Can seg på følgende vis: «musician/illustrator/writer/drunk/bast'E'rd. (- Chill dude.).» Vi skal altså få bli kjent med en mann med mange talenter. Låten han skal synge heter «Love Me Back».

Tyskland ESC-logo

I fjor ble det i Eurovisionkretser hvisket om at fjorårets vertsnasjon Tyskland ville la 2010-vinner Lena Meyer-Landrut få representere landet for tredje gang på rad i år, men slik blir det ikke. I stedet er det 21 år gamle Roman Lob som skal representere landet i Baku med låten «Standing Still». Selv er Lob et forholdsvis uskrevet blad i den tyske popverdenen, men med seg har han en desto mer rutinert gjeng med låtskrivere.

Stjernelaget Jamie Cullum, Wayne Hector og Steve Robson har skrevet låten han skal synge. Førstnevnte trenger neppe større introduksjon, og de to siste står bak en rekke hitlåter for noen av verdens aller største popstjerner. Ingen av dem har så langt vunnet Eurovision Song Contest – men det håper de å kunne endre på nå.

Gaitana

Gaitina deltar for Ukraina i år.

Foto: STRINGER / Reuters
Ukraina ESC-logo

Sangerinnen Gaitana vant den nasjonale finalen i Ukraina i det som vel må kunne sies å være årets dypeste utringning. Med låten «Be My Guest» får hun både vrikket på rumpen og vist frem den store stemmen sin. Men Gaitana har flere talenter å spille på, av de mer interessante kan blant annet nevnes at hun er utdannet økonom, er en kløpper i bordtennis, at hun spiller saksofon og at hun samler på vesker.

Ungarn ESC-logo

Dårlig engelskuttale er ikke nytt i Eurovision Song Contest. I så måte føyer Compact Disco fra Ungarn seg fint inn rekken artister som man av og til lurer på om bare har laget sitt eget jukseengelsk. Låten «Sound Of Our Hearts» er nemlig en kuriøs blanding av falske toner og dårlig engelsk. MGP-redaksjonen utlover herved ti kroner til den som klarer å tolke hele låtteksten først!

Østerrike logo-ESC

Hvis vi skal nevne ett ord vi sitter igjen med etter å ha sett årets bidrag fra Østerrike, må det nesten bli RUMPE. Rappegruppa Trackshittaz har nemlig med seg tre smekre dansere på scenen, som vrikker og danser og turner rundt hver sin strippestang mens gutta synger låten «Woki mit deim Popo», som pent oversatt betyr noe sånt som «rist på rumpa». Og rumperisting blir det. Rumper med selvlysende maling. Vi sier ikke mer.

Les: Alt om MGP og ESC her!