Hopp til innhold

Ansatte kona til å lede Eurovision

President Ilham Aliyev i Aserbajdsjan har utnevnt sin kone til å lede komiteen som skal arrangere Eurovision Song Contest i Baku neste år. - Komisk, sier GP-programleder Per Sundnes.

President Ilham Aliyev av Aserbajdsjan med kona Mehriban Aliyeva

President Ilham Aliyev av Aserbajdsjan med kona Mehriban Aliyeva.

Foto: www.president.az

Mehriban Aliyeva, presidentfruen i Aserbajdsjan

Mehriban Aliyeva, presidentfruen i Aserbajdsjan, leder gruppen som skal arrangere ESC i Baku i 2012.

Foto: www.mehriban-aliyeva.org

Da duoen Ell & Nikki vant årets Eurovision Song Contest (ESC) i Düsseldorf i mai, ble det klart at oljestaten Aserbajdsjan etter fire års målrettet jobbing for seier, skal få arrangere neste års finaler.

Topper laget

Nå har president Aliyev, som arvet presidentembetet av sin far, fortsatt den udemokratiske tradisjonen ved å utnevne sin kone Mehriban Aliyeva til å lede komiteen som skal arrangere neste års Eurovision Song Contest, i følge Aserbaidsjanske medier.

Sammen med blant annet seks av landets ministere, sjefene for Azerbajdsjan Airways og landets største energiselskap samt flere andre næringslivstopper, skal de planlegge Europas største musikkonkurranse for 2012.

Da ESC ble arrangert i Norge i 2010, ble konkurransen til sammenlikning arrangert av NRK, uten statlig innblanding.

- Som om Giske og Huitfeldt skulle bestemme

Programleder for norsk Melodi Grand Prix, Per Sundnes, syns utvelgelsen er noe spesiell.

- Det høres nesten komisk ut. Det er som om Trond Giske og Anniken Huitfeldt skulle sitte i vårt styre, sier Sundnes.

Han er ikke overrasket over at president Aliyev har plassert sine ”venner” i arrangementskomiteen.

- Jeg vet jo at det har vært sterk politisk vilje i Aserbajdsjan for å dra i havn seieren, så de vil vel være med på dansen nå når showet kommer til byen, sier Sundnes.

- Mange fullmakter

Morten Thomassen og Ram Sela

President i den norske GP-klubben, Morten Thomassen, er ikke overrasket over utnevnelsen av arrangørkomiteen. Her fra pressesenteret under ESC i Düsseldorf.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Presidenten i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, forteller at graden av statlig involvering avhenger av landet som arrangerer Eurovision, men at Aserbajdsjan står i særstilling.

- Dette viser at han sjefen i Aserbajdsjan har litt flere fullmakter enn sjefen i Norge. Jeg tror ikke Stoltenberg ville gjort det samme, og hvis han hadde prøvd seg, tviler jeg sterkt på at NRK hadde hørt på ham, sier Thomassen småsarkastisk.

Han påpeker at arrangøransvaret ligger hos landenes nasjonale kringkaster.

- Det er tv-statsjonen som arrangerer Eurovision, og stort sett er det tv-selskapene som har tatt seg av disse jobbene. Selvfølgelig har man et utstrakt samarbeid med arrangørby, kommuner og sponsorer, men det er tv-stasjonen som sitter på ansvaret, forklarer han.

Slepphendt med kredittkortet

Likevel er det opp til det enkelte land hvordan man velger å løse dette.

- Graden av statlig involvering varierer. Da Russland skulle arrangere ESC i 2009 var Putin tidlig ute med å si at dette skulle de få til sammen, og han var ganske slepphendt med mastercardet. I motsetning ga ikke den norske stat en krone til arrangementet da det ble avholdt i Oslo i fjor.

Det er det ikke nytt at staten har en finger med i spillet i Eurovision, og særlig i valg av artist er ofte staten delaktig i utvelgelsen. I 2010 ble for eksempel den israelske artisten Harel Skaat offentliggjort som ESC-deltaker under en tale i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

- Også i land som Hviterussland og Aserbajdsjan er nok artistene godkjent på høyeste hold. Man får ikke velge hva som helst, forteller Thomassen.

Slår på stortromma

Ell & Nikki fra Aserbajdsjan

Ell & Nikki fra Aserbajdsjan vant årets Eurovision. Her fra åpningsfesten i Düsseldorf.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Til tross for en arrangementskomité uten særlig tv-faglig kompetanse, er ikke Thomassen redd for kvaliteten på neste års Eurovision Song Contest. Han tror derimot tv-seerne i Europa kan vente seg et storslagent show.

- Vi skal ikke se bort fra at de kjøper det beste som er på markedet. Dette er et land som ligger litt bortgjemt til, og som aldri er fremme i media annet enn når de får negativ omtale. Nå kan de endelig vise seg fra en positiv side, så dette kan bli stort.

Aserbajdsjan har de siste årene lagt mye penger ned i landets Eurovision-deltakelse. I 2010 hyret de blant annet inn koreografen til Britney Spears og Beyoncé, og i år leide de inn svenske låtskrivere, koreografer og korister til låten ”Running Scared”.

En talsmann for landets statlige tv-stasjon påstår likevel at landet i år brukte mindre penger på årets bidrag enn på 18-årige Safura som representerte Aserbajdsjan i Oslo i fjor.

Brudd på menneskerettighetene

Aserbajdsjan, som ble selvstendig etter Sovjetunionens fall i 1991, har blitt kritisert for hyppige brudd på menneskerettighetene og pressefriheten, og mer enn halvparten av landets befolkning lever under fattigdomsgrensen.

I Norge har Aserbajdsjan i den siste tiden vært mye omtalt i media på grunn av Kronprins Haakons forestående besøk til landet neste uke.

Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra den Europeiske Kringkastingsunionen (EBU), som har ansvaret for å arrangere Eurovision i samarbeid med vertslandet Aserbajdsjan.